Családi adókedvezmény


Mr. Kiváncsi # 2008.04.22. 20:07

Kedves Nandy,
Az első kérdésemre már mindent értek, köszönöm a kimerítő választ.

  • Kicsit bonyolítanám akkor a kérdéseim, más irányokba evezve. Megtaláltam a határozatot a MÁK tól, amiben az van hogy Nov 1 től jár az emelt családi pótlék páromnak. Erre nem fellebeztünk 15 napon belül bár lehetett volna. Eszerint fogom az adóbevallást kitölteni.
  • A gyermek Juni közepétől költözött vissza, az emelt családi pótlékot elvleg Juliustól kellett volna kapnunk, amit ha jól emlékszem igényeltük is azonnal, csak az átfutási idő volt lassú. Így 4 hónapig, bár bejelentettük, hogy módosult a gyermek elhelyezése a CSP-t az apukának folyosították, amin ő még mindig csücsül. De ez az összeg nem is az emelt CSP volt, mivel az apa nem volt jogosult emelt összeget kapni.
  • Több kérdésem is lenne:
  • Vissza lehet e szerezni apukától a rossz helyre ultat CSP-t? ha igen hogyan? MÁK mondta hogy nem a MÁK dolga visszakérni a jogtalanul felvett CSP-t, hanem pereljük mi. Bíróságra anyuka 4 kisgyerek mellett nemigen tud járkálni, én szintén nemnagyon.
  • Ilyenkor van-e egyáltalán bírósági eljárás ha perlünk, vagy megoldható simán végrehajtással, mert egyértelmű az eset?
  • Annó mikor a gyermek elköltözött az apuka aláírta, hogy odaadtuk neki az akkor is 3 hónapig tartó CSP-t ami annó szintén rossz helyre ment (hozzánk az apukához helyett)
  • Ha vissza lehet perelni/végrehajtatni apukától a CSPt amit ő kapott jogtalanul, lehet-e utólag kérni a ki nem fizetett magasabb öszegű CSP különbözetet Nov tól visszamenőleg Juli-ig a MÁK tól? és utólag az erre vonatkozó családi adókedvezményt is érvényesítettni? (ez gondolom már önellenőrzéssel)?
  • Hogy lehet "enterezni" hogy átláthatóbb legyen amit írok? :)
nandy # 2008.04.21. 21:08

Mr. Kiváncsi # 2008.04.21. 21:54
Nem lehet úgy értelmezni a jogosultsági hónapot hogy bár a gyerekre járt a CSP csak rossz helyre küldték? :)

Bár lehetne :) Egyébként nem az a lényeg, hogy ki kapja a csp-t, hanem az, hogy a csp. összegének elbírálásakor mennyi gyermeket vettek figyelembe összesen.

nandy # 2008.04.21. 21:06

de ezt a 12-t más adókedvezényből megkapná, tehát nem fizetne semmit, nekem meg jönne 12 plusz igélnyelhető.

Így ok.

nandy # 2008.04.21. 21:05

Ami az M30-as nyomtatványán van azt bele kell írni a bevallásba ugye? De ha beleírom a kifizetett családi kedvezményt akkor hol kell lemondani róla? Var rá külön nyomatvány?

Nincs külön nyomtatvány, az szja-bevallásban kell nyilatkozni róla.

A párod megkapta az M30-ast, ez alapján kitölti a jövedelem rovatot (A-lap), és a kifizető által levont előleget (C-lap). A B-lapon neki nem lesz cs.adókedvezmény, tehát neki fizetendő adó fog kijönni - elvileg, movel a kifizető (munkáltató) kevesebb előleget vont le, mint amennyi a fizetendő adó lesz.

Mr. Kiváncsi # 2008.04.21. 19:54

Nem lehet úgy értelmezni a jogosultsági hónapot hogy bár a gyerekre járt a CSP csak rossz helyre küldték? :)

Mr. Kiváncsi # 2008.04.21. 19:47

Nandy!
Köszönöm a segítséget.

