Gyalogos "gázolás" zebrán


Wama # 2017.02.27. 16:27

Köszönöm a válaszát. Az interneten általában azt az információt találtam, hogy zebrán történő "gázolás", még könnyű sérülés esetén is pénzbírsággal és engedély bevonással jár. De én is nagyon bízom az enyhe bírságban, hiszen a szerencsétlenség ellenére mindent elkövettem azért, hogy a néni a legjobb és leggyorsabb ellátást kapja.

Véleményem # 2017.02.27. 15:14

Nem lesz komoly következménye, a vezetői engedélyt nem veszik el.
Pénzbírság a valószínű, de első idézés alkalmával minden kérdésre adnak választ, nem kell aggódni feleslegesen előre a semmin... A pontos részletes tájékoztatást megkapja ha a hatóságtól kéri.

Wama # 2017.02.27. 13:53

Tisztelt Hozzáértők!

A következő ügyben szeretném kérni a tapasztalatokat, véleményeket.

Az ügy:

Egy számomra ismeretlen helyen a körforgalomból jobbra kihajtva elsodortam a zebrán egy idős hölgy gyalogost. A baleset figyelmetlenségemből adódott. Mivel senki nem volt a környéken (a benézésem pillanatában a hölgy még valószínűleg egy oszlop takarásban volt) nagyon lassan 1. fokozatban elkezdtem be-, majd kigurulni a körforgalomból. A hibát ott követtem el, hogy habár nagyon lassan mentem a tekintetemmel visszafelé a körforgalomra figyeltem. Majd már én is csak arra lettem figyelmes, hogy meglöktem valamit/valakit. Szemtanú nem volt.

Azonnal a hölgy segítségére siettem. Hála istennek nem tűntek komolynak a sérülései (elesett), de én megkezdtem a sérülési felkutatását. Mivel egy idős emberről lévén szó, egy addigra arra sétáló gyalogost megkértem, hogy hívja a mentőket. A hölgy egyébként ez ellen tiltakozott. Időközben a gyalogos továbbment. Így biztos, ami biztos hívtam én is a 104-et. Tudtak már róla. A néni hüvelykujja vérzet. Azt ellátam egy nyómókötéssel és szóval tartottam. Mondhatni össze is barátkoztunk. A mentők előtt néhány perccel kiérkeztek a rendőrök is. A lényeg, hogy a nénit korházba szállították. A rendőrök pedig lehelyszínelték a balesetet.

Szerencsésen alakultak végül a dolgok. A legfontosabb, hogy a néni jól van! Egy lila folt és egy apró vágás az újján emlékezteti a balesetre. Igazából Ő az aki a bogarat a fülembe ültette. Hiszen azóta is 4-5 napja folyamatosan tartom vele a kapcsolatot, de nagyon aggódik értem hogy ne legyen nagyobb bajom a történtekből.

Annyit tudok, hogy szabálysértési bírságra számíthatok. Ezzel együtt számítanom kell-e arra is hogy bevonják a jogosítványom? Érdemes-e jogi képviselőt keresnem az üggyel kapcsolatban. Van-e a kerületi rendőr vizsgálónak, mint első fokú eljáró hatóságnak lehetősége méltányosságra ezzel kapcsolatban? Az autó alapvető munkaeszközöm, aminek a hiánya veszélyezteti a munkámat.
Balesetmentes 18 éves jogosítványom van. Természetesen nem voltam ittas/beszámíthatatlan. Csupán figyelmetlen.

Köszönöm a válaszokat!