Sikkasztás a felszámolási eljárás alatt?


Lökött # 2006.07.26. 15:07

Tiszteletem

Ha a házipénztárban elhelyezett összeggel nem tudunk elszámolni, akkor a jó öreg "rá bízott idegen dologgal sajátjaként rendelkezik" tényállási elem a mérvadó, azaz a sikkasztás. Ennek büntetési tétele, minősítése, a pénzösszeg függvénye.

Szgk. használattal, azzal való sajátunként rendelkezésben, azzal kapcsolatban az a mérvadó, ki a tulajdonos. ( lizingelt, cég, más személy... ) Ezen problémáról, körülményről, tényállási elemek tisztázása után lehet nyilatkozni. Addig merő találgatás.

----------------------
  • Löki
ObudaFan # 2006.07.25. 18:13

Ha a pénzösszeg még megvolt, amikor ez az ígéret elhangzott, akkor sikkasztást. Ha viszont csak tévedés volt ez az összeg a mérlegben, akkor csak a csődbűntett esetleges meg valósulását lehet vizsgálni.
A jármű vonatkozásában ebből ha sikkasztás nem lesz, akkor meg hűtlen kezelés mindenképpen, mert ha nem ő már a vezető tisztségviselő, akkor mire fel használja a cégautót.

d.bandi # 2006.07.25. 09:31

Kedves fórumhasználók!

Adott egy következő tényállás:

Az adós cég felszámolás alatt áll. A felszámoló felhívta a felszámolás alatt álló cég vezető tisztségviselőjét, hogy a cég iratanyagát a felszámolónak adja át. A f.a. cég ügyvzetője a cég iratait a felszámoló részére átadta. Az általa átadott mérleg eszköz oldalán egy pénzösszeg szerepelt. A cég ügyvezetője kötelezettséget vállalt arra, hogy ezt a pénzösszeget X.Y. időpontban a felszámolónak átadja, azonban ezt nem tette meg.
Kérdés: ezzel milyen bcs-t követett el a cég ügyvezetője? Sikkasztást?

A cég ügyvezetője továbbra is használja a cég gépkocsiját, holott azt is köteles volt a felszámoló rendelkezésére bocsátani.
Kérdés: ezzel milyen bcs-t valósított meg.

Válaszaikat előre is köszönöm!