csalással vádolnak


zinnat # 2011.11.14. 13:24

Még annyit, hogy hatezer - párszáz forintról van szó.

zinnat # 2011.11.14. 13:12

Sziasztok!
Segítségeteket kérem.
Nemrég egy aukciós portálon eladtam egy műszaki terméket.
Amit tudtam róla, azt a leírásban feltüntettem.
Ha kérdeztek,válaszoltam a feltett kérdésekre.
A termék postázása után kaptam egy levelet a vásárlótól, hogy a termék rossz,ez nem jó, az nem jó rajta.A kellő tájékoztatást nem adtam meg, a valóságot elhallgattam,ezért tulajdon elleni csalás szabálysértése miatt feljelentést tesz ellenem.
Megteheti?
Nem értem miért gyanúsít ezzel, mindent amit tudtam a termékről leírtam,ideértve azt a hibáját is,amit tudtam.
Amiket mondott a termékkel kapcsolatban,hogy mi a nem jó, ezeket nem tapasztaltam.
Nagyon bánom, hogy nem vettem fel kamerával,amint bekapcsolom,és látszik, hogy működik,stb.
Most mi a teendő?
Mi fog történni?
Köszönöm a segítségeket.

csilla0909 # 2011.10.28. 05:18

Kedves lajcsó!
Köszönöm a hozzászólást neked is. Nagyon remélem hogy börtön nélkül meguszom a felelötlenségem miatt kialakult helyzetet!

lajcsó # 2011.10.28. 05:13

Csilla99!
A nyomozó véleményében ne bízz! Az is a nyomozási taktika része lehet, hogy a cselekményt a gyanúsított előtt jelentéktelennek tűnteti föl. Fő a bizalmatlanság, ugyanis a "barikád" ellenkező oldalán álltok!

csilla0909 # 2011.10.28. 05:02

Tisztelt Agent!
Nagyon köszönöm a hozzászólást, nem volt semmilyen más álnevem mindig ezen a néven vateráztam, becsületesen, az eset elött több mint száz pozitiv értékeléssel. Ezeknek az embereknek sem a megkárositása volt a célom, eszembe nem jutott, hogy abból a célból ne adjam fel az általuk megvásárolt ruhákat, hogy megkárositsam öket anyagilag! Több olyan dolog volt ami elvonta abban az idöszakban a figyelmemet a vaterától!

Agent Cooper # 2011.10.27. 22:59

Kedves csilla0909,

aki az ismert információk alapján bármilyen kijelentést tesz a várható büntetés tekintetében, az igen bátor ember. Egy hat sértettet érintő húsz ezer forint alatti összkár értékű szabálysértési értékre elkövetett üzletszerű csalás önmagában nem egy súlyos bűncselekmény.
Viszont amin nagyon el kellene gondolkodni, az az, hogy voltak-e korábban olyan más felhasználónevek, amelyek Önhöz köthetőek, és amelyek esetében hasonló "mulasztások" állapíthatók meg. Mert abban biztos lehet, hogy az aukciós oldal a klónokra vonatkozó információkat is továbbították a nyomozóhatóság megkeresésére.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

csilla0909 # 2011.10.26. 07:42

Sziasztok!

Elöször is szeretném megköszönni mindenkinek aki az ügyemben segitett jogi tanácsokkal. Egy kérdésem lenne az alábbi ügyben amit már leirtam! Mennyire látja át egy nyomozó a büntetés kiszabását? A nyomozást meghosszabbitotta az ügyészség az ügyemben, mert indoklásban azt irták, hogy a vádemeléshez kevés a rendelkezésre álló anyag. Csatoltam még hozzá néháyn dolgot az elmult idöszakban, aki a vádemelést késziti nyomozó hölgynél tettem meg ezt. Azt mondta, hogy maximum próbára bocsátást kaphatok. Szeretném tudni, hogy mint jogi személyek, mit gondoltok, mennyire bizhatok a véleményében?
Válaszaitokat elöre is megköszönöm

csilla0909 # 2011.09.22. 13:07

Rendben Végrehajtó1 :)
Nagyon köszönöm és cselekszem! Majd tudositok hogy mi történik :)!

végrehajtó1 # 2011.09.21. 19:59

Gondolod lenne értelme esetleg még igényelnem ezt az eljárási módot?

Addig irogálsz és sopánkodol itt , míg nem lesz értelme.

Írd meg add be.Semmit sem veszítesz vele.

Annak semmi jelentősége hogy itt ki mire lát esélyt az eljárással kapcsolatban.Konkrét íratok hiányában de sokszor még ennek ismeretében is csak találgatni illetve saccolni lehet.

Úgy hogy hajrá, cselekedj...

csilla0909 # 2011.09.21. 18:58

12000 ft a kár összesen! Nincs közvetitöi eljárás, mert nem tudtam hogy létezik ilyen, és a kárt azonnal megtéritettem! Gondolod lenne értelme esetleg még igényelnem ezt az eljárási módot?

