őstermelő


paki1968 # 2013.12.17. 10:59

Tisztelt Fórumozók!
Azt szeretném kérdezni,hogy ha valaki az új rehab törvény szerint rehabilitációs ellátott 3 évig együtt kell működnie a munkaüggyel,akkor lehet-e őstermelő 2014-től ha igen és van bevétele,kell-e járulékokat fizetnie.Ugyanez a kérdés akkor,ha valaki a régi rendszer szerint véglegesített rehab ellátásban részesül,de még nem hívták vissza:lehet-e őstermelő,kell-e járulékokat fizetnie.Még egy kérdés,hogy lányom jelenleg gyes-en van ő is őstermelő.neki kell járulékokat fizetni,ha csak közreműködő családtagként közös őstermelői igazolványon van rajta,vagyis nem ő a fő őstermelő,adószámmal nem rendelkezik?

urefen # 2012.09.26. 17:15

Tisztelt Fórumozók,

Egy olyan ügyvédet és/vagy könyvelőt keresnék, aki jártas az őstermelőkre vonatkozó jogszabályokban, adózásban, stb, stb. Erre az email címre legyenek kedvesek jelezni, amennyiben van valakinek tudomása e témában jártas egyénről: urefen@gmail.com
Köszönöm szépen!

Beáta

babika # 2012.06.25. 15:59

Rokkantsági ellátásban részesülök és már több éve van őstermelői igazolványom,szeretném megkérdezni,hogy milyen járulékot kell fizetnem,a jövedelmem szinte nem haladfja meg a 30 ezer forintot.2012-ben mindenki mást mond.

teligabo # 2012.06.13. 16:36

Üdv! Tudna valaki abban segíteni nekem, hogy őstermelőként nyithatok e garázsboltot ahol csak a saját termékeimet árulom?
Előre is köszönöm a segítséget!

Cs. Alexandra # 2012.06.01. 06:13

Szép napot mindenkinek!

Lehet már egy kicsit elkéstem, de szeretném a segítségeteket kérni. Tavaly július 5.-től vagyok mezőgazdasági őstermelő. A járulékfizetési kötelezettségeimet minden negyed évben letudtam. Idén kellett volna először őstermelőként adóbevallást benyújtanom, de tételes költség elszámolást választottam, és a bevételem amúgy sem haladta meg a 600.000 Ft.-ot. Ilyenkor mi a teendő? Valamilyen nyilatkozatot be kell nyújtsak? Vagy létezik, hogy egyáltalán nem kell beadnom adóbevallást?
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

szandrus # 2012.04.17. 06:07

Kedves Fórumozók!
Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni. Adott egy őstermelő (családi, tehát összesen hárman vannak benne), áfakörösek, tehát neki áfás számlát kell adni az eladáskor, nagybani piacon értékesíti a saját maguk által megtermelt terméket. A család egy tagja külön őstermelőivel rendelkezik, ő nem áfakörös. Az kivitelezhető, hogy a nem áfaköröstől "átveszi" a megtermelt árút és azt árulja a nagybani piacon?? Ilyenkor a számlával mi a helyzet? Már nem kell írnia erről áfás számlát? Előre is köszönöm a válaszokat!

A kérdező # 2012.02.18. 10:09

Tiszteletem!

Jelenleg Foglakozás helyettesítő támogatást kapok, és azt szeretném megtudni hogy ha szeretnék őstermelői igazolványt kiváltani akkor kell- e járulékot fizetnem?
Mivel az elhelyezkedés reménye sajnos igen halovány, arra gondoltam hogy amíg állást nem találok, a kertemben megtermelt fölösleget eladnám. Mivel a Foglalkozást helyettesítő támogatás az egyetlen bevételem, abból nem tudnék járulékot fizetni, és az eladott áru mennyisége sem lenne nagyságrendileg akkora, ami fedezné az esetlegesen kifizetendő járulékokat. Mivel közeleg a tavasz, jó lenne tudni hogy egyáltalán van-e esélyem így egy kis jövedelemhez jutnom.

Előre is köszönöm a választ!

wers # 2012.01.20. 10:14

Édesanyád lehetne üzembentrató, ti pedig tulajdonosok.

C a s a b l a n c a # 2012.01.20. 07:44

Igen, az üzemanyagot elszámolhatja. Viszont a gépjármű átíratása is költséges. Érdemes kiszámolni pontosan, hogy megéri-e.

Tüni21 # 2011.02.13. 21:34

Szeretnék érdeklődni, hogy szüleim őstermelők voltak és igényelni tudtak gázolaj támogatást a meglévő teherkocsira. Édesapám nevém volt az őstermelői kiváltva és a teherautó is az ő nevén vot. Édesapám sajnos nemrégen meghalt a testvéremmel ketten öröklünk és édesanyánk a haszonélvező. Édesanyám folytatni akarja a mezőgazdaásági őstermelőit a saját nevére ki akarja váltani és azt kéri tőlünk, hogy mondjunk le a tehergépkocsiról az ő részére, mert csak akkor veheti igénybe az üzemanyagtámogatást, ha csak az Ő tulajdonában van a gépkocsi. Tényleg csak egy tulajdonba lehet a kocsi, hogy az üzemanyagtámogatást igénybevehető legyen vagy a testvéremmel tulajdonosok maradhatunk a kocsin és akkor is igényelhető az üzemanyagtámogatást?

köszönöm

Beno_Lukrecia # 2008.02.21. 22:15

Köszönöm a válaszokat:)

Pjotr # 2008.02.21. 11:51

Számlát nyugtát adniuk kell, de maga az adózás ugyanaz maradt mint tavaly.
Célszerű lenne elmenni a falugazdászhoz és megkérdezni tőle ezeket, de rengeteg tájékoztatót szerveztek el kellett volna menni rájuk...
De a google is ad a témára kb. ezer találatot.

nandy # 2008.02.21. 10:14
Beno_Lukrecia # 2008.02.20. 09:30

Sziasztok,

Őstermelői járulékfizetéssel kapcsolatban érdeklődnék.
Szüleim őstermeléssel foglalkoznak, apu 56 éves 67%-os, anyu 50%-os
rokkantnyugdíjas. Több éve foglalkoznak libatöméssel, változtak a jogszabályok
és e felöl szeretnék érdeklődni.

Milyen kötelezettségük van, őstermelőként?

Milyen bevallási határidők vannak?

Adószámot igényeltek,ha jól tudom ezzel együtt jár az is, hogy számla
illetve nyugtaadási kötelezettségük lesz?

Kell-e nekik (mint őstermelők) egészségügyi hozzájárulást fizetni?
(lehetséges, hogy rokkantnyugdíjasként biztosítotak eü téren, de gondolom a
jövedelem után valami járulékot kell fizetniük?.)Ha igen akkor, milyen
határidők vannak?
Köszönöm.
Üdv: Lukrecia