TB fizetés


legoz # 2009.01.13. 15:55

Több kérdésem is van, megpróbálom felsorolni őket. Először háttérinformáció:

Magyar állampolgár vagyok, de Angliában tanulok (tehát nem dolgozom) mint egyetemista már sok éve, ott élek és nagyon ritkán járok itthon. A TB-vel kapcsolatos változásokról is csak nemrégiben értesültem. Amikor megtudtam, hogy esetleg itthon kell valamit fizetnem TB kapcsán mint diák, nekiálltam utánajárni a dolognak.

Az OEP szórólapjai illetve honlapján található tájékoztatók alapján nekem az volt a következtetésem, hogy aki külföldön diák de állandó lakhelye Magyarországon van bejelentve, annak be kell fizetnie itthon azt a bizonyos havi 4350 Ft-ot.

  1. kérdés: helyesen értelmeztem-e a helyzetet?
  2. kérdés: kérhetném-e, hogy itthon állítsanak ki nekem EU-s biztosítási kártyát (kékszínű)?

Közben viszont, mivel Angliában kicsit mások a jogszabályok, jogosult vagyok ott egészségügyi ellátásra, van a TAJ-számnak megfelelő ottani számom, sőt még EU-s kártyát is kiadtak nekem Angliában. Azóta viszont kicsit utánaolvastam, és nekem úgy tűnik, hogy az egész EU-ra kiterjedő elv (legalábbis munkavállalók esetén) az lenne, hogy egyszerre csak egy országban lehet valakinek biztosítási viszonya, illetve csak egy országtól kéne kapjon EU-s kártyát.

3. kérdés: hogyan egyeztethetem össze a magyar előírásokat diákokra nézve az Angol gyakorlattal?

Amikor nemrég itthon jártam és megtudtam, hogy nekem esetleg fizetnem kéne valami hozzájárulásta, biztos ami biztos alapon bementem az OEP-hez. Ott bejelentettem, hogy külföldön vagyok diák, szeretném fizetni a 4350 Ft-ot, kitöltöttem a megfelelő űrlapokat és leadtam nekik. Ott azt mondták, hogy az APEH felé ők bejelentik a dolgot, és az APEH majd kiküldi a csekket.

4. kérdés: az APEH kb. 2 és fél hónapja még mindig nem küldött csekket, most mi a teendőm?
5. kérdés: ezt az egész ügyet csak 2 és fél hónapja kezdtem rendezni (amikor itthon jártam és egyáltalán megtudtam, hogy kell vele tennem valamit), számítanom kell-e valamilyen bűntetésre?

fordulat # 2009.01.23. 12:23

Tisztelt Fórumozók !
Nagyon szeretném,ha valaki röviden válaszolna a kérdéseimre !
Középiskolás vagyok,2.os pincértanuló,első szakmás,egyik héten iskolába járok, a másik héten dolgozom a gyakorlati helyemen.
A Kereskedelmi és Iaparkamara által jóváhagyott tanulmányi szerződésem van egy étteremmel.
Tekintve,hogy 18 éves elmúltam 8 órát dolgozhatok naponta.
Juttatásom a minimálbér 20 %-a.Étkezésre van lehetőségem,bérletemet megtéritik.

A levonásokat illetően vita van a munkáltatómmal ill. egy 3 napos betegségem alkalmával orvosi igazolást vittem a munkahelyemre. Ezzel kapcsolatban mondták,hogy legközelebb táppénzes papirt vigyek,mert akkor tudnának nekem rá táppénzt fizetni, igy a 3 napom most kiesett.

Anyukám szerint tőlem nem kérhetnek táppénzes papirt,mert értelmetlen,hiszen tanulóként táppénzre sem vagyok jogosult.Igaz,hogy nem is vonhatnának tb.járulékot!

Szeretném tudni, mit vonhatnak le a juttatásomból és mi a helyzet a táppénzzel ??????????
Köszönettel várom válaszukat.

fordulat # 2009.01.23. 12:24

Bocs ! Kereskedelmi és Iparkamara !