Gabicsek # 2011.09.21. 18:56

Hát, ez 6 rendbeli csalás, és remélhetőleg nem lépi túl a 200.000.-Ft. összértéket a kár.
Véleményem szerint - ha nincs közvetítői eljárás - vádemelésre számíthatsz, ügyésznél nem fog befejeződni. (megrovás, vagy vádhalasztás túl gyenge dolog a 6 rendbeli csaláshoz szerintem)
Elsőre nem fognak gondolom leültetni, pénzbüntire számíts vád esetén, de hát nem vagyok jós...

csilla0909 # 2011.09.21. 18:47

Kedves gabicsek!
Nagyon szépen köszönöm a jótanácsokat, szerintem beleférek ezekbe a dolgokba, nem túl bonyolult az ügy, a föfeljelentö bonyolitgatja már amennyire tudja, de a lényege az hogy feljelentettek ugye összesen hat károsult, akiknek a kárát azon nyomban megtéritettem, a cselekményt beismertem, ez a büncselekmény amit elkövettem (de akkor is hangsulyozom nem elöre kitervelten) két évig terjedö szabadságvesztéssel is büntethetö, tulajdonképpen beleférek azt hiszem mindegyikbe. Nem tul bonyolult az ügy legalábbis laikus szemmel, de talán jogászi szemmel sem. Elöször még abban is biztam, hogy ügyészileg le lesz zárva az ügy, ez elképzelhetetlen?

Gabicsek # 2011.09.21. 18:42

Ha ezekbe a törvényi feltételekbe belepasszolsz, szerintem ez is elképzelhető, de hát nem ismerjük az aktádat.

Gabicsek # 2011.09.21. 18:42

Be. 544. § (1) bek:

  1. a törvény a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztését, a közérdekű munkát, a pénzbüntetést, a foglalkozástól eltiltást, a járművezetéstől eltiltást, a kiutasítást, a kitiltást - katonával szemben a lefokozást, a szolgálati viszony megszüntetését, a rendfokozatban visszavetést és a várakozási idő meghosszabbítását is - vagy a próbára bocsátás alkalmazását lehetővé teszi,
  2. a tényállás egyszerű,
  3. a vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte,
  4. a büntetés célja tárgyalás nélkül is elérhető.

(2) Tárgyalás mellőzésével két évet meghaladó szabadságvesztés nem szabható ki.

Ha iratismertetésre kerül a sor, mondd jegyzőkönyvbe, hogy tekintetel arra, hogy a tényállás egyszerű, a bűncselekmény elkövetését beismerted, kéred, hogy tárgyalás mellőzésével szabjanak ki pénzbüntetést. Vagy figyelembe veszi az ügyész, vagy nem, de véleményem szerint elképzelhető, hogy helyt ad a kérelmednek, mivel most már minden tárgyaláson kötelező az ügyész részvétele. Bíróságon is gyorsabb, ügyésznek is könnyebb.

csilla0909 # 2011.09.21. 16:06

Sziasztok Segitöim!
Egy ujabb kérdésem volna! Olyan lehetséges volna az esetemben, mivel KBS irta, hogy valószinüleg az ügyészség vádat emel ellenem, hogy tárgyalás nélkül kapok pénzbüntetést? Erre az eshetöségre lát valaki esélyt?

csilla0909 # 2011.09.20. 18:36

Köszönöm Gabicsek a kimeritö választ! A rendörségen beismertem meg tulajdonképpen itt is beismertem hogy nem adtam fel a csomagot, én csak arra akartam kilyukadni, hogy az a tény, hogy szerettem volna elrendezni, aminek van nyoma is javithatna-e még a helyzeten. Akkor ezek szerint nem lenne sok értelme a közvetitöi eljárásnak. Valahol már ugy vagyok vele a pénzbüntetésnek is örülnék, csak börtön ne legyen belöle.

Gabicsek # 2011.09.20. 18:14

Be. 221/A. §

(3) Az ügyész hivatalból, vagy a gyanúsított, a védő, illetőleg a sértett indítványára az eljárást legfeljebb hat hónapi időtartamra felfüggeszti, és az ügyet közvetítői eljárásra utalja, ha

  1. a Btk. 36. §-a alapján az eljárás megszüntetésének vagy a büntetés korlátlan enyhítésének lehet helye,
  2. a gyanúsított a vádemelésig beismerő vallomást tett, vállalja, és képes a bűncselekménnyel okozott sérelmet a sértett által elfogadott módon és mértékben jóvátenni,686
  3. a gyanúsított és a sértett is hozzájárult a közvetítői eljárás lefolytatásához, valamint
  4. a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára és a gyanúsított személyére tekintettel a bírósági eljárás lefolytatása mellőzhető, vagy megalapozottan feltehető, hogy a bíróság a tevékeny megbánást a büntetés kiszabása során értékelni fogja.

