Ingatlan eladás nagyobb számlával


nandy # 2008.05.29. 12:29

Molci:

Semmi garancia nincs arra, hogy az szja-különbözetet megkapod tőlük.
Papírt nem lehet ilyesmiről írni, mert akkor egyértelmű a csalás ténye.
Még perelni sem nagyon tudod, hisz nem mondhatod, hogy szándékosan 1 millió forinttal több került a szerződésbe...

Az egyetlen biztos megoldás, ha előre - minden papír nélkül - odaadják neked a különbözetet. De nagy esélv van rá, hogy ebbe meg a vevő nem fog belemenni...

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.29. 10:32

Az előszerződés arra jó, hogy kötelezik magukat a felek, hogy a jövőben ilyen tartalommal szerződést fognak kötni. Ez kötelezi őket a jövőbeni szerződéskötésre. Ha valamelyikük meggondolná magát, bíróság útján kikényszeríthető.

Nos. Előszerződésre nem fog hitelt intézni a bank, ugyanis szüksége van arra, hogy a vevő valamelyest rendelkezzen az ingatlannal, vagyis, hogy széljegyként fel legyen tüntetve. Ez a vételi szándék folyamatát jelenti. A bank akkor tudja jelzálogként megterhelni az ingatlant, ha a hitelt adóé lesz az ingatlan.

Amennyiben nem hitelképes, vissza lehet fordítani a folyamatot.
A vevő egyébként előzetesen is tájékozódhat, hogy a fizetésére kaphat-e vagy sem.

A foglalónak szerepe van. Nem adható vissza, legfeljebb az eladó hibájából, de duplán.

Előlegnél más a helyzet, az visszaadható, de nem értem miért lenne erre szükség, beleszámít a vételárba. Ha a szerződés tartalmazza, ennyivel kevesebbet fog adni a bank. Az, hogy te ezt visszaadod, a bank nem veszi figyelembe.

monalisa1 # 2008.05.29. 08:57

Na persze, majd a te adódat - akár csak a különbözetét -, majd kifizeti helyettetek - mese felnőtteknek...

monalisa1 # 2008.05.29. 08:55

Nézd, lehet egyből "rendes" adásvételi szerződést is kötni, ezt senki és semmi nem tiltja meg. Azonban amíg a vételárhoz szükséges pénz teljes egészében nem áll a vevő rendelkezésére, mégis csak jobb az előszerződés. A foglalót feltétlen kérd, és azt majd nem visszaadod (...) hanem a vételár-különbözetbe beleszámít majd.

"A vevő azt igérte..." Én a helyedbe az ilyen vevőjelöltet egyből elhajtanám a sunyiba., nem fog fizetni egy fillérrel sem többet mint amennyi a szerződésbe bele le lesz írba - a saját károdra megtapasztalhatod...

Oké, készül akár egy sajtpapír, hogy x forinttal tartozik nektek és azt y határnapig köteles egyösszegben megadni. Azonban neked kell tudni bizonyítani - esetlegeses és utólag -, hogy mire is adtál neki kölcsön pénzt? És honnan- miből volt neked az a pénz (?!), mert banki pénzmozgást részedről nem tudsz hozzá prezentálni.

monalisa1 # 2008.05.29. 08:11

Molci!

A valós összegnél nagyobbat írva, a különbözet származárásól ill. elköltéséről, adott esetben kérdést kaphat mindkét fél az adóhivataltól...

Azért előszerződés, mert a vételhez a teljes összeg bizonyára nem áll még a vevő rendelkezésére.

Egy ingatlan adásvételénél a közreműködő ügyvéd mindkét fél érdekében közösen eljár, azt felügyeli, igaz csak az egyikük fizet - vagy a felek esetleges előzetes megállapodása alapján felezik a költséget.

Ha bármi kételyed merül fel, soha nem árt egy másik jogásszal előzetesen konzultálni, milliós- több tízmilliós ingatlanvagyonról van szó.

monalisa1 # 2008.05.29. 08:01

érdeklődöm!

Szinte minden ingatlant több-kevesebb hitel felhasználásával vásárolnak meg., előszerződésként a vásárlási szándék és ennek megfelelelően a 10-15% foglaló, azt követően amikor a hitelre a bank rábólintott, íródik a tényleges adásvételi szerzódés. Az előszerződésben azért 2-3 hónapnál több türelmi időt ne adj., aki venni akar "csipkedje magát" a papírok megfelelő előkészítésével a banki elbíráláshoz beadandóan.

Mível ügyvéd közreműködése elengedhetetlenül szükséges, előzetesen már konzultálhatsz vele.

érdeklődöm # 2008.05.29. 05:49

Amikor az ingatlant vásároltam banki hitelből, akkor az értékbecslő kijött és megnézte. Azt mondta, hogy lényegesen többet ér, mint amennyiért vásároltam, de akkor sem becsülheti fel nagy különbséggel az adásvételi szerződéshez képest, mert akkor a bank elkezd gondolkodni, hogy az eladó volt buta, hogy eladta áron alul, vagy a becslő végzett rossz munkát, mert túlértékelte az ingatlant. Ez saját tapasztalatom, bár valószínű, hogy a bankok inkább az alacsonyabban értékelő becslőket szeretik inkább, igazatok van. De vételi ár alapján ettől függetlenül még lakótelepi lakásoknál is jelentős különbségek vannak nm-ár alapján, családi házaknál végképp.
Köszönöm a magam részéről a véleményeket, de a kérdés inkább az, hogy szabad e belemenni ilyen formájú elő, vagy adásvételi szerződésbe?

nandy # 2008.05.28. 21:00

Kíváncsi vagyok ügyvédek véleményére.

