csoportos garázdaság


Véleményem # 2012.04.26. 12:59

Szerintem a beismeréssel jártok jobban. Aztán majd eldöntöd hogy jobb neked. Ha többen mondják azt hogy rugdostatok is akkor könnyen lehet hogy az az oldal "nyer". Ha nem vallod be az igazat attól még tudják valószínű, főleg ha van független tanú is, mert az sokat számít. Majd az elbírálásban lesz szerepe annak hogy együttműködően, megbánást és beismerést tettetek, vagy sem. A bíró értékeli a beismerő vallomást.

lajcsó # 2012.04.26. 08:04

Mivel gyanúsított vagy, bármit mondhatsz vagy bármit elhallgathatsz. Illetve azt is megteheted, hogy nem teszel vallomást. A gyanúsított védekezésének (vallomástételének) egyetlen korlátja van: senkit nem vádolhat hamisan bűncselekmény elkövetésével. Mivel gyanúsított vagy, a hamis tanúzást sem követheted el. A "hamis tanúzás" elkövetője fogalmilag csak tanú lehet (a megnevezése is utal erre). A vallomást bármikor meg lehet változtatni.

andika1989 # 2012.04.25. 14:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnénk a segítségét kérni egy ügyben. Még ősszel közterületen ültünk egy padon én és két barátnőm. Körülöttünk voltak kisebb csoportok, és odajött hozzánk egy srác, aki elkezdett minket piszkálni, szidalmazni, és az egyik barátnőmet folyamatosan molesztálta. Szóltunk neki, hogy menjen el, el is ment egyszer, de visszajött, és folytatta tovább. Ekkor már idegesek voltunk, felálltam, mondtam, hogy most már tényleg menjen el, erre ideges lett, és megütött. Szemüveg volt rajtam, ami összetört, és felvágta a szemem alatt, amit összevarrtak. Ezután mindenki szétszéledt. Utána a két barátnőm odament hozzá, dulakodtak, őket is meg akarta ütni, de nagyon részeg volt. Egyikük a földre teperte, és megrugdostuk. Kihívták a rendőrséget. Tanúskodtunk, de azt a részt, amikor mi megrúgtuk, nem mondtuk el, mert féltünk. Később ismét behívtak, ekkor már gyanúsítottak voltunk csoportos garázdaság vádjával, más független szemtanúk, és a srác elmondása alapján, de ekkor sem vallottuk be.
Azt szeretnénk megtudni, hogy jobban járunk-e, hogy ha továbbra sem ismerjük el a rugdosást, vagy utólag ismerjük be? Nem fognak hamis tanúzással vádolni? Jogunkban áll megváltoztatni a vallomásunkat? Ez volt az első esetünk, mi a legrosszabb, amit kaphatunk?
Válaszát előre is köszönjük!

Tisztelettel: O. Andrea