Egyéni vállalkozás


sosjozsef # 2008.09.30. 08:46

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék egyéni vállalkozó lenni. Nincs munkahelyem és nem nappali tagozatos iskolába járok. 18 éves elmúltam. Tudtommal kb 10.000 Ft + erkölcsi bizonyítvány (3-4ezer forint) kell az induláshoz. Vannak egyéb költségek?
Havonta könyvelő 8-12.000 Ft. Az adózást nem nagyon értem. Ha nincs bevételem akkor is kell adóznom vagy fizetnem valami(ke)t? És ha van bevételem, akkor a bevétel hány %-áról kell lemondanom (adóznom)?

Köszönöm a válaszokat előre is!

nandy # 2008.09.30. 14:00

Mivel nincs 36 órát meghaladó munkaviszony, stb. ezért főállású egyéni vállalkozó leszel.

A főállású egyéni vállalkozó köteles legalább a minimálbért alapul véve havonta megfizetni a járulékokat (29+9,5%+6%+5% TB, 4% váll. járulék, 1950 Ft EHO), akkor is, ha nincs bevétele, nyeresége.

Ha jövedelmet is vesz ki, akkor azután a járulékokon kívül még szja-t is kell fizetni.

Ha év végén nyereség van, 16% szja-t kell fizetni, és ami ezután marad, az lesz az osztalék, melynek adóterhe: 25 ill. 35% szja, 14% EHO.

Könyvelő díja általában 5.000 ft/hó-tól.

Nem tudom, miről lenne szó, de sokszor jobb alkalmazottnak lenni.

sosjozsef # 2008.10.01. 10:34

Köszi a hozzászólást! webshopokat szeretnék üzemeltetni és már beregisztrált domain nevek eladásával foglalkozni.

Ha lenne munkahelyem heti vagy havi 36 órát kellene dolgoznom? Gondolom havi. És ha lenne, akkor hogy alakulna a havi járulékok megfizetése?

nandy # 2008.10.01. 12:23

Ha a vállalkozás mellett lenne valahol HETI 36 órát meghaladó munkaviszonyod, akkor mint vállalkozó nem kellene kötelezően megfizetned a járulékokat. Csak akkor, ha van jövedelemkivét (van miből).

(Az egyéni vállalkozás ma a legrosszabb gazdálkodási forma. Ha már vállalkozás, legyen az inkább Bt. vagy Kft.)

sosjozsef # 2008.10.01. 19:14

Értem. Köszönöm a választ! Tudom, hogy a Bt vagy Kft előnyösebb lenne. Mindenképp ha össze jön vagyis van értelme a vállalkozásnak akkor váltok. De egyelőre megpróbálok 2-3 hónapot, hogy van-e értelme komolyabban foglalkozni vele. Ha látom, hogy van értelme, akkor nem sajnálom az időt és a pénzt a váltáshoz. Ha nincs értelme, akkor tanulópénznek jó lesz az EV.

sosjozsef # 2008.10.05. 11:21

nandy nagyon sokat segítettél, hogy leírtad ezt:
(29+9,5%+6%+5% TB, 4% váll. járulék, 1950 Ft EHO)
ugyanezt leírnád nekem BT és KFT esetén is?
Más is megírhatja! Köszönöm!

nandy # 2008.10.06. 14:18

Kft, Bt esetén ugyanez.
Kivéve akkor, ha a Kft-nek több tagja van, mert akkor lehetsz munkaviszonyban is, jár az adójóváírás + adómentes természetbeni juttatásokat lehet adni (étkezési utalvány, üdülési csekk stb.).

Annyi a különbség, hogy év végén nem muszáj kivenni és leadózni a nyereséget - ellentétben az egyéni vállalkozással, ahol kötelező.

sosjozsef # 2008.10.10. 10:12

Köszi a segítséget! Ha heti 36 órát meghaladó munkaviszonyom van, akkor mi a helyzet? Csak a bevétel után kell adózni + a könyvelő havonta?

nandy # 2008.10.10. 12:41

Akkor nincs kötelező járulékfizetés.

Csak a tényleges jövedelemkivét és osztalék után kell adózni.

starshine # 2008.10.30. 16:45

Kedves nandy!

