Testi sértés + lelki terror


főnyomozó # 2005.11.20. 19:32

Valóban ez volt régen a gyakorlat, de a 13/2003-as ORFK Intézkedés bevezetése óta a rendőrnek kötelessége eljárni minden ilyen esetben, MÉG MIELÕTT VÉR FOLYNA... az intézkedésben foglalt teendőket a rendőröknek (egyenurás járőrök, civilruhás nyomozóknak egyaránt) végre kell hajtani.

Arra kérek mindenkit, hogy tessék erre figyelmeztetni a renőröket, ha azt mondják egy bejelentésnél, hogy ha majd vér folyik.

Zoz982 # 2005.11.19. 20:50

Én úgy vettem ésre eddigi életem során, hogy az ilyen esetek jogi úton nem igazán megoldhatóak. Bár az öntörvényeskedést is büntetik, sajnos azt kell mondjam, jobb ha az illetőt valaki mielőbb "orrbavágja", mint hogy kihívja a rendőrséget. Meg sem tudom számolni hány ilyen esetet láttam már. Kijöttek a rendőrök, és lényegében közölték, hogy bocsi, de itt nem folyik vér sehol, és ráadásul mikor mi beléptünk a lakásba balhét sem láttunk stb. Tehát nincs tettenérés, nincs mit intézkedni. Bíróságra vinni az ügyet? Nah, hát abból meg mire lesz valami, addigra háromszor félholtra veri a hapsi a csajt, az meg ettől rohan a hatóságokhoz, hogy vissza az egész, nincs semmi baj.
Sajnos ez a helyzet a gyakorlatban véleményem szerint.

Nick Name # 2005.11.19. 16:04

Bár sajnos hasonló esetekben 99 %-os többséggel a gyakorlat a következő:

feljelentés: rohadt mocskos feljelentett bántalmaz és terrorizál, tegyenek már valamit.

nyomozati szak: rohadt mocskos feljelentett bántalmaz és terrorizál, de én legszívesebben visszavonnám a feljelentésem.

elsőfokú bírósági szakasz: nem kívánok vallomást tenni.

másodfokú bírósági szakasz: rohadt mocskos elsőfokú bíróság minden ok nélkül elítélte azt a drága embert és minden ok nélkül tönkreteszi az életünket.


Nick Name

főnyomozó # 2005.11.19. 12:26

Nagyon kérlek beszéld rá a barátodat, hogy tegyen feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon, minél hamarabb. Ilyen történet nagyon csúnyán is végződhet... sajnos ez a tapasztalat. Az emberünk, ha jól vettem ki, nemcsak zaklat, de tettlegességre is hajlamos. Egyetlen megoldás létezik, azonnal ki kell lépni a kapcsolatból. Saját tapasztalatom szerint ezek a "nagyfiúk" kis nyuszikká válnak, ha valaki, főleg valamelyik hatóság "rákoppint" az orrára.

A testi sértés bűncselekmény, a magántitok, levéltitok megsértése bűncselekmény. a zaklatás jelenleg önmagában nem bűncselekmény, de ha fegenyegetőzik (megverlek, megöllek) az szabálysértés. A rendőrségnek van egy 13/2003 számú ORFK Intézkedése, mely szerint azonnal és kiemelt figyelemmel kell intézkedni a családon belüli erőszak esetén. Ha jól értem, ezzel állunk szemben.

Nick Name # 2005.11.14. 19:49

Sajnos az biztos, hogy úgy nem fog menni: ne indítsunk eljárást, mert az macerás, de a hatóság védjen meg.


