TB fizetés


Gaabor.hu # 2012.12.19. 10:39

Január 1-től munkanélküli leszek. Hányadik naptól kell magam után fizetnem a TB-t? 91-től, 136-tól, vagy későbbtől?

kovalik # 2012.12.19. 09:25

Kedves Fórumozók !
Lenne egy kérdésem:
2 hónapja van bejelentett állásom, fizetem a tb-t.
De előtte 2 évig nem volt állásom, a tb-t nem fizettem, mert nem volt pénzem.Orvosnál nem voltam, így nem bukott ki.
Ha most megyek orvoshoz, akkor a rendszerben hogy leszek benne ? Mivel már most fizetem rendesen, kibukik-e az orvosnál, hogy előtte nem fizettem, igénybe vehetem-e az orvosi ellátást ? Sajnos anyagilag nem vagyok abban a helyzetben, hogy belátható időn belül rendezni tudjam.
Köszönöm !

bojtorjan # 2012.12.05. 16:46

farefelice
Ha rendelkezel Magyarorszagon allando bejelentett lakohellyel, akkor fizetned kell jarulekot. Ha kulfoldre tavozasoddal az allando lakhelyedet is felmondtad, vagyis a szemelyi igazolvanyodat leadtad, akkor nem kell fizetned.

Ha levelben megkeresed oket, sztem elmondjak, mi a teendod.

bojtorjan # 2012.12.05. 16:42

Kati, utald at azt, ami kimaradt, majd egy ido utan irni fognak, hogy a kesedelmes befizetes miatt meg mennyivel logsz nekik. Es akkor azt is befizeted, es annyi.

Kati148 # 2012.12.05. 13:07

Tisztelt Fórumozók,Szakértők!

Az én kérdésem nem igazán jogi jellegű, viszont APEH-hoz sürgős dolgok miatt nem tudok bemenni és a neten se találtam eddig választ, így gondoltam itt felteszem.
A gondom az lenne, hogy rendesen internetes átutalással fizettem eddig és fizetem most is a TB-m. Ma vettem észre viszont, hogy véletlenül az előző (novemberi) hónap kimaradt. A decemberit már átutaltam.
Tehát: ha kimarad az előző hónap, egyszerűen csak utaljam át azt az összeget és kész? Vagy be kell mennem valahova lerendezni ezt a kihagyást?
Válaszokat előre is köszönöm!

üdvözlettel: Kati148

farefelice # 2012.11.28. 14:16

Tehát akkor a 6990 ft-ot áprilistól kell fizetnem? Visszamenőleg is ki lehet fizetni?

capisca # 2012.11.28. 14:09

Kedves Farefelice!

Aktív korúak ellátása esetében a Tbj szerint nem vagy biztosított, de egészségügyi szolgáltatást igénybe tudod/tudtad volna venni.

Üdv
Capisca

farefelice # 2012.11.28. 12:39

Kedves fórumozók, hozzáértők!
Tavaly nov.-ben munkanélküli lettem, majd a 3 hónap letelte után, az önkormányzat határozata alapján az aktív korúak ellátását kapom.
Most kijöttem külföldre, ezért ez az ellátás megszűnik. Ezek után szeretném magamnak fizetni a az eü. hozzájárulást dec. 01-től.
De ma egy kicsit összezavart egy ismerősöm, mert azt mondta, hogy ezt már azóta kellene magam után fizetni, mióta letelt a munkanélkülim. Tehát az aktív korúak ellátása alatt már nem voltam biztosítva!!! Ez valóban így lenne????

Rexor # 2012.11.28. 09:05

Mit fizettél túl?

kamrusepha # 2012.11.27. 15:50

Tisztelt Fórumozók,Szakértők!

124 nap túlfizetéssel rendelkezem.
Ez úgy történt,hogy egy hónapban véletlenül két csekket adtam fel,majd volt egy bejelentett állásom;megint egy csekk és így szépen össze is gyűlt. Most ismételten be vagyok jelentve,teljes munkaidőben. Jóváírják? Ki kell valamit töltenem majd ez ügyben?

