Egyéni vállalkozás


Gaaabi # 2016.03.26. 09:14

Tisztelt Fórumozók.

Németországba dolgozok teljes munkaidőbe.
Kérdésem: haza szoktam járni hétvégenként. 1 hónapba 1szer.
Ilyenkor szombaton bejelenthetnek 4órába dolgozni?
Mennyit dolgozhatok így otthon? /össz óraszám/.
Ezekről a 4órákról Magyarországon kell adóbevallást készítenem?
Itt Németországban be kell jelentenem h.néha bejelentenek Magyarországon?
Válaszokat előre is köszönöm.

NattyCongo # 2014.12.13. 13:20

Tisztelt Válaszadó,

van egy egyéni vállalkozásom. Nyelvórákat tarthatok és kézműves termékeket állíthatok elő, illetve foglalkozásokat vezethetek vele. Megtanultam rasztát készíteni, és azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben ilyen tevékenységet szeretnék végezni, az kézművességnek számít-e, mint Németországban vagy fodrász okj-t kell végezni hozzá (ahol ugye nem ezt tanulnám.... Kell valamilyen külön engedélyt szerezni vagy számlázhatom úgy, mintha nemezelnék?
Köszönöm a segítséget.

zozo5 # 2014.06.02. 18:55

Tisztelt Jogi Fórum!
Apeh határozatának jogerőre emelkedésével van vitám a hatósággal.
2013 szept.9-én kelt határozatot szept.13-án vettük át.
Ezt követően a 15-dik nap szombatra esett, így szept.30-án hétfőn vált jogerőssé. Tehát a 18-dik napon.

A határozat szerint a jogerőre emelkedés napjával megszűnik a KATA adóalanyiság.
A NAV viszont okt. 1-re előírt 50.000Ft járulékot, mivel szerintük még okt.1-én KATA adóalany az érintett személy.

Én ezt nem látom logikusnak, de két ügyintéző is köti az ebet a karóhoz, 1 napra még KATÁ-t kell fizetni.

Valóban él az adóalanyiság okt. 1-napján is?

Megtisztelő válaszukat megköszönöve
zozo5

boo85 # 2014.04.15. 19:43

Kedves Fórumozók!
Véleményeteket szeretném kérni illetve szakemberek tanácsát.
9 hónapja dolgozom katás vállalkozóként gyógyszerészként egy gyógyszertárban eddig nem is volt probléma de a minap a patika könyvelője nehezményezte hogy ez nem mehet igy tovább mert elértem az éves 1 millió forintot amit egy számlabefogadónak állítottam ki és így gáz lesz mert leplezett munkaviszonynak számít.
Valóban a számláim 98% egy cégnek állítom ki,de ha ezt tovább folytatnám büntetésre számíthatnék én is illetve a számlafogadóm is?
Másik kérdésem hogy ha nem a kedvezményes Katás adózásban lennék hanem a tételes adózást választanám akkor valóban számlázhatnék csak 1 cégnek?akkor nem számít leplezett munkaviszonynak???
Várom mihamarábbi válaszaitokat,fontos mert hamarosan döntést kell hoznom hogyan tovább
Minden válasz elöre is köszönök!

mthrk72@yahoo.com # 2014.04.12. 18:26

Tisztelt Cím!

Kérdésem a következő:
GYED -en lévő kismama vagyok. Ezt megelőzően a közigazgatásban dolgoztam, és dolgozok, most természetesen fizetés nélküli szabadságot kértem. Kiszeretném váltani az egyéni vállalkozói engedélyt, vagy egyéni cég létesítése mellett fogok dönteni a GYED alatt. Az új adózási szabályokkal kapcsolatban nem egyértelmű, hogy én jelen pillanatban főfoglalkozásúnak minősülök-e, vagy sem. A KATA szempontjából nem mindegy, mert ha főfoglalkozás mellett kérem az engedélyt, akkor csak havi 25000 Ft-ot kell a NAV fele fizetni, ha nem minősülök főfoglalkozásúnak, abban az esetben a dupláját, vagyis 50000 Ft-ot. Szíves válaszukat előre is köszönöm!

mona1974 # 2014.04.04. 13:26

Szeretném megkérdezni van egy 400 négyszögöles területünk és őstermelő szeretnék lenni ,meg szeretném kérdezni meg kora az a bevétel ami után tudom a saját nyugdíjamat fizetni ,a legkisebb összegre vagyok kíváncsi .Köszönöm.

pgazso # 2014.03.27. 21:06

Kedves hozzáértők!

