ingatlan vásárlás utáni illetékfizetés


Mandy333 # 2017.01.08. 15:07

Kérem, legyen kedves ezt elmagyarázni. Mit jelent az, hogy a nyaralót "nem kell figyelembe venni"?

drbjozsef # 2017.01.09. 05:50

Nem kell figyelembevenni ay illetékkedvezménynél. Az első lakás illetékkedvezménye nyaralóra egyáltalán nem vehető igénybe.

drbjozsef # 2017.01.09. 05:51

(hiába élnek sokan életvitelszerűen nyaralóként nyilvántartott ingatlanban, illeték szempontjából az nem számít lakásingatlannak)

.::::::. # 2017.01.20. 15:31

Tisztelt Szakértők!

Férjemmel közösen vettünk egy lakást 5,7 M Ft-ért. Nekem volt korábban a nevemen egy ház 1/3-ad része, amit tavaly eladtam 1,5M Ft-ért.
Mindketten 35 év alattiak vagyunk, a lakást 50-50%-ban vásároltuk meg, a férjemnek ez az első lakása, nekem pedig ha úgy vesszük a második (de az első csak házrész volt). Mennyi illetéket kell fizetnünk a lakás után? 2 vagy 4%?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.20. 16:11

Majd a nav megírja.

lajcsó # 2017.01.20. 17:42

Egyáltalán kértétek az illetékkedvezmény alkalmazását? Mert a NAV nem fogja magától megadni!

Ashley03 # 2017.01.26. 13:32

Tisztelt Szakértők!
2016-ban eladtam egy lakást, ami 1995 óta volt a tulajdonomban. Be kell ezt állítani az adóbevallásba, vagy sehol sem kell feltüntetni.
A munkáltatóm készíti el egyébként az adóbevallásomat, de ha valamilyen formában be kell vallanom az eladásból eredő jövedelmet, akkor nekem kell elkészítenem az adóbevallást.
Köszönöm előre is a segítséget.

Sherlock # 2017.01.26. 13:54

Nem kell.

cseva83 # 2017.02.06. 10:03

Tisztelt Szakértők! Első lakásként szeretnénk megvásárolni élettársammal édesanyám házát 4 millió forintért papíron, ami egy Zártkerti művelés alól kivont gazdasági épület. Helyette ő is 4 millióért venne egy kisebb, de szintén gazdasági épületet. A kérdésem az lenne, hogy mennyi illetékre kell számolni ilyen esetben, ha családon belül történik az adásvétel van bármilyen illetékkedvezmény a én részemről? Kell e illetéket, vagy adót fizetni? 35 év alattiak vagyunk. Vagy úgy járnánk jobban ha ajándékozással a nevemre kerülne édesanyám háza és ő venne magának másik ingatlant. Válaszát előre is köszönöm!

BBET # 2017.02.15. 18:43

Tisztelt Szakértők!
Élettársi kapcsolatban élünk több, mint 20 éve a párommal! A párom szülei elhunytak, így a párom által megörökölt kertes házban élünk. Időközben gyermekünk is született. 2016. novemberében a páromnak elhunyt a nagynénje (nem egyenes ági rokon), ő utána örökölte a lakása 1/4 részét! Az ingatlan értékesítésre került, illeték és szja kötelezettségünknek eleget tettünk. Jelen esetben közös lakást vásárolnánk, aminek a vételárába a párom a nagynéni után örökölt ingatlanából származó eladási ár összegét ebbe a lakásba szeretné befektetni (a megvásárolandó lakás árának ez a fele). Ebben az esetben az ingatlan vásárlási illeték mennyiben terhel minket? Válaszukat köszönöm!

zsuzsimirjam # 2017.03.03. 16:42

Tulajdonképpen nagyon egyszerű a kérdésem, de végig nézve a netet, nem találtam világos egyértelmű magyarázatot a kérdésemre.
A kérdésem a következő: 1999-ben vásároltam egy házas ingatlant, 1,4 millió forintért, amit anno felújítottam,
és 1,2 millió forintot költöttem rá.
Most eladom ezt az ingatlant, 8 millió forintért, és venni akarok egy másik lakás 8 millió forintért. Tulajdonképpen az eladás, és a vétel között nincs különbség.
A kérdésem az, hogy ilyen esetben kell-e fizetni illetéket?
Tisztelettel köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.03. 17:27

Ha egy éven belül történik a vétel és az eladás, akkor nem.

holicse # 2017.03.21. 10:38

Tisztelt hozzáértők!