:))) ÉN sem vagyok ügyvéd, de az értékbecslőt az adásvételi szerződésben szereplő vételárnál jobban érdekli az ingatlan valós piaci értéke... :)

éppen ezért ez nem igaz:
igazából a bank átverésével, az értékbecslő megtévesztésével

Az értékbecslő saját felelőssége az, hogy milyen forgalmi értéket állapít meg.

monalisa1 # 2008.05.28. 18:47

Továbbá ha a bank ad is pénzt (= hitelt), nem minden esetben annyit amennyit eredendően kértek, így előfordulhat, hogy a vételárhoz még kevés is lesz az önerő - további pénzforrás után kellhet nézni...

monalisa1 # 2008.05.28. 18:42

Tévedsz. A bank saját értékbecslője által megállapított érték alapján a hitel, az, hogy a felek esetleg összegszerűen ettől eltérnek az adásvételi szerződésben, az már az ő dolguk.

érdeklődöm # 2008.05.28. 18:19

Engem is érdekel ez a kérdés, hasonló szituba kerültem. Kíváncsi vagyok ügyvédek véleményére.
Elvileg az értékbecslő, akinek a becslésére a bank támaszkodik, nem nagyon tér el az adásvételben rögzített ártól, hacsak nem ordítóan irreális a vételi ár. Ezáltal a vevő magasabbra értékűre becsült ingatlanra kap hitelt, mint amennyit valójában fizet érte. Ezáltal el tudja érni, hogy mondjuk 15 millióra becsült ingatlanra kap 12 millió hitelt, igazából a bank átverésével, az értékbecslő megtévesztésével tud önerő nélkül ingatlant vásárolni, amit aztán majd a hitel megkapása után előszerződés helyett valódi adásvételi szerződéssel, valódi áron az illetékhivatal és a vevő felé tisztáz. Ennyit tudok a dologról, gondolom van olyan forma, amiben biztonságosan ezt az ügyletet véghez lehet vinni.

Svébis # 2007.03.03. 15:37

Köszi.

Azért kérdezem, mert a nagybátyám házába költöznénk be, viszont ott újítanánk fel, de az meg nem a közvetlen hozzátartozó háza. Ez gond?
2. Hogy hogy nem valósul meg? kifizeti nekem a 8,2 m Ft-ot és utána rögtön aláírjuk 9 m ft-ról. Ez így akkor ok nem?

ObudaFan # 2007.03.03. 14:18

1. A jövedelem egyrészt 8.2m/2 - 0.5m= 3.6m, másrészt a másik ingatlanrész miatt még ugyanennek 30%-a, hiszen ott 12 évvel ezelőtti a szerzés, az tehát 1.2m, a kettő együtt 4.8 millió. Ennek 25%-a adó.
Ha ezt nem akarod fizetni, lakáscélra kell költeni a 4.8m-t:

  1. a belföldön fekvô lakás tulajdonjogának, a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak adásvétel vagy más visszterhes szerzôdés keretében történô megszerzése;
  2. a belföldön fekvô lakótelek tulajdonjogának adásvétel vagy más visszterhes szerzôdés keretében történô megszerzése, ha azon a magánszemély, közeli hozzátartozója vagy volt házastársa az említett idôtartamon belül lakást épít, építtet;
  3. a belföldön fekvô lakás építése, építtetése;
  4. a belföldön fekvô lakás alapterületének növelése, ha legalább egy lakószobával történô bôvítést eredményez;
  5. a belföldön fekvô lakás haszonélvezetének, használatának vagy bérleti jogának megszerzése;
  6. az idôsek otthonában vagy a fogyatékos személyek lakóotthonában biztosított férôhely visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli megszerzése (ideértve a térítési díj elôre történô megfizetését is).

2. Hátrány származhat. Ha meghiúsul az adásvételi szerződés, akkor 9m Ft-ot követelhet vissza vevő, pedig nem fizetett ki ennyit.

Svébis # 2007.03.03. 13:07

Szisztok!

Két kérdésem lenne, biztos tudnátok segíteni benne?

Van egy ingatlanom, aminek felét 1995-ben örököltem (hagyatéki ingatlan összege 1 m Ft volt, vagyis 500 e Ft-nyit örököltem). A másik felét 2002-ben szintén 1 m Ft hagyatéki ingatlan összeggel (szintén 500 e Ft-ot örököltem tehát).

1. Most eladnám 8,2 m Ft KP-ért. Mennyit kell bevallanom jövő évre mint jövedelem? És ennek 25%-a az adó? Jól tudom?
És mire fordíthatnám pontosan meglévő ingatlanomon amelyett hogy ezt a pénzt oda adnám állam bácsinak?

2. A vevő kitalálta, hogy 9 m Ft-ról írjuk az adásvételit (hitelt kért rá) és az így keletkezett többlet jövedelmre eső adómat külön szerződés szerint kifizetné majd nekem. Hátrányom származhat ebből? És előny? És mennyi lenne ez az adó pontosan?

Tudna valaki segíteni ebben? Köszönöm