TB fizetés


monalisa1 # 2009.06.04. 15:32

Évek óta nincs már "állandó lakcím" hanem van helyette un. Lakcímet Igazoló Hatósági Igazolvány - közismertebb nevén lakcímkártya.

Azt hogy egy külföldön élő magyar állampolgárnak kötelező-e a 4.500 Ft/hó TB egészségbiztosítási szerződés megkötése, nos nem tudom - javasolt az itthoni lakcím szerinti adóhivataltól megkérdezni.

Minden esetre aki gyakorta jár haza annak előnyös lehet ha a zsebében lapul a TAJ kártya, melynek alapján orvosnál/kórházban gubanc nélkül megkapja az ellátást - külön díjfizetés nélkül.

Ha egy magyarországi személy külföldre utazik, az illetékes egészségbiztosítási pénztárnál díjmentesen kíválthat egy igazolást mely egy évig érvényes és igazolja, hogy itthon TB ellátott - ennek alapján külföldön egy esetleges betegség és/vagy baleset esetén a sürgősségi ellátásban díjtalanul részesül. (Az azon túli, adott esetbe bizonyára nem kis összegű többletköltséget rendezni az itthoni és a külföldi biztosító egymásközti dolga.)

Ezen túlmenően külföldi utazáskor javasolt egyéni biztosítást kötni valamely biztosítónál, az utazás várható idejére szóló díjtétellel.

Gondolom a fenti külföldön is hasonlóak.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Sunshine111 # 2009.06.06. 07:49

Esetleg valaki tudja, hogy igaz-e?
udv
Judit

monalisa1 # 2009.06.06. 14:17

Ha érdemben senki nem válaszol, javaslom a http://www.ado.hu honlapon található rovatba kérdést feltéve írni és kérdezni: külföldön élő magyar állampolgár, aki időnként itthon van, köteles-e TB egészségbiztosítási járulékot fizetni?

Hivatalos helyről a hivatalos tájékoztatás.

Üdv.

monalisa1 # 2009.06.07. 18:15

Ma este volt az RTL Plusz tv hiradóban: külföldön élő/dolgozó magyar állampolgár ha külföldön fizeti az egészségbiztosítást - de itthon nem, akkor itthonléte idejére hozza magával az euroegészségbiztosítási igazolást melynek alapján az esetleg szükséges orvosi/kórházi ellátást megkapja alapszinten. (Gyógyszerért, komolyabb vizsgálatért, esetleges műtétért nagyobbrészt fizetni kell, a számlát otthon leadja az eü.biztosítójának és a költséget visszatéritik részére.)

Ennek figyelmében mindenki maga dönti el, hogy itthon fizeti-e a 4.500 Ft/hó TB egészségbiztosítást amely után jogosult a TAJ kártyára = teljeskörű orvosi ellátásra.

Ezzel körüljártuk a kérdést.

Sunshine111 # 2009.06.07. 22:04

Nagyon koszonom a hozzaszolast, tajekoztatast!!!
Lentiek vonatkoznak gondolom nem eu-s orszagokra is.
Udv
Judit

monalisa1 # 2009.06.08. 19:36

Szívesen.

Az egyik lányunk évekig Kanadában tanult, ez idő alatt itthon is és ott is az egészségbiztosítása megvolt - soha nem lehet tudni alapon.

Persze pénzbe került meg minden, de főleg akkor került volna pénzbe ha nincs biztosítása, illetőleg baj esetén az esetleges horribilis kórházi számlát meg kellett volna fizetnünk...

Kívánok minden jót.

schoobbidy # 2009.06.23. 08:35

Sziasztok!
Ha valaki tud segíteni azt nagyon meg köszönöm.
Én Dániában dolgozok és azt szeretném tudni hogy mit tehetek azért hogy a magyar Tb-m ne szűnjön meg, és hogy tudom elintézni?

köszönöm!

Kataa23 # 2009.07.16. 12:10

Hello!

kb 1 hónapja befejeztem az egyetemet, és kb egy hónap múlva megyek ki az USA-ba tanulni, a kérdésem az lenne hogy muszáj itthon fizetnem azt a 4500 ft TB.-t?? mivel kint kötöttem biztosítást ott fogom igénybevenni az egészségügyi ellátást. Nem értem miért kell itthon fizetnem ha nem is leszek itthon. Esetleg nincs valami kiskapu? azt hallottam ha nincs állandó lakcímem itthon akkor nem kell fizetni? Hogy működik ez? Előre is nagyon köszönöm a segítséget.
Kata

monalisa1 # 2009.07.16. 21:42

Nem hiszem, hogy egyidőben kétfelé kellene egészségbiztosítást fizetni, azaz adott esetben az egyik biztosító igazolása a másik biztosítónál jónak kell lennie.