Rexor # 2012.11.27. 08:34

Kedves Intentio,

A megjegyzésben benne van a válasz is. Az egészségügyi szolg. járulékkal kapcsolatban a NAV az illetékes szerv, nekik lehet benyújtani méltányossági kérelmet. Tehát a késedelmi pótlékkal -hatáskör hiányában- semmit nem tud kezdeni a jegyző

A "jövőre nézve" annyiban igazad van-bár a kérdés nem erre irányult-, a jegyző megállapíthatja a szociális rászorultságot, mint jogalapot a mentességre, ami nagy különbség. De ahogy Te is leírtad ennek nagyon alacsony jövedelem esetén van lehetősége. Ha a NAV elutasította a méltányossági kérelmet gyanítom, hogy ezeket a feltételekt nem teljesítik.

Az elévüléssel kapcsolatban nem mondtam, hogy kiselőadást kell tartani, de az Art szerint ha fizetési felszólítás miatt nem indul újra az elévülés, "csak" 6 hónappal meghosszabbodik, ami azért nagy különbség...

intentio # 2012.11.27. 07:31

T. Rexor!

  1. Az előzőekhez képest Ön milyen választ adna a kérdezőnek?
  2. Ezt eddig miért nem tette meg?

3.A jegyző valóban nem engedheti el a tartozást, de a jövőre nézve -a jogosultsági feltételek fennállása esetén- mentességet adhat az eü-i szolg. jár. fiz. kötelezettség alól.

4. A főszabály azt jelenti, hogy vannak kivételek. Ismerem a 6 évre vonatkozó előírást, viszont nem gondoltam kiselőadást tartani.

5.A kérdezővel együtt kíváncsian várom a felvetett kérdésre adott teljeskörű, aggálytalan válaszát.

:)

Fenfer # 2012.11.26. 21:46

A feleségem évek óta nem rendelkezik jövedelemmel (nem dolgozik, nem is próbált elhelyezkedni), ezért sok éve én fizetem havi rendszerességgel az egészségbiztosítás díját. Ebben az évben elmentem nyugdíjba, pontosabban korhatár előtti ellátott vagyok. Van-e valamilyen lehetőség a biztosítás fenntartása mellett az állandó fizetési kötelezettség alól?
Várom válaszukat!

Rexor # 2012.11.26. 16:17

Kedves Intentio,

Ezek a mondatok azért elég sok sebből véreznek...

Fordulhat jegyzőhöz, de neki sem közes sincs ehhez. Az egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatban a NAV az illetékes szerv.

"Az adó/járuléktartozást a NAV adók módjára beszedheti." Az adókat csakugyan be lehet szedni adók módjára, ez nagy igazság :)

"Az elévülési idő mind a polgári jogban, mind a pénzügyi (adó) jogban főszabály szerint 5 év..." Ezt a kettőt azért nem mosnám össze, mert jelentső különbségek vannak. Adó szempontból az 5 év néha 6 év.

"Az elévülési idő újra kezdődik, ha a jogosult a kötelezettet a fizetésre az elévülési időn belül írásban felhívja (felszólítja)." Na ez végképp nem igaz adózási szempontból...

intentio # 2012.11.26. 15:00

Gigi 82!

"Kérdésem az, hogy azon kívül hogy gyarapszik az összeg a késedelmi pótlékkal, mit tehet az adóhatóság az összeg behajtása érdekében, illetve elévülhet-e ez a tartozás valamikor."

Önnek is javaslom az előző hozzászólásomat. Ha tehetik forduljanak a jegyzőhöz!

Az adó/járuléktartozást a NAV adók módjára beszedheti.

Az elévülés a jog bírói úton történő igény érvényesítésének az idő múlásával törénő elenyészése.

Az elévülési idő mind a polgári jogban, mind a pénzügyi (adó) jogban főszabály szerint 5 év.

Az elévülési idő újra kezdődik, ha a jogosult a kötelezettet a fizetésre az elévülési időn belül írásban felhívja (felszólítja).

A NAV valószínűleg nem hagyja, hogy az igény elévüljön!

intentio # 2012.11.26. 14:51

T.Kicsicsiga!

Egészségügyi szolgáltatási járulék alóli esetleges mentesség

A Tbj.16. § rendelkezései lehetővé teszik azt, hogy az ott felsorolt személy ne fizessen egészségügyi szolgáltatási járulékot. A felsorolásból kiemelném az o) pontot.

16. § (1) Egészségügyi szolgáltatásra jogosult – az e törvény szerint biztosított, illetőleg a 13. § szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyeken túl – az, aki
o. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 54. §-a alapján szociálisan rászorult,

1993. évi III. törvény
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság

54. § (1) A jegyző az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,

a. akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át,

b. aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át
nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.