Rexor # 2009.01.23. 12:41

Fordulat, kell utánad TB járulékot vonni, mivel biztosítottnak minősülsz. Mint biztosított táppénzre is jogosult vagy.

Ildus81 # 2009.01.27. 13:52

Üdvözletem!

Az lenne a kérdésem, hogy én egészségügyileg biztosított vagyok-e, ha a települési önkormányzattól kapom a rendszeres szociális segélyt?
Hallottam már ilyet is, olyat is. Gondoltam az a legbiztosabb, ha megkérdezem egy hozzáértőtől!

Előre is köszönöm!

nandy # 2009.01.27. 14:09

Igen.

Ildus81 # 2009.01.27. 15:36

Köszönöm Nandy!

babeee # 2009.02.03. 07:47

Sziasztok,

tudtok nekem segíteni? Augusztus-ig volt bejelentett munkahelyem, addig fizetve volt a Tb-m, azután három hónapig "álláskeresési segélyt" kaptam, addig is fizetve volt a Tb. Majd miután ez lejárt, igényeltem szociális segélyt, amiről a határozatot december végén megkaptam. (pénzt azt azóta sem, de nem kesergek, mert szerencsére találtam munkát) Február 9.-étől újra bejelentett munkahelyem lesz.

Tegnap ért a meglepetés a gyógyszertárban, hogy elvileg nem vagyok a jogosultak között... (???) Gondolom az álláskeresési segély lejárta óta a TB nem lett fizetve.

Mit tegyek? Én befizetném az elmaradást, de hol és hogyan legfőképpen mennyit kell? (telefonon próbáltam érdeklődni a fantasztikus ügyfélszolgálati telefonszámokon, de nem is értették mit szeretnék)

Köszönöm,

babeeee

websas # 2009.02.03. 08:16

Kedves babeee!

Apeh iroda (de a netről is letölthető) 2 pl.nyomtatvány beadod rögtön kapsz csekket aztán majd küldenek is.Havi 4350 Ft. Táppénzre mem jogosít, nyugdíj időbe nem számit de az eü, ellétásodat fedezi.

websas

nandy # 2009.02.03. 09:56

Nem. Először a területileg illetékes OEP-et kellene felkeresni adategyeztetés céljából.
Vigyél magaddal minden papírt (munkaszerződés, bérfizetési jegyzék, Munkaügyi Központ igazolása, önkormányzat határozata a segélyről stb.)

babeee # 2009.02.03. 14:24

websas, nandy köszönöm! Az a röhej, hogy a szociális irodán a "szakértő" hölgy azt mondta, hogy a segélykérelem beadásától biztosítottnak számítok. (Ez valamikor november közepén volt, decemberben jött a határozat) Holnap gangolok az OEP-hez...

Remi74 # 2009.02.03. 17:46

Kellemes estét mindenkinek!

2008 márc-ban átvett minket 1 cég mert az előzőt felszámolás alá vették. 2008-szeptemberben kiderült nem is vagyok oda bejelentve mint munkavállaló(nem mintha munka lett volna).Én akkor jelentettem az Oep-nek ezt a tényt,küldtek levelet,hogy intézés folyamatban. most érdeklődtem hogy lehet e tudni már valamit.Azt mondták még nem válaszolt a cég semmit sem,még várjak egy kicsit. Kérdem én mire várjak?.szinte nem is tesznek semmit de már nem is bánnám.
Az érdekelne hogy mi a menete az oep-es ügyintézésnek, mennyi a türelmi idő amit kivárnak hogy reagál e a cég a megkeresésükre,és ha nem válaszolnak akkor hova lép tovább az oep.

Közeleg az adóbevallás is de még ahhoz sem adtak semmi papirt,nem tudom mit tévő legyek.

Nekem már az is jó lenne ha bejelenteném az apeh-nek hogy akkor munkát kerestem (az is volt)nem járt munkanélküli meg semmi sem,és kifizetném valahogy az eü járulékomat.

köszönöm a válaszokat előre is. ha valaki tud kérem írjon

Remi74

Remi74 # 2009.02.18. 09:40

Kellemes napot!