Javaslom érdeklődj a lakhely szerinti regionális Egészségbiztosítási Pénztár Ügyfélszolgálatánál, a hivatalos tájékoztatást ők kell hogy megadják.

http://www.oep.hu

Kataa23 # 2009.07.17. 07:27

Hello!

Hát sajnos ezeket az információkat onnan kaptam, ugyhogy ez így van. 2 helyre kell fizetni, mert magyarországon folyamatosnak kell lennie ha magyarországi állandó lakhelyem van (ha nem vagyok itt akkor is)amerikában meg ugye nem látnak el biztosítás nélkül. Rossz a rendszer...

monalisa1 # 2009.07.17. 20:20

Már évek óta nincs állandó lakcím és/vagy ideiglenes lakcím., tartózkodási hely van ahol aktuálisan lakik valaki.

Esetleg jelentkezz ki a címről és lehet, hogy megoldódik a problémád...

Egy esetleges ilyen lépés kapcsán kérdezd ismét az OEP-et.

nandy # 2009.07.19. 16:00

Szerintem jelentsd be az OEP-nek, hogy várhatóan 183 napnál többet külföldön töltesz majd.

sztgkozo # 2009.07.21. 09:42

Tisztelt Fórumozók!
Külföldön tanuló, nappali tagozatos diák tb-jogosultságának megitélésében érdeklődök. A diák nem felsőfoku intézménybe tanul, igy az azokra vonatkozó dijfizetési kötelezettség nem vonatkozik. Ez évben töltötte be a 18. életévét. Iskolalátogatási igazolással rendelkezik, diákigazolvány van. Tanulmányait -már több éve- kölföldön (ausztiában) megszakitás nélkül folytatja. Kérdés: jogosult-e az ingyenes ellátásra, vagy a külföldön felsőfokú intérményekben tanulókra vonatkozó előirások a mérvadók.
Előre is köszönöm a segitséget! Mindenkinek kellemes időtöltést kivánok!

Samandra # 2009.07.21. 13:21

Tudna valaki segíteni? Egy családtagomat elköldtem, irasson nekem gyógyszert és a háziorvos közölte, lejárt a TB-m. Szoc. segélyen éltem egy ideje, most áprilistól RÁT-on vagyok. Hova kell mennem és mit kell intéznem, hogy újra támogatva legyek? Gondolom addig nem vehetek igénybe semmilyen egészségügyi szolgáltatást se, pedig nekem jövőhéten mindenképp kellene mennem nőgyógyászhoz és a gyógyszerem is elég drága volt eddig támogatással is. Mennyi időt vesz igénybe, mire újra lesz TB-m? Azt mondták kérjek igazolást a munkaügyitől, hogy munkanélküli vagyok, de semmi többet, hogy azzal hova menjek... valaki mielőbb segítsen, aki jártas ebben! Előre is köszönöm!

monalisa1 # 2009.07.21. 17:58

Samandra

A lakhely szerinti önkormányzat jegyzője adhat un. szegénységi igazolványt, és annak alapján bizonyos orvosi ellátás ingyenesen vehető igénybe, valamint alapgyógyszerek.

Vagyis valahogy ekként a dolog, a pontos ügymenetet és a konkrét feltételeket nem tudom.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.07.21. 18:09

sztgozo

Az osztrák egészségügy bizonyára téritésmentes kiállít egy olyan igazolványt mely szerint xy náluk TB ellátott, annak alapján itthon szükség esetén orvos megvizsgálja és ellátja, valamint a szükséges gyógyszert felírja. (Lehet hogy valamennyit fizetni kell, de a számla alapján az osztrák egészségügy a költséget xy-nek megtéríti.)

Ez hasonlóan működik mint amikor egy magyar diák szorul külföldön orvosi ellátásra, és az előzetesen itthon beszerzett TB igazolás téritésmentességre- de legalábbis nagymérvű kedvezményre nyujt számára lehetőséget.

Bővebbet nem tudok, de egy telefon és az osztrák követség bizonyára részletes tájékoztatást ad.

