Új pszichoaktív anyaggal való visszaélés


JoUtraTertem # 2017.01.03. 07:40

Munka, család, életvitel témája...

Saját vállalkozással rendelkezem, melynek 75%-ban tulajdonosa vagyok (másik tulajdonos nővérem), s ahol előzetes letartóztatásom előtt ügyvezetőként dolgoztam, de emellett tevékenyen kivettem a részem az ételkiszállításban is, úgy ahogy a könyveléssel kapcsolatos papírmunkákban is.

A lakás ahova el van rendelve a házi őrizet a saját tulajdonom, emellett rendelkezem még lakástulajdonrésszel, illetve 1/2 arányú tulajdonosa vagyok egy balatoni nyaralónak.

Családom mindvégig teljes mellszélességgel mellettem állt, ez azóta sem változott, lassan 2 éve élek párommal élettársi kapcsolatban.

Üdv: Monty

Öreg Tölgy # 2017.01.03. 06:36

1-5 év a büntetési tétel, tehát elvileg lehet esély arra - főleg büntetlenként - hogy végül 2 évnél ne többet kapj, és az felfüggeszthető. Látatlanban ennél többet nem nagyon lehet mondani, nyilván sok függ az egyéb személyi körülményektől is (munka, család, életvitel stb.).

Az UPSZ-nél, ha végül végrehajtandó lesz a büntetés, nem kizárt a reintegrációs őrizet.

JoUtraTertem # 2017.01.02. 14:53

Tisztelt Fórumozók, hozzáértő szakemberek!
Az alábbi ügyben kérném ki véleményeteket, hogy mire számíthatok első bűntényesként, jogilag büntetlenként. (előéletem: kétszer kaptam pénzbüntetést egyedi azonosítójel meghamisításáért, egy ízben csoportos garazdaságért pénzbünetését, melyek befizetését a határidőre teljesítettem.
Előzmények: 2016. 03. 03-án a TEK elfogott, véleményem szerint azt várták, hogy a postán érkező - mint utólag kiderült új pszichoaktív anyagokat tartalmazó - csomagot én vegyem át. Végül nem így történt, a csomag nem is az én nevemre jött és nem is családtag, vagy meghatalmazott vette át az általunk üzemeltett családi vállalkozásban, ami egy étterem. A csomagban 100 g "kristály" és 100 db tabletta volt.
A tiszta hatóanyagtartalom összesen 31 g a BSZKI bevizsgálás után.
Előzetes letartóztatásba kerültem 2016. 03. 05-től egészen 2016. 09. 05-ig. A fél éves tárgyaláson a nyomozási bíró enyhébb kényszerintézkedést rendelt el, így 2016. 09. 05-től házi őrizetben vagyok.
A nyomozást 2016. 11. 23-án zárták le, a házkutaskor lefoglalt telefonokat, pénzt, valutát, számítógépet, egyebeket visszakaptam.
2016. 11. 28-án kelt vádirat szerint 1 rb a Btk. 184. par. (1) bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével,
1 rb. a Btk. 178 par. (6) bekezdésbe ütköző és aszerint minősülő kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklásának vétségével vádolnak. (volt a vizeletemben THC és AMP, de erről kaptam tanúsítványt eltereléshez, mai napon részlegesen feloldották a házi őrizetemet, így részt vehettem előzetes állapotfelmérésen, hogy megkezdhessem az elterelést)
Az ügyész szabadságvesztést kiszabását kérte, amit börtönben rendeljenek el végrehajtani, az előzetes fogvatartásban és a házi őrizetben töltött időt számítsák be, mellékbüntetésként tiltsanak el a közügyek gyakorlásától és állapítsák meg, hogy a büntetés kétharmad részének, de legalább három hónapnak a kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.
Ezen kívül az ügyészség indítványozta a 2016. 12. 05-én lejárt házi őrizetem meghosszabbítását (a Be. 129. par. (2) bekezdés b, pontjában írt okokból) az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn. (ezt a bíróság is így gondolta, mert álláspontjuk szerint megalapozottan lehet tartani attól- figyelemmel a cselekmény tárgyi súlyára és jellegére, hogyha megszüntetnék a házi őrizetemet, a hatóság elől megszöknék elrejtőznék blabla...)
További érdekesség még, hogy a TEK által készített videofelvételek az elfogásomról eltűntek, a TEK-es parancsnok aznapi jelentése szerint, megpróbáltam menekülni és ellenkezni a kényszerintézkedések ellen, amit egy az egyben cáfolnia kellene a készített videőnak, hiszen egyből jeleztem, hogy megadom magam...
A lényeg a lényeg, hogy én mint elsőrendű vádlott ÚPSZ forgalomba hozatalával vagyok megvádolva, amit a másodrendű vádlottnak adtam át, hogy azt ő továbbértékesítse.
Az ügyvédem szerint simán kinéz egy felfüggesztett, de én azért a bírónak hiszek majd. Minden esetre amit eddig ígért az bejött, megmondta hogy kihoz a fél éves tárgyaláson. (a fél éves tárgyaláson tettem először vallomást, amiben nagyjából az szerepelt, hogy a csomagot én rendeltem, saját használatra, én is fogyasztottam ezeket a szarokat, de nem szorultam rá az anyagi haszonszerzésre, akik "drogos barátok" feljártak, azoknak a beszerzési áramon vagy ingyen adtam oda ezeket a szereket, mert ők ís fogyasztők voltak.)
Azért én kíváncsi vagyok a ti szubjektív véleményetekre, ha kicsit kesze-kuszára és hosszúra sikeredett a mondandóm, azért elnézést kérek, ha valami nem érthető, kérdezzetek bátran.
Felmerült még bennem az is, hogy én jogosult vagyok-e a reintegrációs házi őrizetre?
Segítő hozzászolásaitokat előre is köszönöm: Monty