(2) A szociális rászorultság igazolásáról a jegyző hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: bizonyítvány) állít ki. A bizonyítvány hatályossága 1 év. A bizonyítvány tartalmazza: a rászoruló személy nevét, lakcímét, TAJ számát, a rászorultság tényét, az igazolás hatályosságát. A bizonyítvány az (1) bekezdésben megjelölt feltételek fennállta esetén ismételten kiállítható.

(3) A szociálisan rászorult személyekről a jegyző nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé.

4. § (1) E törvény alkalmazásában
b. vagyon: ha e törvény másként nem rendelkezik, az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek71
ba)külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, va¬gy
bb)együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja, azzal, hogy a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorláto¬zottságra tekintettel fenntartott gépjármű;

c. család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;

Kiemelném, hogy nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen la¬kik,
Így viszont ma, Magyarországon, a több százezres munkanélküliek, illetve minimálbéren foglalkoztatottak országában nagyon sokan ezen szakasz alapján mentesülhetnek az eü-i szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól.

Kicsicsiga # 2012.11.26. 14:24

Kedves fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni, mert nem teljesen tiszta pár jogi szabály a TB fizetéssel kapcsolatban.

Tehát röviden a történetem. 2009-ben végeztem a nappali tagozaton a főiskolán, ekkor először az APEH-hez mentem, mivel munkahelyem még nem volt, de tudtam azt, hogy a TB-t fizetnem kell....ott mondták is,hogy decembertől kell fzetnem a TB-t, így is lett. Eközben beregisztráltam a munkaügyi központba is, ahol azt mondták, hogy semmilyen juttatást nem kapok (ami persze tudom, h jogszerű,mivel még nem volt munkaviszonyom), de a TB-t sem fizetik, esetleg elmehetek az önkormányzathoz ez ügyben, de nem igazán szokták átvállalni ezt az összeget, ezzel ennyiben is maradt a dolog. Az idő múlásával sem a munkaügyi központ, sem sajnos én nem találtam munkahelyet számomra. Hozzátartozik,h 2009 szeptemberétől levelező tagozatra is felvettek, ami szintén nem fizeti ugye a TB-t. 2011-ben kijelentkeztem saját döntésemre a munkaügyi központból, majd (ideiglenesen) új városba költöztem 2012 októberében és újból bejelentkeztem a helyi munkaügyi kp-ba. Sajnos 2009 óta semmilyen állandó munkahelyet nem sikerült találnom, szóval már 3 éve fizetem a TB-t. Csak diák-munkákat vállaltam ez idő alatt.
Kérdésem, hogy milyen feltételnek kell megfelelnem ahhoz,hogy egyáltalán átvállalja a TB-t az önkormányzat, illetőleg most 3 év múltán bemehetek-e az önkormányzathoz, kérvényezni a TB átvállalását, mert állandó jövedelem híján egyre nehezebb viselni ennek a költségét. Válaszokat előre is köszönöm!

Gigi1982 # 2012.11.24. 20:43

Tisztelt Taácsadó!

A férjemnek 2012. január elején megküldte az APEH, hogy 2008 óta nem fizette az egészségügyi hozzájárulást. Jövedelmi helyzetünkre kértem a tartozás elengedését, vagy legalább részletfizetés lehetőségét. Sajnos egyiket sem kaptuk meg. Sajnos nem tudjuk megfizetni az így felhalmozódott tartozást, az idei évre előírt havi hozzájárulást is csak nehezen tudjuk fizetni.
Kérdésem az, hogy azon kívül hogy gyarapszik az összeg a késedelmi pótlékkal, mit tehet az adóhatóság az összeg behajtása érdekében, illetve elévülhet-e ez a tartozás valamikor.
Válaszát előre is köszönöm!

