kata - őstermelő


Bea1 # 2017.02.19. 09:32

Ezt nem én írtam!!!

Bea1 # 2017.02.19. 09:30

Igen, elvégeztem egy Aranykalaszos gazda tanfolyamot tavaly és így akarok pályázni A fiatal gazda palyázaton. Igen eleg sokrétű vagyok :)
Esetleg a kérdésemre is tudod a választ?

Dr.Attika # 2017.02.19. 08:31

Bea1!
Te lettél fiatal gazda- annyi minden voltál már- vagy egy fiatal gazda kérdezi tőled, te meg tőlünk?

Bea1 # 2017.02.19. 07:34

Üdvözlök mindenkit!

Az alabbit szeretném megtudni, hogy lehetséges-e?
Fiatal gazda pályázatot szeretnék beadni amihez Katas egyeni vallalkozonak kell lennem, de mivel marcius 1 ig kell elinditani, de csak nyár végén lesz eredmény hirdetés es ha nyer is akkor is ösznél előbb nem lesz tevékenység így szüneteltetni szeretném a vallalkozást marciustól kb szeptemberig, ha viszont nem nyerek akkor meg is szüntetném. Jelenleg munkanélküli vagyok és hozzá jutottam egy kis földrészhez ahol addig is szeretnék mezőgazdasági tevékenységet folytatni. A kérdésem az lenne, hogy lehetek-e egyszerre Katas egyeni vallalkozo (zöldségtermesztés) és őstermelő ( szintén zöldségtermesztés)?
A válaszokat előre is köszőnöm: Bea

pir75 # 2016.06.15. 16:30

Kata-s vállalkozó és őstermelő is. Mia helyzet a kompenzációs felárral?

wers # 2015.11.05. 09:15

ja, bocsi, nem csak azonos tev.kör.

wers # 2015.11.05. 09:13

Rexor drága, én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy mi itt akárhogy is egyet érthetünk, az a mérvadó, amit az okmányiroda mond, ugyanis ők jogosultak a tevékenységet bejegyezni. Ezt a harcot ott kell megvívni.
Egyébként amit idéztél, az azonos tev,kör, a kérdező azt mondta, hogy teljesen mást akar vállalkozás keretében gyakorolni. Így mondjuk még inkább nem értem, mi lehet a bajuk.

Rexor # 2015.11.05. 09:03

Szerintem nem találgass. Hol mondja ki a jogszabály, hogy nem fér össze? :)

"XI. Kata és az őstermelés
Aki az egyéni vállalkozói tevékenysége mellett mezőgazdasági őstermelői tevékenységet is folytat, annak a mindkét tevékenységgel összefüggő költségeket a bevételek arányában meg kell osztania (pl. könyvelőnek fizetett díj, rezsi költségek). Akinek az őstermelői tevékenysége mezőgazdasági kistermelői tevékenységnek minősül (bevétele 8 millió forint alatt van a támogatások összege nélkül), az az őstermelői tevékenysége tekintetében választhatja az átalányadózást is. Amennyiben adózó a kata hatálya alól önként jelentkezik ki, akkor az Szja tv. szerinti átalányadózást is választhatja az egyéni vállalkozói tevékenysége tekintetében."

wers # 2015.11.05. 08:55

Vagy tovább találgatok, nem a KATA-val nem fér össze?

wers # 2015.11.05. 08:51

Az, hogy elvileg lehetséges, az rendben. De nem véletlen hogy azt mondta az ügyintéző, hogy nem lehet. Ott kell megkérdezni, hogy milyen okra hivatkozik. Valamiért nem engedi így rögzíteni a EV tevékenységet, és annak oka lehet. Az is lehet, hogy egy tevékenységnél van átfedés, ill. kizáró ok. Van, amikor egy nyilatkozattal lehet ezt orvosolni, hogy pl. egy adott tevékenységen belül egy bizonyos tevékenységet nem végez.

De így csak találgatok. Egy biztos, ezt csak az okmányirodában lehet elrendezni.

Azért azt hozzá teszem, hogy éppen a vállalkozói igazolványoknál okt. 1-tól teljesen új rendszerbe történik az ügyintézés. Az ügyfélkapus rendszer is teljesen más, még az megközelítési oldal is, és természetesen sok időt nem adtak az új betanulására (konkrétan semennyit, egyből éles a rendszer) így lehetnek az ügyintézők részéről bizonytalanságok.

Rexor # 2015.11.05. 08:17

Szerintem nincs akadálya ennek, de az fontos hogy az egyéni vállalkozói tevékenységet és az őstermelői tevékenységet el kell különíteni egymástól nyilvántartási szinten is, mert két különböző jogviszonyról van szó. A jogszabályban csak az van, hogy mezőgazdasági őstermelői tevékenységet nem lehet egyéni vállalkozásban folytatni. EBben a tájékoztató füzetben találsz részleteket, de ebben is több helyen megemlítik, hogy a két jogviszony nem zárja ki egymást.

www.nav.gov.hu/…i__stermel_k.

tfMD # 2015.11.03. 10:32

Tisztelt Szakértők,

őstermelő vagyok.
Egyebekben főállásban dolgozom 36 órát meghaladó heti munkaviszonyban. Egyéni vállalkozó szeretnék emelett lenni. Nem mezőgazdásági tevékenységben. Okmányirodában jártam, KATÁS adózást választanék, 25 ezer Forint havonta, 6 millió Forintig adómentesség.
Az ügyintéző azt nyilatkozta, hogy őstermleőként nem lehetek egyéni vállakozó. Erről nem találtam hivatalos forrást, ilyen kitételt nem találtam.
Várom válaszukat!
Köszönettel