Illeték vonatkozású kérdésem lenne.

Rendelkezem egy telekkel, rajta családi házzal (több mint 5 éve). Vásároltam mellette egy zártkerti ingatlant, mely osztatlan közös tulajdonban van a szomszédos utca felé neki folytatólagos telekrésszel. A HÉSZ szerint adnom kell területet a saját családi házas telkem területéből a vásárolt zártkerti rész számára, hogy az meghaladja a HÉSZ-ben előírt minimális telekterületet a szétváláshoz, illetve hogy alkalmas legyen önállóan is építési telekké alakulni.
Kérdés, a vázolt telek terület tranzakció (mely két saját tulajdonú ingatlanom közt jön létre) hogyan viszonyul az illetéktörvényhez? Keletkezik -e illetékfizetési kötelezettségem, mekkora, és mi képezi a mértékének alapját?

Köszönettel: holicse

lajcsó # 2017.03.21. 10:46

"a vázolt telek terület tranzakció (mely két saját tulajdonú ingatlanom közt jön létre) hogyan viszonyul az illetéktörvényhez?"
Sehogy.

"Keletkezik -e illetékfizetési kötelezettségem, mekkora, és mi képezi a mértékének alapját?"
Nem, mivel nem történik vagyonszerzés.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.21. 11:29

De ez nem így megy. A telekalakításhoz valamennyi tulajdonos egyetértése kell.

holicse # 2017.03.21. 14:06

Köszönöm az ügyvéd úrnak!

"A telekalakításhoz valamennyi tulajdonos egyetértése kell."
Szerencsére az osztatlanon lévő másik tulaj pont ugyanúgy szeretné a szétválást, mint én (még az általam vázolt telekalakítási mód árán is). Én és énközöttem meg nincs szándék különbség.
Viszont mivel nem számoltam? Amit nem tudok még esetleg?

holicse

Voyager00 # 2017.11.16. 14:07

Üdv.Tanácsot szeretnék kérni.Idén Augusztusban megvásároltam párommal egy ingatlant.Azóta semmi féle illetékkel kapcsolatban megkeresés nem történt felénk.Nekem idegen dolog ez,így tanácsot kérnék hogy mennyi időn belül esedékes a megkeresésem.Vagy nekem kellene ez irányba lépnem?Köszönöm

ObudaFan # 2017.11.16. 14:11

Várnod kell. Egyébként érdeklődhetsz az okiratszerkesztő ügyvédnél, hogy ő tud-e olyan okról, ami miatt ez elhúzódhatott.

lajcsó # 2017.11.16. 14:48

Várj türelmesen, nem fogják elfelejteni! Talán a Jézuska meghozza neked a várva várt fizetési meghagyást. :D

LaciSupreme # 2018.03.01. 17:12

Sziasztok!

Összejött pár dolog, amikben segítséget szeretnék kérni.
Apám a testvérével közösen örökölt egy ingatlanat az elhunyt édesanyjuktól. A testvér apám javára lemondott a teljes örökségéről. (Az ingatlan értékbecslése a közjegyző részéről megtörtént.)
Ha jól sejtem, eddig nincs illetékfizetési kötelezettség.

Az ingatlan eladásra fog kerülni, úgy tudom, ezután csak akkor kell adót fizetni, ha az eladási összeg több, mint a becsült. Ekkor a különbözet után 15 %.

Ennek az összegnek a nagyobb részéből lakás lesz vásárolva egy éven belül, apám nevére. Utána röviddel pedig az én nevemre lesz iratva, ajándék címén.
Ha nem tévedek, sem a vételnél, sem az ajándékozásnál nincs illetékfizetés.

Amit tudni szeretnék, egyrészt az, hogy eddig jól látom-e a helyzetet?
A másik pedig, hogy ha már az öröklött lakás eladásakor a vevő az én számlámra utalja az összeget, lesz-e belőle bármi bonyodalom? Illetve majd az én számlámról utalom az összeget a megveendő lakás eladójának.
(A jelentősen olcsóbb utalási díjak miatt csinálnánk így. Illetve a megmaradt összeg egy része is nekem lesz ajándékozva.)

