Fellebbezés törvénysértő elutasítása.


Norbert M Sziraki Design # 2012.11.13. 11:43

ObudaFan!

A Be. 386. §-a értelmében. De mivel ez nem ügydöntő végzés volt a Be. 400. § a releváns jog, nem pedig fordítva.

ObudaFan # 2012.11.13. 10:53

Teljesen egyértelmű, hogy nincs helye másodfellebbezésnek, mert ezek szerint az első- és másodfokú döntés megegyezett. A többinek semmi jelentősége.

Norbert M Sziraki Design # 2012.11.13. 10:33

kbs!

Felhívnám a figyelmet a Be. 232. § (1) és (2) bekezdésére, továbbá a 267. § (1) bekezdés j) és k) potjára.

Norbert M Sziraki Design # 2012.11.13. 10:18

kbs!

Erről létezik egy felszólítás a befogadó városi bíróság részéről, miszerint elutasítja a vádindítványt ha nem mutatok be jogi képviselői meghatalmazást. Bemutattam és elfogadta.

Másrészt törvény szerint jogsértő.

Harmadrémszt az Alaptörvény XXIV. Cikk (1) bekezdését, XXVIII. Cikk (1), (7) bekezdését sérti a fellebbezést elutasító végzés (is). Minek következtében alkotmányossági panasznak van helye az Alkotmány Bírósághoz.

Ha viszont igazad lenne, akkor jön az Európai Emberi Jogi Bíróság.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.13. 06:23

Ez még annál is egyszerűbb. Amit te "elfogadásnak" mondasz, az áttétel volt. A vádindítványodat első fokon és másodfokon is elutasították. Hogy "törvénysértően", az csak a te véleményed. További jogorvoslati lehetőség nincs.

Norbert M Sziraki Design # 2012.11.12. 23:05

ObudaFan!

Ebben az esetben egyszerű lenne a helyzet. De igaz, tényleg nem írtam le mindent.

Megyeszékhely városi bírósága elfogadta a vádindítványt, majd áthelyezte az ügyet a megyei bíróságra, ami hatáskörrel rendelkezett. Az áthelyezte a Fővárosi Törvényszékhez, ami illetékességgel rendelkezett. Az átküldte a Kúriához a hatáskör és illetékesség megállapítása érdekében. A Kúria visszaküldte a Fővárosi Ítélőtábűához, ami eljárásra utasította a Törvényszéket. Ezt követően elutasította törvénysértően a vádindítványt [Be. 267 (1) j), k)]. Fellebbezés. Másodfok. Szintén jogsértő elutasítás. Pl.: Btk. 4. § (1), (3) bekezdés, mintha nem lenne Be. 11. § és nem lenne jogos a pótmagánvád.

Vagyis ugyanaz mint elsőfokon, nem ügydöntő végzés. Amit a Kúria felülvizsgálati indítványra adott válasza egyértelműen alátámaszt. Tehát nem vonatkozik a végzésre a Be. 386. §-a.

Tehát a másodfokú végzést a Központi Nyomozó Ügyészségen keresztül megfellebbeztem (mivel a végzés megállapította, hogy nincs fellebbezésnek helye), amit a Be. 341. § (1) bekezdésére hivatkozva elutasított az Ítémlőtábla.

"A Be. 382. §-a, valamint a Be. 386. § (1) bekezdése egyértelműen meghatározza, hogy mely másodfokú döntések ellen van helye továbbifellebbezésnek; a pótmagánvádló vádindítványa elutasításának tárgyában hozott elsőfokú végzést felülbíráló másodfokú határozat azonban nem tartozik ezek közé."

___________________________________________________________________________________

www . AB mindenek felett . hu

ObudaFan # 2012.11.12. 21:55

Gondolom, bár a leírásból nem egyértelmű, de arra utalhatsz, hogy első fokon megállapították pótmagánvádas eljárásban a bűnösséget, másodfokon meg elutasították a vádindítványt. Ha ez van, akkor szerintem nincs helye fellebbezésnek, mert a 386. § ezt az esetet nem sorolja fel, a 400. § (2) meg szerintem nem vonatkozik azokra a végzésekre, amik már jogorvoslat eredményeképp születtek.
De persze lehet, hogy én értettem félre a kérdést, mert azt nem igazán írtad le, hogy mi ellen fellebbeztél.

Norbert M Sziraki Design # 2012.11.12. 20:25

Tisztelt jogász Hölgyek és Urak!

A kérdés az, hogy van-e joga elutasítani a nem ügydöntő végzés ellen benyújtott fellebbezést a másodfokon eljáró ítélőtáblának, ha az a Be. 341. § (1) bekezdése szerint nem volt elutasítható.

Egyéb részletek. A Be. 383. § alapján nem ügydöntő végzés tekintetében fellebbezésnek van helye a vádindítvány jogtalan elutasítása esetén elsőfokú eljárásban. Következés képpen jogot biztosít nem ügydöntő végzés tekintetében fellebbezésre harmadfokú eljárás lefolytatása érdekében.

A fellebbezést elutasító végzés a Be. 386. § (1) bekezdésére hivatkozik ez ügyben, holott se nem ítélet, se nem ügydöntő végzés a Be. 267. § (1) bekezdés j) és k) pontja tekintetében törvénysértő elutasítás.

Másrészt a 400. § (2) bekezdése a 383. §-al összhangban lehetőséget nyújt a fellebbezésre.

Ha van ez ügyben Bkv. vagy jogegységi határozat, annak a számát nagyon szépen megköszönném.