Építményadó magánszemélynek lízingelt lakás esetén?


HuNTeR # 2008.03.21. 11:32

Köszi!
Valóban kiderült annyi, hogy a tulajdonosra lőnek. A bank pedig korábban már jelezte az önkormányzatnak, hogy ezt (és más lakásokat is) magánszemélyek lízingelik, de attól még kellett fizetnie. A bank most ír egy levelet, ahol a magánszemély ügyfeleire hivatkozva kéri az adó méltányosságból elengedését. Szerintem én is írok. Aludjanak csak rosszul.

Jack13 # 2008.03.21. 08:18

A kerületi önkormányzat rendeletét kellene ehhez tanulmányoznod (megtalálható egyébként a neten is) és első ránézésre úgy láttam, hogy az adónak alanya a jogi személy bármilyen felhasználás esetén (tehát lakás esetén is), mivel itt tulajdonos a cég, ezért kell fizetni. Ha a Tied lenne mint magánszemély, akkor a lakásra úgy látom nem kellene fizetni, csak az egyéb építményekre.

HuNTeR # 2008.03.21. 08:10

Köszi. De az adószabályok egyértelműen a tulajdonos személyére vonatkoznak - vagy van szerepe a felhasználásnak is?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.21. 07:46

Miért vagyok hátrányosabb helyzetben mint a hitelfelvevők?

Mert nem vagy tulajdonos. És mert elfogadtad, hogy a bank átháríthatja rád az általa fizetendő adót.

HuNTeR # 2008.03.21. 07:18

Sziasztok!

Saját helyzetem a következő:
Bp 18.kerületben lízingelek lakást és garázst egy újépítésű lakóparkban.
Az önkormányzat kiszámlázta az építményadót a finanaszírozó banknak (aki a lízing futanmideje alatt egyben a tulajdonos is), az kifizette, mert nem akar jogi csatározásokba bonyolódni az Önkormányzattal.
A bank pedig az építményadót továbbszámlázza nekem (erre joga van a szerződésünk szerint), aki szintén ki kell hogy fizessem.

A kérdés:
Ha a pénzügyi lízingszerződés garantálja, hogy a futamidő végén én leszek a tulajdonos, és jelenleg is lakáscélú felhasználást valósítok meg (magyarul ott lakom... :-) ), akkor ez nem teszi építményadó mentessé a helyzetet?

Miért vagyok hátrányosabb helyzetben mint a hitelfelvevők?
(megjegyzem, hogy az önkormányzatnál a lakcímigazolványomat is csak hosszas procedúrával adták ki, mert... idézem: "Nem maga a tulajdonos, hanem egy cég!"

Any comment?