Az már megvan miért nem válaszol a cég ,mivel a cégjegyzéki címről visszajött még az én felszólító tértivevényes levelem is , így várhatja az oep hogy legyen valami. De ha valaki tud valamit amit én biztosan nem kérem irja meg.

köszönöm Remi74

monalisa1 # 2009.02.18. 19:40

Az hogy a problémáddal kapcsolatban oda-vissza mennek a levelek az egy dolog, de ez az új/régi munkahelyed egyáltalán létezik-e? Vagy kérdezem másként: jársz-e dolgozni??!

Remi74 # 2009.02.19. 09:30

szia monalisa1!

Dolgoznom kell a lányomat el kell tartani,jó a v ilág nagyon.
ezzel a céggel már nem vagyok kapcsolatban,teljes állásban melózok decembertől máshol. hála istennek,otthagytam őket,már elegem van ebből a cigánykodásból.

azt tanácsolták írjak levelet mindegy ki a tulaj a cégnél,én a nem a tulajjal, hanem a céggel álltam kapcsolatban, munkaviszonyban, de hiába küldtem a levelet felszólítás ként hogy rendezzék amit kell,másnap visszajött a levél hogy a címzett ismeretlen.

ennyit tudok,meg azt még amit az oep mondott hogy várjak!! de kérdem én hogy mire?? ők is hiába küldözgetnek bármit lepattan a cégről,csak tudnám hogy mi lesz ha az oep nem bír a céggel??(de lehet jobb nem is tudni)

köszi a választ

Kellemes napot Remi74

nandy # 2009.02.20. 10:06

Remi74: Ha május 20-ig sem kapod meg az adóbevalláshoz szókséges igazolást, akkor írj levelet az APEH-nak, hogy azért nem tudod elkészíteni a bevallást, mert....
Sőt, már most is írhatsz.

Az a baj szerintem, hogy elég későn kérdeztél. mert szerintem azonnal munkaügyi pert kellett volna indítanod. Lehet, hogy még nem csúsztál ki a határidőből, de ezt inkább egy jogász tudná megmondani.

Remi74 # 2009.02.20. 15:43

nandy!

kit pereljek magamat,hogy ilyen idióta vagyok sajnos,ezt már végigcsináltam 1x,az előző céggel, hivatott az apeh meg vigyek igazolást hogy ott voltam mennyit kerestem stb.. elegem van de teljesen ,se pénzem se idegem hozzá.az oep-nek bejelentettem október 8-án hogy hol kéne lennem de még ők se tudtak azóta mit kezdeni.Már a z ügyvezető se az aki akkor volt amikor én ott voltam.könyvelőt se tudom ki,mivel pestiek,én meg debreceni vagyok. Nem tudom hova írjak mivel a levél visszajött,hova lettek, más elérhetőséget nem tudok sehonnan,ezt is összeegyeztettem a cégjegyzékkel mielőtt elküldtem nehogy rossz legyen a címzés és mégse.
most is arra kellene az energia, hogy megint munkahelyet találjak nagyon,visszaesett a melóhelyem forgalma,és bizony jönnek az elbocsátások.

de ha van valami egyszerű akkor megteszem, ird meg,

kellemes hétvégét

nandy # 2009.02.23. 12:41

A Munkaügyi Bíróságon kellene pert indítanod. Vannak ún. panasznapok, általában délelőttönként, amikor segítenek megfogalmazni a beadványt. Kérj személyi költségmentességet, vagy legalább perfeljegyzést, hogy ne kelljen máris illetéket fizetni.

A saját érdekedben jó lenne, ha rendeznéd az ügyet, mert egyrészt biztosítás híján nem mehetsz pl. táppénzre, álláskeresésire, és a nyugdíjnál is hiányozni fog majd az a pár év a szolgálati idődből.

Remi74 # 2009.02.24. 08:48

Szia nandy!