Egyéni vállalkozóvá szeretnék válni 36 órát meghaladó főállás mellett. Milyen nyomtatványokat kell kitöltenem, illetve a kamarai belépés és egyéb kötelezettségek teljesítése hogy történik?

Továbbá. Nem szeretnék könyvelőt alkalmazni mert nem lesz akkora bevételem, ami fedezné még annak a költségét is. Milyen nyomtatványokon kell a bevallásokat benyújtani?

Az ügyfélkapu regisztráció már megtörtént.

Egy nagyon részletes ismertetést szeretnék kérni ha esetleg valaki majd ráér.

Sajnos a neten a hivatalos szövegeken kívül semmi használható leírást nem találtam.

A segítségeket előre is köszönöm!

Üdv, Péter

FornaxB # 2014.03.18. 10:02

Sziasztok!

Egyéni vállalkozó vagyok. Szeretnék gazdasági vonalú felsőoktatás nappali tagozatán tanulni. De már nem vagyok diák korú. Úgy tudom, hogy aki nappali tagozaton tanul, annak nem kell megfizetnie mag után a járulékokat és az SZJA-t.

Ha tudtok iskolát, vagy bármilyen infót, kérlek írjatok!
Köszönöm

nandy # 2014.02.13. 12:26

Kedves Zsóka!

Nyugdíjas egyéni vállalkozóként is fizetni kell a jelenleg havi 6.810,- forintot, és a könyvelőnek is illik adakozni a munkájáért ÉS a tudásáért.

Eva helyett vállalkozói személyi jövedelemadó van, az sem biztos, hogy jobb lesz.

Ludvig Zsóka # 2014.02.13. 07:29

Szép napot!
Szeretném tudni, hogyan tudok nyugdíj mellett (66 évesen) dolgozni egyéni saját vállalkozásként, hogy a legkevesebb kötelezettségem legyen. Alkalmanként táncos rendezvényeket szeretnék csinálni. Esetleg ingatlant közvetítenék nem túl nagy gőzzel.. (évi kb 300 ezer Ft bevétel)
Most szüntettem meg a Bt-m, mert az éves bevételemet meghaladta az egészségügyi hozzájárulás, a könyvelő és az EVA.
Ha nincs ennél olcsóbb mód, akkor inkább kötögetek a fotelban. (pedig utálok kötni)
Pedig jó lenne még dolgozni.

Nagy Anna # 2014.02.08. 12:00

Jó napot kívánok!

Egy barátomnak szeretnék segíteni és eszembe jutott, hogy itt esetleg tudnának válaszolni a felmerült kérdéseire. A barátom Szlovákiában vállalkozó, emelt szinten beszél németül és szeretne Németországba, vagy Ausztriába kivinni festőket, vagy valamilyen szakmunkásokat, csak 3-4 emberről lenne szó, Szlovákiában ez már munkaközvetítésnek számít és főiskola az alapfeltétele. Mi az alapfeltétele nálunk Magyarországon, hogy kivihessen embereket? Pontosan mennyit kell fizetni utánuk, és elég ha csak ő váltja ki a vállalkozói igazolványt?
Előre is köszönöm szépen!

Ja.No # 2014.01.21. 18:18

Üdvözletem!

Vállalkozást szeretnék nyitni. Pontosabban egy idős házaspár által üzemelt élelmiszer boltot szeretnék átvenni. Ám sajnos az anyagi hátterem jelen pillanatban megakadályoz ebben. 25 éves vagyok, szakirányú végzettséggel és kereskedelmi tapasztalattal is rendelkezem. Ám nem tudom, hogy van-e olyan támogatás, amely segíthetne nekem a vállalkozás beindításában.

Greghun # 2014.01.21. 15:49

Üdvözlöm,
edzőtermi felszereléseket/gépeket szeretnék gyártani és forgalmazni, kérdésem, milyen engedélyekre lesz szükségem, esetleg a termékeket valakivel be kell vizsgáltatnom(balesetveszély stb okán)?
Előre is köszönöm a választ!

paulikbalint # 2013.12.17. 06:23

Jó napot! Érdeklődnék, hogy szakirányú végzettség nélkül, sima érettségivel van e lehetőségem olyan egyéni vállalkozást létrehozni, melynek fő profilja egy lakópark gondnoki tevékenységeinek ellátása mellékállásban. A főállásom alkalmazott egy multicégnél. A KATA adózási forma alkalmazható lenne?
Tisztelettel
P.Bálint

tejivó # 2013.12.05. 21:44

Egyéni vállalkozói engedélyt kaptam (KATA adózás) november 27-én.
az iparűzési adó és a kamarai regisztráció intézésén kívül még kihez kell bejelentkeznem? (NAV stb)?
köszönöm

