Előállítás ismert cím esetén


ObudaFan # 2016.11.07. 11:55

Azért a törvény elég általános:

Rtv. 33. § (2) A rendőr a hatóság vagy az illetékes szerv elé állíthatja azt,

  1. aki bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható.

Szerintem önmagában ez nem kifogásolható, a nyomozás érdekét pedig szolgálhatja az, hogy minél hamarabb kihallgassanak. Az más kérdés, hogy ha úgy érzed, hogy még nem készültél fel, akkor jelzed, hogy egyelőre nem teszel vallomást.

Barna76 # 2016.11.06. 23:54

Üdvözlöm !

Kérdésem a következő lenne.
Szóbeli nézeteltérésbe keveredtem valakivel, aki ezek után feljelentett, és azt állította, hogy megütöttem. Ez persze nem igaz. Másnap hajnalban rendőrök próbáltak előállítani, majd mikor ezt nem tudták megtenni, telefonon felhívtak, hogy hol vagyok, majd berendeltek a rendőrségre.

Én ezt az egész eljárást nagyon furának tartottam, ezért utána olvastam. A neten azt találtam egy hasonló esetben, hogy a TASZ szerint " a rendőrségi törvény nem biztosít lehetőséget arra, hogy ismert lakcím esetén, egy ilyen, nem nagy tárgyi súlyú büntetőügyben a lakhelyéről állítsanak elő valakit. Ilyen esetben a szabályos eljárás az lett volna, hogy kiküldenek egy idézést, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy az illető felkészüljön a kihallgatására, és gondoskodjon a védelméről”"

Kérdésem az lenne, hogy ez megállja-e a helyét? Volt egy megérzésem, hogy az intézkedő rendőr és a felejelntő ismerheti egymást, rögtön büncselekménnyel vádoltak meg, újlenyomatot vettek, lefényképeztek.

Élhetek-e az eljárással szemben panasszal, illetve milyen következményei lehetnek az esetlegeses szabálytalan eljárásnak.

Köszönöm előre is a választ