Nick Name

Zoz982 # 2005.11.14. 01:03

Kedves Aggódó Barát!
A jogi oldalát ennek az ügynek azt hiszem a szakértőkre hagyom, mert én keveset, mondhatni semmit nem értek ehhez.
Viszont mint magánember, aki látott már egypár ilyen esetet, azt hiszem
megfontolandó, és jónak mondható tanácsokat adhatok.
Nos, először is, amit már az elején jó ha tud az ember, és bevési az eszébe: A testi erőszak, a megtorlás, és minennemű ilyen kategóriába sorolható cselekmény hatásos, és egyszerű, de ez legyen az UTOLSÓ megoldás...
Nézzük sorban:
Van egy elhamarkodottan rosszul választó női, és egy betegesen féltékeny férfi főszereplőnk. Eddig ez egy mindennapos eset. A férfi cselekedetei, mondatai is azok manapság sajnos. Rengeteg ilyen esettel találkozik szerintem mindenki nap mint nap.
Viszont a barátok, ismerősök, családtagok, hozzátartozók zaklatása azt gondolom nem egy mindennapi esemény, főleg nem ha ez rendszeres. (Számomra legalábbis nem az.)
A "szenvedő alany kimentése" az albérletből egész egyszerűen megoldható, ha a nap 24 órájából legalább egyet egyedül van a nő, és van neki hova menni. Ezt a részt kiemelném, hogy van neki hova menni, mert az a része a dolognak, hogy valaki lelép, egyszerűen kivitelezhető, viszont annak nem látom értelmét, hogy olyan valakihez kerüljön, akinél egy idő után megkapja a "Bocs, de mostmár menned kéne." mondatot. Tehát ne kerüljön a nő a 22-es csapdájába! Onnantól, hogy ő elköltözik az albérletből, egy idejig biztosan durva fenyegetések sorozata következik (persze csak ha el tudja érni a zaklató fél), és ilyenkor lesz rátok barátokra a legnagyobb szüksége! És hogy Ti mit is tehetnétek? Segítitek őt főleg lelkiekben. Adjatok neki biztonságérzetet, hogy bármi is történjék nem marad egyedül.
Ami a legfontosabb: Az ilyen stílusú férfiak/nők, mint ebben az esetben a férfi, csak addig csinálják ezt, amíg értelmét látják. Mire is gondolok itt:
Addig amíg tisztában van vele, hogy a megfélemlítés jó eszköz a nő maga mellett tartására, addig biztosan ez lesz a módszere. Tudtára kell hozni, hogy nem ér el semmit különböző atrocitásokkal, mert attól csak ő kerül nagyobb bajba. Nem kell leülni vele beszélgetni, mert bizonyára hajthatatlan lesz, de ha "ügyesek vagytok", hamar rá fog jönni, hogy "Hoppá, én egyedül vagyok, ők meg sokan."
Azt viszont nem igazán értem, hogy ha ennyi embert zaklat, miért nem lép fel ellene senki??? Mindenki fél tőle? Vagy ő ilyen veszélyes ember lenne? Amíg nem ütköznek ellenállásba a cselekedetei, nem fog visszavenni, és szerintem arra nektek is kár várni, hogy egyszer majd megváltozik magától.
Gondolom nem ritka, hogy azt mondja a barátnőjének, hogy "Ha bárkinek mersz szólni, véged van." és a többi fenyegető kijelentés. Nos, az ilyen emberek 99%-a éppen azért akarja ezt nagyon mélyen tudatosítani a másik félben, mert attól fél a legjobban, hogy egyszer így, vagy úgy, de nagyon ráfarag emiatt. A nő pedig -mint azt szavaidból kivettem- még hivatalos szerveknek sem mer szólni, félvén a megtorlástól. Na ez az ami téves! És ezt sajnos tapasztalatból tudom. Kollégista éveim során forintok százezreit vették el tőlem, és csupán azért tudták ezt megtenni, mert féltem. Lett volna kinek szóljak ezügyben, de ugye bennem is bennem volt, hogy "Oké, ők intézkednek, de attól nekem még utána is ide kell járnom nap mint nap." Aztán egyszer tényleg betelt a pohár, és bár nem azért, mert bátorrá váltam, hanem elkeseredettségemben, de megtettem amit meg kellett volna már jóval előtte. És láss csodát, a megfélemlítő is tud félni. Nem hogy nem zaklattak többet, messziről köszöntek, integettek, mintha ezer éve barátok lennénk. Tekintélyt szereztem az "ellenség" szemében azzal, hogy tisztába kerültek vele, nem biztos hogy jó ötlet pont őt piszkálni. Azt javaslom, ha egyenként féltek, fogjatok össze páran, és igenis álljatok oda, és közöljétek vele, hogy ennek nagyon nem lesz jó vége! Nem kell semmi életretörő megjegyzést tenni, a lényeg, hogy éreztessétek vele, hogy vége van az "egyeduralomnak", és ha kell készek vagytok bármire a barátotokért!

Aggódó barát # 2005.11.13. 20:01

Kedves Mindenki!

Egy kedves hölgyismerősöm került az utóbbi hónapokban szorongatott helyzetbe. Egy fiatalemberhez - túl kedves jelző - költözött albérletbe. Az idő múlásával azonban a fiú kimutatta az igazi énjét, teljes "kontroll" alá vonta a lányt, értve ezalatt, hogy számonkérte minden cselekedetét, kiírta az üzeneteit a telefonjából, olvasta az e-mailjeit. Később jöttek a lelki megalázások, a fenyegetések, majd a barátok hívogatása. Végül többször is megütötte, sőt verte a lányt, a telefonját, egyéb személyes tárgyait összetörte, rongálta. Egyszer például nem engedte ki a lakásból. Akkor a lány még tudott telefonálni, egy ismerősöm kiküldte a rendőröket, de a lány végül nem mert feljelentést tenni. Azóta többször is megverte, többen láttuk a nyomait. A lány baráti társaságát is zaklatta telefonon, vagy épp simulékony stílusban keverte a... szálakat. Majd egy tucat embert körbetelefonált, nem nézve szülőket, családot, hazudott vagy épp fennyegetőzött. Engem is többször zaklatott, sőt fenyegetett, minősíthetetlen hangnemű félmondatokat, fenyegetéseket szúrva a kenetteljes udvariaskodásába.
Erőszakos kirohanásait a lánynak azzal indokolta, hogy nagyon szereti, és csak tanító célzattal teszi mindezt, a lány "érdekében". Végletesen féltékeny, mániás agresszív, még a "kulturált" beszédén is átsüt a feszült, ellentmondást nem tűrő agresszió.
A helyzet egyre kilátástalanabb, nem tudom, hogy mit lehet ilyenkor tenni. Túl sok hónap telt már rettegésben. Hogy lehet valakit kiemelni egy ilyen helyzetből, a jogi keretek tiszteletben tartásával, hogy a fickó ne zaklassa tovább, hiszen azzal is fenyegette, hogy mindig utána megy, és pokollá teszi az életét. Mi a megoldás?
Orvosi látlelet sajnos nincs, de például digitális fotók vannak a zúzódásokról.

Hogy lehet valakit elmenekíteni, és megadni neki az új élet esélyét? A vicc az, hogy nem késes prolikról, hanem diplomás emberekről van szó.

Hogy lehet kiköltözni egy albérletből úgy, hogy ne legyen gubanc? Itt senki nem verekedős, de mi lesz, ha a fickó kezd el támadni, sőt fizikai erőszakot alkalmazni?

Minden tanácsért hálás lennék, de első sorban hozzáértő emberek tanácsát várnám.

Köszönöm.