vanita # 2013.12.02. 17:05

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi témában kérném a segítségüket: szüneteltetni szeretném az egyéni vállalkozásomat, ezért az okmányirodának postán visszaküldtük a vállalkozói igazolványt (júniusban), de sajnos elfelejtettem a változásbejelentő lapot kitölteni és beküldeni, ezt most tenném meg. Milyen dátummal kezdődik a szüneteltetés? Írhatok-e mostani dátumot vagy azt kell írnom, amit júniusban a levélben szerepeltettem? A NAV-hoz és az iparűzési "záró" bevallásokon milyen dátumot kell feltüntetnem? Az ügyfélszolgálaton azt mondták, hogy elvileg elválhat a kettő egymástól, de júniusban azt írtuk a levélben, hogy június 30-tól szünetel. Előre is köszönöm a segítséget!

tejivó # 2013.11.30. 11:59

Egyéni vállalkozói engedélyt kaptam (KATA adózás) november 27-én.

az iparűzési adó és a kamarai regisztráció intézésén kívül még kihez kell bejelentkeznem? (NAV stb)?

köszönöm

Szegedi # 2013.11.18. 21:44

Ez valós, hogy csak akkor vehet fel vállalkozó adósságrendező hitelt, ha "Feltétel, hogy a kiváltani kívánt hitelt az adott időpontig a szerződésben foglaltak szerint törlesszük."tehát, ha csak egy hónapot is késtem valamikor a törlesztéssel, akkor ne is számítsak rá?
http://www.hitelmindenkinek.hu/…ndezo-hitel/

iamgabor # 2013.11.17. 21:48

Tisztelt Fórumozók!
Tisztelt Tanácsadó!

Egyéni vállalkozó vagyok,adózási formám KATA.
Nem vagyok ÁFA körös.

Munkám sok autózással járm így szeretnék üzemanyagot elszámolni. Létezik ennek valamilyen formája ezen paraméterek figyelembe vételével ? Pl. az "500km-es" megoldás?

Válaszukat előre is köszönöm!
Gábor

Thomas70 # 2013.11.14. 06:56

Tisztelt Tanácsadó!

Segítségét kérném a következőkben: főállás mellett másodállású vállalkozó vagyok, mely működött is az első 4-5 évben, majd betegség miatt a vállalkozást szüneteltetésre kapcsoltam.

Kérdezném, hogy szeretném újra indítani de közben sajnos leépítés miatt a főállású munkaviszonyom is megszűnik. Milyen lehetőségeim lennének, hogy a munkahelykeres.támogatást is igénybe tudjam venni - ne vesszen el - és a vállalkozást is újra tudjam indítani.

Tudomásom szerint ha visszaadom a vállalkozást, megszüntetem, akkor nem válthatom ki ugyanarra a tevékenységre bizonyos ideig. Ez csak a főtevékenységre vagy az összes mellé kiváltott tevékenységi körre is igaz-e?

Esetlegesen megoldás lehet-e, ha a vállalkozás visszaadása előtt tevékenységeket adok vissza, majd aztán szüntetem meg és váltanám ki egy eddig nem a fő tevékenységemre vonatkozólag a vállalkozóit?

Előre is köszönöm a válaszát!

Tamás

dennispunk # 2013.08.19. 13:23

Tisztelt fórumozok!

Ha valaki 2014 január 1 után szünetelteti a vállalkozását vagy időközben 2014 január egytől mégsem folytatja a vállalkozását, mi történik abban az esetben, ha regisztrált augusztus 31-ig és december 30-ig hagyományos pénztárgépet használt.

Anna0129 # 2013.05.27. 15:56

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.27. 15:51

Nem tudja levonni a saját maga által fizetendő áfából a te számlád áfatartalmát. Mert nincs neki olyan.

Egyébként nem fogod elhinni, de minden vállalkozó, vállalkozás ezt csinálja: ad, vesz dolgokat. Tulajdonképpen ez a vállalkozás.

Anna0129 # 2013.05.27. 14:27

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
én mint e.v tudok e olyat csinálni, hogy ezt vagy azt veszek majd eladok?
A másik meg az lenne, hogy ha én kiállítok egy számlát, ( én áfamentes leszek ) akkor a befogadó félnek milyen hátránya származhat abból, hogy áfamentes vagyok?

varadisz # 2013.04.26. 10:02

Tisztelt Tanácsadó,

egyéni vállalkozásomat immár több éve szüneteltetem. (azaz nem működik). Kell -e iparűzési adót fizetnem a győri önkormányzat felé? Semmilyen bevételem stb. már évek óta nincs. Köszönöm szépen a választ.