Namost az van:
először is azt írod, hogy a főfeljelentő nem fog belemenni a közvetítői eljárásba, akkor ez már nem jönne össze, hacsak meg nem gondolja magát.

másodszor:
nem szándékosan tettem ezt.
kell a teljes körű beismerő vallomásod, márpedig elvileg tagadóban vagy, mivel azt állítod, nem szándékosan tetted. Ha nem adtad postára, az szándékos, a csalás is szándékos bűncselekmény.

Btk.
318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a csalás kisebb kárt okoz, vagy a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást követik el.

Minél több rendbeli, annál nagyobb a bünti. A gyakorlat azt mutatja, hogy ilyen esetben pénzbüntetés várható.

Javaslom, jelenj meg iratismertetésen, és ahogy itt írta végrehajtó1, kérj mindenről fénymásolatot, 8 napon belül ingyen ki kell adják az egész iratról. Iratismertetésig csak a saját vallomásaidról és az esetleges szakértői véleményről kérhetsz másolatot.
Ebben az ügyben védő részvétele nem kötelező, ezért mondták, hogy nem szükséges.

csilla0909 # 2011.09.20. 17:21

Rendben! Holnap irok akkor egy kérvényt, azzal hogy szeretném közvetitöi eljárás keretében az ügyemet elrendezni? Ez a legfonotsabb hogy benne legyen, vagy van ennek egy formanyomtatványa? Egyébként, ha ezeket az iratokat hozzátenném amiket én gondolok, azok szerintem attól függetlenül, hogy mégis igy végzödött ez az eset, legalább valamelyest bizonyitaná, hogy nem szándékosan tettem ezt. De aztán lehet hogy figyelembe sem veszik öket, azért hozzácsatolom. Azt nem értem, hogy miért mondták hogy ne csatoljak semmit, talán azért mert nem akarják, hogy bonyolitsam az ügyet? Azért ezek érdekes dolgok!

végrehajtó1 # 2011.09.20. 17:02

Ügyészségre írd az a biztos.

Erre is, hogy szeretném ezt az emailt csatolni az iratanyaghoz, azt mondta a nyomozó nem kell csatolnom semmit. "

Ha akarod akkor csatold be tértisen ad fel.

csilla0909 # 2011.09.20. 15:00

Nekem ilyet nem mondtak, nem tudtam hogy létezik ilyen! Nem nyilatkoztattak ilyneröl. Itt a neten tudtam meg hogy van ilyen! Tényleg semmi segitséget nem kaptam. Azt mondták várjak, majd vagy behivnak még vagy nem, ha akarok menni ügyirat ismertetésre bemehetek, de nem kötelezö, a biró meg majd kiszabja a büntetésem. Ez volt istenemre esküszöm. Mivel, én ugy gondoltam, hogy nem vagyok azért annyira bünös ebben a dologban, mint ahova ezt a tettet besorolták, elkezdtem utánajárni, hogy tudnám bizonyitani azt, hogy én szerettem volna az adásvételeimet lezárni! Erre is, hogy szeretném ezt az emailt csatolni az iratanyaghoz, azt mondta a nyomozó nem kell csatolnom semmit. Pedig higyjétek el tényleg nem vagyok csaló! A nö aki feljelentett az emg megtehet szinte mindent. Még mindig károsultakat keres, május óta károsultakat keresnek még. Meddig mehet ez el? Félek komolyan mondom. Most megörültem ennek a közvetitöi eljárásnak, hogy még mindig igényelhetem. Hova irjak levelet?

végrehajtó1 # 2011.09.20. 14:48

Azzal hogy megpróbálod semmit sem veszítesz.A levélben leírod hogy közvetitői eljárást kérsz.De erről nyilatkoztatnak a kihallgatáskor.Ott mit nyilatkoztál?

csilla0909 # 2011.09.20. 13:47

Jaj köszi a segitséget, azt hogyan kell csinálnom, mit kell és hova irnom! Egy kérdés! A föfeljelentö hölgy tuti nem megy bele, de rajta kivül az 5 szerintem igen belemenne. Ebben az esetben is irjak ilyet? Nagyon rendesek vagytok, hogy segitetek nekem.

végrehajtó1 # 2011.09.20. 13:12

Közvetitői "dolgot" még kérhetsz.Függetlenül attól hogy a kárt megtéritetted.Írásban kérd.Ha a felek belemennek akkor nem leszel büntethető.

csilla0909 # 2011.09.20. 12:17

Köszi:)! Eddig még nem volt olyan aki azt mondta volna hogy ezért börtönt kapok, de ez az amitöl rettegek. Büntetlen elöéletü ember vagyok, arról sem tájékoztatott senki, hogy ezt el lehetett volna rendezni közvetitöi eljárás keretében, ennek is itt a neten jártam utána már azután hogy a kárt megtéritettem, hiszen azt megtéritettem már másnap hogy az eljárásról értesültem. Mert ugye ha mondták volna ezt a közvetitöi dolgot, akkor könnyebb lenne a helyzet.

végrehajtó1 # 2011.09.20. 12:13

Én nem tudom.Talán valaki más:)