Vallomás visszavonása


j.janos # 2005.03.05. 22:16

"A vallomásban egy-két nem valós dolgot közöltem, mivel minden áron neveket szerettek volna hallani! " Ha esetleg mást alaptalanul bűncselekmény elkövetésével vádoltál és ráadásul a szerencsétlen ellen büntetőeljárás is indult, elkövetted a hamis vád bűntettét is. Arra azért vigyázni kell, hogy össze-vissza ne beszéljen az ember!

Nick Name # 2005.03.03. 18:12

Kedeves Csiszta,

természetesen a nyomozás lezárásáig nem kérhetsz másolatot más gyanúsított vallomásáról. De ne félj, ha Te tagadsz, vagy mást mondasz, majd eléd tárják.


Nick Name

Csiszta # 2005.03.03. 17:46

Hétfőn megyek az ügyészségre! Gyanúsítottként vagyok beidézve! Eddig még csak a rendőrségen tettem vallomást!
Azt hogy miért vagyok gyanúsított azt nem tudom, a nyomozók annyit mondtak, hogy az ismerősöm akit elkaptak rámvallott, hogy én is terjesztő vagyok!
Kérdésem az lenne, kérhetem-e azt, hogy az ismerősöm vallomását megnézhessem, illeteve ha igen kérhetek-e egy példányt?

Segítséged előre is köszönöm!

Nick Name # 2005.03.03. 14:59

Olyan jogintézmény, hagy a vallomás visszavonása, nem létezik. Ha olyan vallomást teszel, ami eltér a korábbiaktól, akkor a bíróság mindegyiket szabadon értékelheti és dönthet arról, hogy melyiket fogadja el. Az is biztos, hogy többféle vallomás tétele általában nem tesz kót a szavahihetőségnek. Tehát vallomást változtani a gyakorlatban csak akkor érdemes, ha nagyon jól meg tudod indokolni, mi a változtatás oka.

Azt nem tudom, hogy milyen szakaszban van az ügyed (rendőrség, ügyészség, bíróság), de elméletileg szóban vagy írásban bármikor (új) vallomást tehetsz.


Nick Name

Csiszta # 2005.03.03. 11:48

Kedves Mindneki!

Kábítószerekkel kapcsolatos ügyekben kérnék egy kis segítséget.
Egy barátomnál találtak kb 20g marihuanát, elvileg másba nem keveredett, legalábbis én nem tudok róla. Aznap nálam voltak a nyomozók házkutatáson, nem találtak semmit! Aztán bevittek a kapitányságra és gyanúsítottként meghallgattak! A nyomozók nem helyiek voltak! Egy kicsit be voltam rezelve, mivel én is BM szervnél dolgoztam, és féltettem a munkahelyemet, ami azóta már nincs! A vallomásban egy-két nem valós dolgot közöltem, mivel minden áron neveket szerettek volna hallani!

A kérdésem a következő lenne:

A vallomás visszavonása vagy módosítása hogyan működik? Hol kell ezt foganatosítanom? Esetleg ezért ér-e engem valami hátrány?

Ha valaki tudja, hogy ilyenkor mi a teendő akkor nagyon örülnék a segítségnek!

köszönet:
Csiszta