Miért ROSSZABB a helyzet Svédországban, mint nálunk?


folyami géb # 2015.06.25. 14:37

"Márpedig az autólopásnál azt gondolom, hogy nálunk sem fordul elő, hogy valaki ne tegyen feljelentést."

Sőt! Biztosítási csalás esetén akkor is jelentik, ha el sem lopják!

fekete mamba # 2015.06.25. 14:27

Jó, azt pl. nem tudjuk, hogy ott van-e a lopásnak szabálysértési alakzata, az pl. eléggé befolyásolhatja a statisztikát. És bizonyára van különbség a feljelentési hajlandóságban, de HÁROMSZOROS különbséget én nem hiszem el, hogy ez magyarázná. Még kicsivel Norvégiában is több van, ha lakosságarányosan nézzük, mint nálunk, és köszönöm, hogy említetted az autólopást, mert az sokkal több van Norvégiában, mint Magyarországon. Márpedig az autólopásnál azt gondolom, hogy nálunk sem fordul elő, hogy valaki ne tegyen feljelentést. Szóval a humánus norvég börtön nem rettenti el a norvég autótolvajokat.

capisca # 2015.06.25. 07:31

Elmondom neked, ha itt a rendőrség minden feljelentést rögzítene, illetve mindenki megtenné a feljelentését, akkor jóval nagyobb lenne az arány Mo. javára.
Mo. a rendőrségbe vetett bizalom alacsony, ezért sokan nem is tesznek feljelentést (példa sok van rá, elég fórumokat olvasni) vagy a rendőrök lebeszélik őket, mert úgy is megszüntetik a nyomozást stb...

Svédországba az ilyen ritka, ott felvesznek mindent még, akkor is, ha tudják, úgy se fogják megoldani az ügyet, de legalább úgy tesznek, mintha tényleg akarnának segíteni.

Egyébként könnyű jobbnak tűnni úgy, hogy fel se vesszük a feljelentéseket, illetve az emberek inkább nem is tesznek feljelentést.

Egyébként Svédországhoz hasonló a büntetőpolitika Finnországban és Norvégiában, ott sokkal jobb a helyzet.
De Svédországban is csökkenek a bűncselekmények száma illetve egyes esetben stagnál, sőt emberölések száma majdnem a fele Mo-hoz képest) nálunk nő, svédben csökken. Így a lakásbetörések számai is alacsonyabb svédben, mint magyarban (sőt svédben csökken illetve szinten marad, addig nálunk folyamatosan nő). Persze mások magasabbak pl. kábítószer és autólopás.

fekete mamba # 2015.06.24. 17:45

A statisztika nem a felderített, hanem a bejelentett bűncselekményekről szól, és ezt a különbséget nem hiszem, hogy pusztán az magyarázná, hogy inkább tesznek feljelentést. El kell ismerni, hogy Svédországban rosszabb a közbiztonság, mint nálunk. Szóval az enyhe, az elrettentés helyett a reintegrációra hangsúlyt fektető büntetőpolitika nem jó...

capisca # 2015.06.24. 14:57
  1. Jobb a gazdaságuk, van mit eltulajdonítani.
  2. Jobb a rendőrségi felderítés, mint a magyar.
  3. Ők mindent ledokumentálnak, feljelentést tesznek a magyar ember nem. Ez utóbbi egyébként jellemzőbb, sokkal magasabb lenne az arány, de sokan nem tesznek feljelentést vagy a rendőrök vagy az ismerősök lebeszélik róla az embereket.
fekete mamba # 2015.06.24. 12:02

Kb. akkora ország, mint mi vagyunk, gazdagabbak nálunk, mégis sokkal több az erőszakos bűncselekmény, és az összes bűncselekmény is...Miért?Talán még sem olyan jó az enyhe, az elkövető emberi jogait és reintegrációját prioritásnak tekintő büntetőjog, és a börtönbüntetés elkerülésére való törekvés?

http://ec.europa.eu/…312_YB14.png

http://ec.europa.eu/…312_YB14.png