Írtad, hogy az egyéni vállalkozónak kötelező kivennie a nyereséget. Pontosan hogyan működik ez (mármint a nyereségkivét)? Előre is köszönöm!

leslieh # 2008.10.30. 18:45

Tisztelt Hozzáértők!

Jelenleg legális heti 40 órás munkahelyem van, bejelentett, törvénytisztelő munkahely.

Jelenlegi munkám mellett grafikai munkákat is csinálok. Gondolkodtam rajta, hogy egyéni vállalkozóként folytatnám a grafikai tevékenységem.

Kérdésem: Egy hónapban kb. milyen kötelező kiadásaim (pl.: adózás, könyvelő, stb.) lennének, ha a bevételem és a kiadásom is 0,- Ft, tehát abszolút nem lenne forgalmam???

Hozzáértő válaszukat előre is köszönöm!

nandy # 2008.10.31. 22:44

tehát abszolút nem lenne forgalmam???

Akkor minek a vállalkozás?

Egyébként a könyvelőnek akkor is fizetni kell valamennyit, hiszen a bevallások - ha nullásan is -, de mennek...

leslieh # 2008.10.31. 23:29

Remélhetőleg nem lesz 0 Ft-os forgalom, de a legrosszabbra is jobb felkészülni.
Amúgy pedig mende-mondákból hallottam, hogy ha bejelentett munkahelyem van, akkor is kell fizetni némi adót egyéni vállalkozásként.

rzsuzsa # 2008.11.05. 13:09

Szeretnék érdeklődni , hogy kézművesként milyen vállalkozási formában értékesíthetem a saját magam által előállított termékeket .Szerettem volna egyéni vállalkozóként de mivel nincs kereskedelmi végzettségem így azt mondták nem lehet . Próbáltam őstermelői igazolványt kiváltani mivel csuhé , gyékény és egyéb szálas anyagból készítek tárgyakat de ott is elutasítottak ,hogy ez már nem mezőgazdasági tevékenység .Végzettségem emelt szintű Dísznővénykertész és virágüzletben dolgozhatok ezzel a szakmával.Úgy érzem ez egy ördögi kör , hiszen szeretném eladni az általam készített tárgyakat és kereslet is lenne rá , de addig amíg nem kapok rá valamilyen engedélyt nem merem ezt megtenni . Kaptam egy javaslatot mint adószámos magánszemélyként már végezhető ,de én munkanélküli vagyok és ilyen esetben is lehet ezt kérni , vagy csak az kérheti akinek valamilyen jövedelme van? mit munkahely,Gyes stb. ? Válaszát nagyon szépen megköszönöm

Niko66 # 2008.11.05. 13:53

Kedves Fórumozók!

Én vállalkozóként megbízási szerződéssel dolgoztam egy cégnél. Lebetegedtem, közel 3 hónapig táppénzen voltam.
Közben megkaptam a 30 napos felmondásomat a cég részéről, azzal az indokkal, hogy nem képviseltem a céget. Ezt tudomásul vettem, bár elég fura hogy vállalkozóként nincs jogom betegnek lenni....
A baj ott kezdődik, hogy az általam megkeresett jutalékot visszamenőleg nem hajlandók a feljebb említett indok miatt kifizetni. Milyen jogai vannak egy vállalkozónak? Vagy velünk már mindent meg lehet tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.05. 15:15

Nem voltál te valójában vállalkozó, legfeljebb önálló kereskedelmi képviselő. Ami ez esetben nem baj, mert a munkavállalót és a kereskedelmi képviselőt jobban védik a jogszabályok. Javaslom, keress meg ügyvédet, lehet, hogy van mit keresni az ügyben.

nandy # 2008.11.06. 12:28

Kaptam egy javaslatot mint adószámos magánszemélyként már végezhető ,de én munkanélküli vagyok és ilyen esetben is lehet ezt kérni , vagy csak az kérheti akinek valamilyen jövedelme van? mit munkahely,Gyes stb. ? Válaszát nagyon szépen megköszönöm

Igen. kérhetsz adószámot, mint magánszemély. Nem függ attól, hogy van-e mellette munkaviszony, gyes vagy bármi.

Monai # 2008.11.07. 10:02

Tisztelt Hozzáértők!

