Van a közvetítői eljárásra esély?


Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.11.23. 07:34
A mediáció szempontjából azért baj, hogy visszakerült mert a közvetítői eljárás során a bűncselekménnyel okozott kárt kell megtéríteni. Ha az már megtérül (visszakerült) akkor nincs mire mediálni.
  • Azért ez szerintem így nem igaz. Attól, hogy a kár megtérült még lehet mediáció, illetve a felek megállapodhatnak még bármilyen jóvátételben. A mediációnak nem az a lényege, hogy a kárt megtérítse az elkövető, hanem, hogy felelősséget vállaljon a tettéért és felek megállapodjanak valamilyen jóvátételben.
Öreg Tölgy # 2014.11.23. 06:59

Arról nem is szólva, hogy a törvény jóvátételről beszél, nem kártérítésről. A kettő messze nem ugyanaz.

Öreg Tölgy # 2014.11.23. 06:55

Btk 29. § (1) Nem büntethető, aki az élet, testi épség és az egészség elleni, az emberi szabadság elleni, az emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni, a közlekedési, a vagyon elleni, illetve a szellemi tulajdonjog elleni vétség vagy háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében - VAGY AZT MEGELŐZŐEN, DE A KÖZVETÍTŐI ELJÁRÁS KERETÉBEN SZÜLETETT MEGÁLLAPODÁSBAN JÓVÁHAGYVA - a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette. E rendelkezés akkor is irányadó, ha a bűnhalmazatban lévő bűncselekmények közül az élet, testi épség és az egészség elleni, az emberi szabadság elleni, az emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni, a közlekedési, a vagyon elleni vagy a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmény a meghatározó.

Kiemelés tőlem. Ö.T.

Dr. Jégember # 2014.11.21. 16:46

A bűncselekménnyel okozott kár az az összeg amit eltulajdonított.

A mediáció szempontjából azért baj, hogy visszakerült mert a közvetítői eljárás során a bűncselekménnyel okozott kárt kell megtéríteni. Ha az már megtérül (visszakerült) akkor nincs mire mediálni.

A járulékos kár ebben az esetben nem számít, az egy polgárjogi igény lehet legfeljebb.

Üdv:
Dr. Jégember

EgySzemély # 2014.11.20. 23:00

Már visszaadtam és benne van a vallomásban. Akkor ez most baj? Egyéb károk is keletkeztem (új bankkártya igénylés...kártyáról vettem le a pénzt)

Dr. Jégember # 2014.10.29. 06:08

FONTOS!!!!!!!

Egy dolog fontos a közvetítői eljáráshoz ebben az esetben is.

A büntetőeljárás alatt a pénzt NEM SZABAD VISSZAADNI, vagy legalábbis NEM KELL ELMONDANI az előadónak, hanem azt kell állítani, hogy a KÁR NEM TÉRÜLT MEG.

Ugyanis:

ha a kár megtérült az eljárásban, akkor nincs mire mediálni és nem lesz belőle közvetítői eljárás.

Üdv:
Dr. Jégember

Dr. Jégember # 2014.10.28. 15:36

Jelen esetben jó esély van rá.

Dr. Jégember

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.28. 15:22

Esély mindig van.

EgySzemély # 2014.10.27. 23:21

Egyik ismerősömtől elloptam 100.000 Ft-ot. Megtette a feljelentést ismeretlen tettes ellen. Készülök beismerő vallomást tenni hogy közvetítői eljárás legyen az ügyből és ehez ő is hozzájárulna. Van rá esély hogy elkerüljük a büntetőeljárást? Büntetlen előéletű vagyok.