Ha jól értelmezem, akkor a bírósági végzést követően kb 3-4 hónaptól lehet csak számítani az adókedvezményt, mert az államkicstár nem csinált addig semmit? (amig az apa kapta a családi pótlékot is?)

Az anya esetében neki igazából nem kellene visszafizetnie semmit, mert a családi adókedvezény figyelebe vétele nélkül is annyi adót igényelhetne vissza, hogy az több mint amennyit adózott. Nála úgy nézne ki hogy a 12e elvileg viszafizetné, de ezt a 12-t más adókedvezényből megkapná, tehát nem fizetne semmit, nekem meg jönne 12 plusz igélnyelhető.

Ami az M30-as nyomtatványán van azt bele kell írni a bevallásba ugye? De ha beleírom a kifizetett családi kedvezményt akkor hol kell lemondani róla? Var rá külön nyomatvány?

Sorszám "-1" :)

nandy # 2008.04.20. 20:24

Írtam sorszámot is, de a rendszer... :(

nandy # 2008.04.20. 20:23

Tehát:

  1. igen, amennyiben a párod nem egyedülállóként kapott családi pótlékot.
  2. amikortól a családi pótlék számításánál figyelembe vette a MÁK
  3. igen, egész hónapra jár
  4. igen, egész augusztusra
  5. az adóbevallásban kell nyilatkozni a megosztás tényéről. A nej lemond róla, tehát a 12 eFt adókülönbözetet befizeti, a férj igényli, tehát nála ennyi adótúlfizetés lesz.
nandy # 2008.04.20. 20:17

Szja 40.§
(3) A családi kedvezmény kedvezményezett eltartottakként és jogosultsági hónaponként 4000 forint, feltéve, hogy az adott hónap bármely napján az eltartottak létszáma a három főt eléri.

(4) E § alkalmazásában jogosultsági hónap az a hónap, amelyre tekintettel a családi pótlékot, illetőleg a rokkantsági járadékot folyósítják, magzat esetében a várandósság időszakában azon hónap, amelyben a várandósság orvosi igazolása alapján a jogosultság legalább egy napig fennáll, kivéve azt a hónapot, amikor a megszületett gyermek után a családi pótlékra való jogosultság megnyílik. Az adóhatóság az ellenőrzés során kérheti a várandósság tényéről kiadott orvosi igazolást

(5) A (3) bekezdésben megállapított összeg meghatározása szempontjából az eltartottak létszámába be kell számítani a kedvezményezett eltartottakon kívül azokat is, akiket rajtuk kívül a családok támogatásáról szóló törvény szerint a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vesznek (a továbbiakban együtt: eltartottak).

(6) A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékra jogosult, továbbá a várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa. Nem jogosult azonban a családi kedvezmény érvényesítésére az a magánszemély, aki a családi pótlékot mint vagyonkezelői joggal felruházott gyám, illetőleg mint vagyonkezelő eseti gondnok a gyermekotthonban, a javítóintézetben nevelt vagy a büntetés-végrehajtási intézetben lévő, gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyermekre (személyre) tekintettel kapja, valamint a szociális intézmény vezetője, ha a családi pótlékot az intézményben elhelyezett gyermekre (személyre) tekintettel kapja.

(8) A családi kedvezmény érvényesítésének feltétele az eltartottak természetes azonosító adatainak vagy adóazonosító jelének feltüntetése az adóbevallásban, azzal, hogy magzat (ikermagzat) esetében az előzőeket a várandósság tényéről adott nyilatkozat helyettesíti.

(9) A családi kedvezmény ugyanazon kedvezményezett eltartott után egyszeresen érvényesíthető, azonban a jogosult a vele közös háztartásban élő házastársával, élettársával - amennyiben a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát az élettársak egyike sem veszi igénybe az adóév végén megoszthatja azt (ideértve azt az esetet is, ha a családi kedvezményt a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni), feltéve, hogy a megosztás tényéről az adóbevallásukban nyilatkozatot adnak és egymás adóazonosító jelét feltüntetik.