László

drbjozsef # 2018.03.02. 06:15

Igen, addig jól látod, hozzátéve, hogy nincs illeték apádnak, ha ott sem drágább a vásárolt lakás, különben a különbözet után van.

Meg azt, hogy ha a végén a NAV illetékfizetés elkerülésének minősíti az egész ügyletet, akkor neked illetéket meg büntetést kell fizetned.

Pláne, ha a Te számládon bonyolódik a dolog. Nem tilos, lehet rá hivatkozni, de a gyanú eloszlatásában kevéssé segít. Esetleg, ha édesapádnak egyáltalán nincs bankszámlája

Egyébként mit spórolnátok ezzel? Amúgy is apád veszi a lakást, ha van számlája, akkor pont ugyanúgy megy be a pénz, aztán arról ki, mint a tiedről. Mi a különbség?

Ha nincs számlája, lehet, akkor is érdemes megkeresni, hol a legolcsóbb az ilyen nagyösszegű utalás, nyitni egyet, aztán utalás után megszüntetni. Mondjuk általában az utalás limitálva van párezer forintban (6000-9000), szóval ezen nem fogtok óriásit markolni.

LaciSupreme # 2018.03.02. 07:48

Köszönöm a választ. Apámnak is van számlája, de ott az utalás díja ilyen közel százezeres tétel. Plusz nekem is utalna (ajándékozna) még belőle, és készpénzt is kell majd kivenni, az is drága.
Az én számlámnál viszont jóval kedvezőbbek ezek a díjak.
(A készpénzes lakáseladást meg nem szeretném, ugye elszámolom, kirabolnak, ...)

Hogy lehetséges az, hogy a NAV illetikfizetés elkerülésnek minősítheti? Nincsenek itt jogszabályok, hogy mi az és mi nem? Nem tudom, kérdezem.
Mi lenne akkor a megoldás a helyzet tisztázására, NAV-nál időpontot kérni, vagy az sem lesz hivatalos válasz, amire hivatkozhatok?

(Amivel nem akartam tovább bonyolítani a kérdést, mert szerintem abszolút nem lényeg, de hátha mégis. Apám pár hónapja vett egy másik lakást, saját készpénzből, saját nevére, amiben már az említett testvére lakik. Arra már kiszabták a 4 % illetéket, majd be lesz fizetve, ha lesz miből.)

gaskin # 2018.03.08. 19:17

Sziasztok!
Egy évvel ezelőtt telket vásároltunk amelyre hivatalos illetékfizetési haladékot kaptunk, lévén az adásvételin szerepelt hogy a meglévő lakásunkat 1 éven belül eladjuk. Az egy éves határidő lejárta előtt még adásvételi szerződéssel még nem, de aláírt hivatalos vételi szándéknyilatkozattal már rendelkeztünk. Kérdezném, hogy ebben az esetben van-e érdemi esély a NAV felé egy méltányossági kérelemnek az illetékfizetés elengedése céljából. Ha igen, akkor hogyan milyen módon kellene ezt benyújtani? Gyanítom egy mezei levél nem elegendő. Előre is kösz!

drbjozsef # 2018.03.09. 06:21

gaskin,

itt valami félreértésről lesz szó.
Telek vásárláshoz NINCS olyan illetékkedvezmény, hogy lakást eladsz +-1 (idéntől most már -3+1) éven beül. Az CSAK lakás eladása és lakás vásárlása esetén jár. Se telek, se üzlet, se tanya, se termőföld, se semmi más nem lehet egyik ügyletben sem.

Telekhez akkor jár illetékmentesség, ha 4 éven belül lakóingatlant építesz rá.

Valamit benéztél te is, és a NAV is.
Neked erre így nem jár ilyen kedvezmény.

Lásd :
1990. évi XCIII. törvény az illetékekről 21. §
Ebben "másik lakástulajdon" kifejezés szerepel ennél a kedvezménynél.

https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

gaskin # 2018.03.11. 21:16

Kedves József!
Köszönöm a választ! Gyanítom még sincs itt benézve semmi, mert építés lesz, illetve van is már általunk a telken. Csak lévén "Kivett lakóház és udvar" van számon tartva, így az építkezés ellenére mégsem illetékmentes.