Bitcoinos csalás


Toth998 # 2017.02.16. 12:28

Időközben megkaptam a lefoglalási határozatot, az ellen panasszal éltem, most várom a választ.

Próbáltam utánanézni a jogszabályokban és ott az szerepel, hogy :

"A lefoglalás megszüntetésekor a lefoglalt dolgot annak kell kiadni, aki a bűncselekmény elkövetésekor a dolog tulajdonosa volt, és ezt kétséget kizáró módon igazolni tudja."

Itt ugye egyértelmű, hogy a sértetté volt az átutalt összeg, viszont a sértett gondatlan magatartása (egy teljesen ismeretlen személynek utalt bemondásos alapon) vezett a bűncselekményhez.

Ilyenkor az ügyészség mérlegel vagy automatikusan elutasítják a panaszt?

A panasz elutasítása után van helye fellebbezésnek ?

Toth998 # 2017.01.23. 09:44

ObudaFan: Köszönöm !

Sajnos jogban nem igazán vagyok járatos, de úgy gondoltam, hogy a panaszban arra hivatkozom, hogy az ügyletben a feljelentő nem járt el kellő alapossággal amikor egy teljesen ismeretlennek előre átutalta a vételárat anélkül bármi módon ellenőrizte volna az eladót.

ObudaFan # 2017.01.22. 14:02

Már csak azért is van értelme, mert nincs veszítenivalód a panasszal.

Toth998 # 2017.01.22. 09:43

A segítségeteket szeretném kérni.
Hobbiszinten foglalkozom bitcoinnal (ez egy csak az interneten létező virtuális valuta) néha adok-veszek.

Pár hete jelentkezett nálam egy vevő emailben, hogy ő vásárolna. Elküldtem neki a számlaszámom, ő pár órán belül utalta is a vételárat én pedig elküldtem neki a bitcoint.

3 napra rá a BRFK a számlámon zárolta ezt az összeget.
Némi utánajárás után kiderült, hogy a "vásárlóm" csaló volt, keresett valakit aki vásárolni szeretne bitcoint, őt rávette hogy utalja át a pénzt az általam megadott számlára és a bitcoint természetesen a csaló megtartotta.

Jelenleg várom az idézést a tanúmeghallgatásra, beszéltem az ügy nyomozójával, mondta, hogy küldi majd a lefoglalási határozatot a jelenleg számlámon zárolt összegre.

Szerintetek van értelme ezt a határozatot megfellebbezni ? Aki utalt nekem az minden bizonnyal nem járt el elég körültekintően és ezért nem érzem úgy, hogy nekem kellene fizetnem. Ráadásul a csaló az átutalásnál nem is az én nevemet adta meg hanem valami Bt. nevét csak a számlaszám stimmelt, de az UnicreditBank igy is végrehajtotta az átutalást.

Lehet itt jogilag tenni valamit ?