(10) Ha a magzat (ikermagzat) felismerése az adóbevallás benyújtását követően történik, akkor a várandósság alapján az adóévben fennálló jogosultsági hónapokra járó családi kedvezmény - figyelemmel e § rendelkezéseire is - önellenőrzéssel érvényesíthető.

(11) A családi kedvezmény e § szerint történő érvényesítése a (7) bekezdésben nem említett jogosultak esetében független attól, hogy az adóelőleg megállapításánál mely jogosultnál történt annak figyelembevétele.

Mr. Kiváncsi # 2008.04.19. 21:57

Tisztel Fórum!

Feleségem 2007-ben GYED-en volt teljes évben. Családi adókedvezmény csak 3 fő fölött érvényes tudomásom szerint.
2008 elejétől 2 gyermek volt a háztartásunkban (egy nevelt a páromé, és egy közös). 2008 Juni 16-i bírósági végzéssel egy korábban elköltözött gyermek visszakerült a háztartásunkba, de a lakcímkártyája csak 2008 Juli 16 ban lett kiállítva, így 3 gyermek lett a háztartásban. Párom Aug 20-án töltötte be igazoltan a 12. terhességi hetét. Házaságot októberben kötöttünk, elötte nem volt hivatalos élettársi szerződésünk csak együtt éltünk.
Párom M30 as papírján fel van tüntetve, hogy igénybe vett 12000 FT családi kedvezményt.
A kérdéseim:

  • 1, függetlenűl attól, hogy nem voltunk házasok, igényelhetem-e én az összes gyermekre a kedvezményt a megillető időszakokra (junitól 3 gyerekre, augtól 4 re)?
  • 2, a visszaköltözött gyermek-re a kedvezmény a bírósgi végzéstől számít vagy a lakcímkártyától?
  • 3, a visszaköltözött gyermek esetében, bár hó közepén költözött át, arra a hónapra már az egész 4000 Ft-ot lehet igényelni?
  • 4, a születendő gyermekre Aug hó egészére lehet igényelni a kedvezményt?
  • 5, megoldható hogy a párom valahogy visszafizeti a neki kifizetett 12000 Ft-ot és én igényelem meg azt is? ha igen milyen nyomtatványon?(neki a GYED miatt annyi adókedvezménye van hogy rosszabbúl járunk ha nála marad a 12000 már kifizetett adókedvezmény) - nem igényeltük meg neki hogy küldjék előre a családi kedvezményt, az államkincstár vagy a kifizetőhelye csak úgy átutalta valamikor ezt.
nandy # 2008.02.19. 12:55

Szia!

Azt a 45.000 Ft-ot sajna vissza kell fizetned.

Ha munkáltatói adómegállapítást kértél (ők adják be a bevallásodat az M29-es nyomtatványon), akkor részletfizetést kérhetsz a munkáltatótól.

Ha te magad adod be, akkor szintén kérhetsz részletfizetést - az APEH-től.

házacska # 2008.02.19. 11:01

Tisztelt Jogi fórum!
Tavaly júliusig gyeden voltam,majd augusztus 01-ig szabadságon a munkahelyemen,ahol határozatlan szerződéssel foglalkoztatva vagyok.Augusztus 01-től gyesen vagyok,négyórában pedig egy másik helyen dolgozom.
Most készítette a könyvelőnk az adóbevallást és kiderült,hogy a nagycsaládosoknak járó adókedvezményt én is és a férjem is megkapta.Természetesen az én munkahelyemen ezt nem igényeltük,mégis automatikusan megadták nekem,mert én kapom a családi pótlékot.Most persze csaknem 45000 Forintot vissza kell(ene)fizetnem.
A bérszámfejtők azt mondták,ők automatikusan adták,mivel én kaptam a csp-t,de én nem nyilatkoztam ,hogy kérném.
Nem tudom,hogy miként fogjuk tudni kifizetni egyszerre ezt a pénzt,nem is tartom jogosnak,mert nem én hibáztam.
Mit tehetek most?Fordulhatok valahova segítségért?
Üdvözlettel:
házacska