Winnike # 2012.11.23. 18:20

Tovább folytatom, hátha érthetőbb leszek: dec. 14.-ig tart a felmondásom a volt munkahelyemen. Ha a doki azt mondja pl. november 29.-én, hogy veszélyben a baba és nem kéne dolgoznom, tehát táppénzre kellene mennem, akkor dec. 14.-ig még biztosított vagyok, tehát ha akkor mennék el táppénzre is csak a GYES járna majd? Ha igen mit kellene tennem ilyen helyzetben azért, hogy megkapjak majd mindent szülés után? Munkanálküli központ, vagy mi? Terhesen új munkahely kizárva!! Ez nem ugyan olyan, mint ha munkaidő alatt mennék el táppénzre veszélyeztetett terhességgel? Végül is a munkaviszonyom még tart és az alatt mennék el.Tehát nem a passzív táppénzről beszélek, hanem a veszélyeztetett terhességről!!

Nagyon fontos lenne ezt tisztán látnom, kérem segítsen!!

Winnike # 2012.11.23. 18:06

Köszönöm a választ, de nem ezt kérdeztem! Ha azt mondja az orvos, hogy veszélyeztetett terhes vagyok, tehát nem kellene dolgoznom, akkor mi van? Egy az, hogy terhesen nem tudok elhelyezkedni, új munkahelyet találni, tehát mi a teendő ilyenkor? Ugyanúgy megy a táppénz, mintha lenne munkám?

pazs # 2012.11.23. 16:06

Nincs passzív táppénz, csak a felmondási időd alatt lehetsz táppénzen. Ha a szülés napján nem vagy biztosított, tgyás/gyed sem jár, csak gyes.

Winnike # 2012.11.23. 12:17

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha felmondási idő alatt bizonyosodik be a terhesség és az orvos is úgy látja el lehet-e menni táppénzre veszélyeztetett terhesként az egész terhesség idejére? És ha igen, ilyenkor is az előző évi kereset alapján fogom a gyed-et kapni?

Válaszát előre is köszönöm!

mákospite # 2012.11.20. 04:03

Sziasztok!
Tud valaki nekem segíteni?
Úgy néz ki, hogy munkáltatóm évek óta nem jól adta ki a szabadnapjaimat.
Lehet e kérni és ha igen mennyi időre visszamenően a rendezést?
Köszönöm!

andetta # 2012.11.19. 12:51

jónapot

Szeretnék segítséget kérni a TB-fizetéssel kapcsolatos ügyemmel.
2011.Augusztusával megszünt a munkaviszonyom Magyarországon és szeptember 8-án költöztem ki Németországba, ahol először munkába állni 2011.december 12én tudtam. Innentől kezdve dolgoztam és természetesen bejelentett munkáról van szó.
Sajnos nem fizettem tb-t a kettő közti időintervallumban ( augusztus, szeptember, október, november, december 12ig), és nem is jelentettem az OEPnél, hogy Németországban végzett kereső tevékenységem alapján az ottani jogszabályok szerint a járulékfizetési kötelezettségemnek eleget teszek 2011 december 12-től.

Semmilyen papírt nem küldtek nekem, hogy igazoljam a fizetési jogviszonyomat. Ez miért lehet?
Így sajnos utólag tudtam meg 1 év elteltével, hogy nekem kikellett volna töltenem egy papírt 15 nappal azután, hogy munkába áltam itt.
Arra gondoltam, hogy most Magyarországon leszek 1 napot a héten, így pénteken tudnék bemenni az OEP Teve utcai iródájukba mert szeretnék pontot tenni az ügy végére.
Az lenne a kérdésem, hogy ha én most kitöltve odaadnám a papírt az OEP Teve utcai irodájukban a megfelelő kezelőnek, hogy 2011.december 12től Németországban végzett kereső tevékenységem alapján az ottani jogszabályok szerint a járulékfizetési kötelezettségemnek eleget teszek, akkor milyen összegre számíthatók? Van lehetőség kifizetni egyösszegben aznap ott? Illetve, ha jól számolom akkor 5 hónap elmaradást kellene kifizetni ( nem tudjátok, hogy mennyi lehet nagyságrendileg?) és remélem sikerül a büntetést elkerülni.
köszönöm a segítséget.

egy másik kérdés : az országból ,csak személyesen lehet kijelentkezni? aláírott papírral megbízott nem tud engem kijelenteni az országból?

Dávid

nandy # 2012.11.16. 08:37

A munkaviszony mindenképpen biztosítási jogviszonyt hoz létre, függetlenül a munkaidőtől.
Ha folyamatos munkaviszonyod van, akkor annak megfelelően biztosított vagy.
Ha csak az adott napokra kötnek veled (akár egyszerűsített...) munkaszerződést, akkor csak azokon a napokon leszel biztosított.