tanú beidézése tárgyalásra büntetőügyben


ObudaFan # 2009.05.21. 09:36

Mindig nem lehetsz külföldön, előbb-utóbb el kell menned, túl kell esned rajta. Nem fog módosulni az ítéleted.

jack4 # 2009.05.20. 20:38

szm-nek: Már befejezték a nyomozást és még nem tettél vallomást? Úgy gondolom, hogy a rendőrségre idéztek még csak, tekintettel, hogy te vagy a sértett, ezért tanúkénti kihallgatásod, esetleg szembesítésed nélkül ritka egy csoportos rablás befejezése. Ha a rendőrségre kell menned, akkor az van, amit OdudaFan írt, de kiemelném belőle, hogy "az írásbeli tanúvallomás megtétele nem zárja ki, hogy utóbb a tanút, ha ez szükséges, a kihallgatása céljából a bíróság, az ügyész, illetôleg a nyomozó hatóság megidézze." Lényegében semmivel sem leszel előrébb.
Ha meg a bíróságon van már az ügy, akkor maximális tiszteletem a nyomozó hatóságnak, hogy a sértettet csak egyszer kellett kihallgatni és a gyanúsítottak ennyire csontra elvitték a balhét!

Grád András # 2009.05.20. 19:01

Kedves Takacsrita!

Ha elolvassa az idézés hátoldalát, maga is fogja látni, amit nagyjából mindenki tud: a tanúskodás állampolgári kötelessége, kifogások nélkül. Ha nem megy, rendőr fogja vinni, ha rám hallgat, az előbbi a kellemesebb. :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

takacsrita # 2009.05.20. 14:47

Tiszelt Ügyvéd Úr,

Beidéztek egy büntetőügyi tárgyalásra tanúként. Van-e rá lehetőség, hogy ne kelljen mennem tanúskodni? Illetve muszály tanúskodnom?

ObudaFan # 2006.06.09. 18:43

Meg lehet próbálni, de kevés eséllyel sztem, azért íme, a szabályok. Attól a szervtől kell kérni, aki idézett.

A bíróság, az ügyész, illetôleg a nyomozó hatóság engedélyezheti, hogy a tanú a szóbeli kihallgatását követôen vagy helyette írásban tegyen vallomást. Ebben az esetben a tanú a vallomását saját kezûleg leírja és aláírja, az elektronikus okirat formájában elkészített vallomását minôsített elektronikus aláírással látja el, vagy a tanúnak a más módon leírt vallomását bíró vagy közjegyzô hitelesíti. Az írásbeli tanúvallomás megtétele nem zárja ki, hogy utóbb a tanút, ha ez szükséges, a kihallgatása céljából a bíróság, az ügyész, illetôleg a nyomozó hatóság megidézze.
Ha a tanú szóbeli kihallgatás nélkül vagy a szóbeli kihallgatást követôen írásban tesz vallomást, az írásbeli vallomásból ki kell tûnnie, hogy a tanú a vallomást a vallomástétel akadályainak , valamint a hamis tanúzás következményeinek ismeretében tette meg. Erre a tanút az írásbeli vallomás megtételének engedélyezésével egyidejûleg, a vallomástétel akadályainak és a hamis tanúzás következményeinek ismertetésével figyelmeztetni kell.

szm* # 2006.06.09. 10:58

Beidéztek tanúként egy tárgyalásra. A tárgyalás csoportosan elkövetett rablás btte miatt indított büntetőügy miatt zajlik.

Az a kérdésem, hogy szerintetek van-e lehetőségem arra, hogy írásban tegyek vallomást, illetve ha van, akkor kihez és milyen formában kell fordulni ilyenkor?

Az ügyben én vagyok az egyetlen tanú (sértett), viszont, hogy őszinte legyek semmi kedvem sincs újra találkozni az elkövetőkkel semmilyen formában. Nevem, címem stb zárt kezelését már elrendelték, bár ez nem tudom pontosan mennyire jelent biztonságot ilyen szempontból (az idézés említi, hogy a tárgyalóteremben sorszám alapján hívnak be, a sorszám helyén összesen egy csillag található).