Ezt az 1 lehetőséget énis számon tartom,de ahogy ismerem ezt a bandát aki munkáltató volt biztosra vehetem mint az itéletet, hogy ők kerülnének ki nyertesen,így én
maradnék a lecsóban. Az oepnek jelentettem októberben hogy hol is kellett volna akkor lennem, tegyenek belátásuk szerint,de még őksem birnak velük hivatalból.
Arról nem is beszélve hogy nekem egy vasam sincs erre, 1 hónap és melóm se lesz.Beadom a bevallásom azzal ami van,és kialakul valai menet közben remélem.9 hónap talán nem a világ,táppénzen meg 9 éve nem voltam, nem volt rá szükség hálistennek,az aezt megelőző m.viszonyok meg megvannak rendben.

köszönöm azért a biztató szavakat. kellemes napot

nikita74 # 2009.03.26. 18:01

az a kérdésem lenne hogy tavaly okt.5-én lejárt a második gyermekemmel a gyesem, utána 2 hónapig kaptam munkanélküli segélyt ,most fizetem az egészségügyi hozzájárulást ,de munkahelyem nincs ,ha most terhes lennék kaphatok gyedet,gyást?

nandy # 2009.03.28. 09:03

Nem.

tatkoli # 2009.05.18. 12:01

Sziasztok!

Tb fizetéssel kapcsolatos kérdés:
tavaly szeptember közepétől fizetés nélküli szabadságon vagyok ezért elkezdtem az egészségügyi szolgáltatási járulékot (4500 FT)fizetni. Közben a munkahelyemtől november december hónapra kaptam még 13. havi fizetést és jutalmat is, amik után rendben levonták a tb járulékot és a tételes egészségügyi hozzájárulást is.
Mi a teendőm ezzel a 2 hónappal vissza lehet szerezni valamelyik pénzt vagy itt most ezzel az állam járt jól és pont?

Üdv: Tatkoli

monalisa1 # 2009.05.18. 12:52

Mindezt ird meg egy tértis levélben a lakhely szerint illetékes fővárosi/megyei Egészségügyi Pénztárnak. (Szerintem ha pénzt vissza nem is küldenek, de a 2 hónap túlfizetést jóváírják majd.)

kilenc # 2009.05.18. 14:47

Van néhány probléma az eü.szolg. járulékkal. Az első apróság, hogy tavaly 4.350,-Ft volt, nem 4.500. De nagyobb probléma, hogy nem TB, nem a tb-nek Egyészségügyi Pénztárnak kell fizetni, hanem az APEH-nak. De nem csak fizetni kell, hanem bevallani is, legalábbis tavaly. Idén ugyanis már a munkáltató jelenetéséből automatikusan írják elő...

A másik fontod kérdést azonban lehet, hogy a munkáltatóval kellene tisztázni. Úgy gondolom, hogy egyfolytában fizetés nélkülin vagy. Az, hogy adtak 13. havi fizetés és jutalmat, az még nem jelenti azt, hogy megszakadt volna a fizetés nélküli szabadság. A 13. havi fizetésnek és a jutalomnak nincs ilyen jellegű vonatkozási időszaka. Az, hogy járulékot vontak belőle, az egy dolog. (Mellesleg tételes eho-t biztosan nem vontak belőle.)

Szóval érdemes első körben a munkáltatóval tisztázni a fizetés nélküli szabi kérdését, mert én úgy látom, hogy nincs itt semmi visszakérni való ...

Üdv:
Kilenc

Sunshine111 # 2009.06.04. 04:22

Szeretnem megtudni igaz-e, hogy kulfoldon elo magyaroknak kotelezo lesz a
TB fizetese (4500Ft), ha Magyarorszagon rendelkeznek allando bejelentett
lakcimmel, ha csak tartozkodasi cimuk van, akkor nem kell fizetniuk.
Ha nem fizetnek, szigoru penzbirsagot kell fizetniuk.
Egyik ismerosom allitja fentieket,aki szinten kulfoldon tartozkodik,Magyarorszagon
az allando lakcimet megvaltoztatta tartozkodasi cimre, hogy ne kelljen fizetnie,
amig kulfoldon van.
Honnan tudhatnek meg pontos informaciot fentiekkel kapcsolatban?
Koszonom a segitseget elore is.

udv
Judit