"Lisa"
laikus hozzászóló

nandy # 2009.07.22. 15:09

Salamandra:

Itt egy tájékoztató arról, hogy kinek kell fizetnie, és kinek nem

http://www.apeh.hu/…ntkezes.html

sztgkozo # 2009.07.24. 11:13

Kedves "monalisa1" !

Köszi a tájékoztatást "Lisa", de sajnos egyet kihagytam a leirásomból, pedig lényeges. Az érintett tanuló magyar, állandó lakhelye is Mo.
Naponta jár át ausztiába iskolába.

Üdv.: kozo

shuky # 2009.08.23. 08:58

Üdv!

A következő lenne a problémám:

Januártól én nem fizettem ezt a havi 4500 Ft-ot. Levelezős tanuló vagyok, ez idő alatt állást nem találtam. Várható hogy kiszámlázza nekem az apeh ezt a közel 40 ezer forintot??

Egy ismerősömtől azt hallottam, hogy van arra lehetőség, hogy egy meghatalmazással ilyen esetekben (mint pl az enyém is) el lehessen intézni (hivatalosan), hogy ha pl vmi baleset ér vagy hasonló akkor anyám vagy apám TB számát használják a kezelés során.. Ilyen tényleg van??

valamint az mentesít vmit ebben a fizetési kötelezettségben, hogy ha valaki regisztrált álláskereső??

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv
Cs

dowlado # 2009.08.27. 13:20

Szép napot mindenkinek.A barátnöm Bécsben él 2008 óta.Ott nincs érvényes biztosítása.2001 óta nem dolgozott sehol,mert az élettársa eltartotta.Eddig a TB re vette igénybe a szolgáltatás ,hogy hogy azt nem tudom.De most az új rendelet miatt egy kicsit bonyolult lett a dolog.Szeretném megkérdezni van e lehetöség arra ,ha valakinek az állandó lakcime külföldön van igénybe vehesse az Eu biztositási kártyát.Hol kell ezt igényelni és mennyibe kerül,mert itt 342 euro ha valaki biztositani akarja magát.Vagy ez egyáltalan büntetendö?
Válaszokat elöre is köszönöm.

nandy # 2009.08.27. 13:29

Ha 183 napot meghaladóan tartósan ott tartózkodik, akkor ott lesz biztosított. Tárgyaljon a kinti biztosítóval.

dowlado # 2009.08.28. 18:08

Köszönöm Nandy.

Gabriella80 # 2009.09.14. 11:39

Kedves Fórumozók!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy ismerősöm 2008. január óta nem rendelkezik bejelentett munkahellyel, és most küldtek neki az APEH-tól egy levelet, hogy ettől az időszaktól, 2009.06. hóig nem fizetett TB-t, így küldtek neki egy 70 ezres csekket (négyezerakányszáz/hó).
Kérdésem (lehet, hogy bután fog hangzani) az lenne, hogy kötelezhetik TB fizetésére így, hogy munkanélküli?? Ja és orvsonál sem volt!
Válaszokat előre is köszönöm.

Üdv.: G.

monalisa1 # 2009.09.14. 21:54

A "munkanélküli" is csak jövedelem, tehát lett volna miből megkötni/fizetni az APEH-el a TB szerződést, és akkor nem halmozódott volna fel a tartozás. (Az hogy az ismerős mind ez idő alatt nem volt orvosnál - az ügyet érintve közömbös.)

Kezdje fizetni a havi 4.500 Ft egészségbiztosítási járulékot, a tartozásra pedeig kérjen részletfizetést pl. havi 3 ezer forintot, így ca. két év múlva egálba jut.

Ha időközben esetleg továbbra is munkanélküli és végleg kiesett mindenféle jövedelmezésből, az önkormányzattól lehet kérni "szegénységi bizonyítványt" melynek alapján az adóhivatal felmentést (= türelmi időt) ad egyrészt a szerződéskötés kötelezettsége alól, másrészt a kivetett adó beszezése is nyugszik. Az igazolvánnyal az orvosnál/kórháznál szükség esetén ismerőse az alapellátást megkapja.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Gabriella80 # 2009.09.15. 06:43

Kedves Monalisa!

Köszönöm a válaszát, annyit még hozzátennék, hogy nem volt ezidő (másfél év) alatt végig munkanélkülin. Nem tudnám megmondani, mennyit volt pontosan, de szerintem ez pár hónapra tehető.
Ekkor is ugyanaz a helyzet?

Üdv.: G.