16 hetes kismama vagyok, első gyermekemmel 2008.08.07.-én járt le a gyes-em. Most munkanélkülin vagyok okt.3.-a óta, mert táppénzre nem tudtam elmenni.A munkáltatóm még szülés után felmondott nekem szerződés lejárta miatt.
Pályázat miatt ki kellene váltanom a vállalkozóit, de nem tudom mitévő legyek.Nem értem ezeket a dolgokat!
Ha munkanélküliről megyek szülni,járni fog a tgyás és a gyed? És mennyi lenne a gyed?
Vagy ha egyéni vállalkozó leszek fizetem a járulékokat magam után és nem kapok gyed-et?
Vagy vállalkozó leszek és terhesség miatt elmegyek táppénzre?Akkor mi van a járulékokkal és a gyed-del?

Kérem, segítsetek ezzel kapcsolatban!
Mindenki mást mond, nem tudom, hogy járnék a legjobban?

nandy # 2008.11.07. 12:03

TGYÁS és GYED annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 180 nap biztosítási idővel rendelkezik.

Ha te az előző gyerkőccel passzív GYED-et kaptál, az sajnos nem számít bele a 180 napba.

Tehát nagyon fontos lenne, hogy a szükséges biztosítási időt összeszedd. Az egyik megoldás valóban a munkanélküli, de ott is többféle ellátást adnak, az álláskeresési segély pl. már nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, csak az ák. járadék.

Nagyon kevés időd van, ha jól számolom, 5 hónap van még hátra a szülésig, ha október elejétől ák. járadékot kapsz, talán még épp meglesz a 180 nap. Ez igaz akkor is, ha egyéni vállalkozást indítasz.

Eaglet # 2008.12.19. 11:35

Egyéni vállalkozás 2007 októberében az APEH részére beadott egy fizetési könnyitési kérelmet. A hatóság máris 2008 december 4-én válaszolt és elutasította a kérelmet. Nincs semmilyen jogi lehetőség ezzel kapcsolatban, hogy több mint egy évig semmit nem csináltak és nekem adnak 15 napos határidőt, amit ha túllépek jogerős lesz határozatuk. Az egyik oldal mindent felrúghat nekem nincs lehetőségem a határidő túllépésre, csak a Hivatalnak? Bármikor válaszolhatnak vagy nem válaszolhatnak beadványokra szankció nélkül ?

boni mores # 2008.12.19. 20:00

Valóban elég súlyos eljárási szabálysértés történt, azonban az a sajátságos helyzet állt elő, hogy ez a szabálysértés a Te érdekeid szolgálta. Hiszen ha valóban beadtad a kérelmet, annak jogerős elbírálásáig a tartozás sem volt végrehajtható. Magyarán máris kaptál több, mint egy év pótlékmentes fizetési halasztást, ami elég nagy kedvezmény. Természetesen benyújthatsz fellebbezést emiatt, de mire alapítod? Arra, hogy miért nem bírálta el a hatóság 30 napon belül a kérelmet és utasította el adott esetben, azaz miért nem terhel a tartozáson felül még 14 hónapnyi pótlék???

Így ha további időt szeretnél nyerni, akkor inkább a döntés tartalmát kellene fellebbezéssel vitatnod...

nandy # 2008.12.19. 20:50

Magyarán máris kaptál több, mint egy év pótlékmentes fizetési halasztást,
Ez így nem igaz, de a többivel egyetértek.

Eaglet # 2008.12.20. 06:41

Tehát később nem adhatom be a fellebbezést, mert kicsúszok a határidőből ha jól értem. Ez a 14 hónap késedelmi pótlékmentes időszak érdekelne. Szerintem most eszükbe jut és felszámítják visszamenőleg?

boni mores # 2008.12.20. 20:12

Persze nem hivatalosan kaptál pótlékmentes halasztást, de tény, hogy több mint egy évig a hivatal hibájából volt függőben az ügyed, így végrehajtható tartozásod sem volt. Ezért ha megpróbálnák felszámítani a pótlékot erre az időszakra, akkor feltétlenül kifogásold meg. Ha már kicsúsztál a fellebbezési határidőből (és igazolási kérelemmel sem tudsz élni) akkor felügyeleti intézkedést javasolok - meglepően hatékony jogorvoslati fórum ahhoz képest, hogy csak 15.000 Ft tételes illeték terheli.

Eaglet # 2008.12.20. 21:42

Köszönöm szépen !