Apport utáni kötelezettségek


runningman # 2016.10.01. 16:30

Attól ódzkodom, hogy beletegyek 3M-t készpénzben, még megkérdezi valaki hogy honnan van. Az ingóság eredetét könyebben tudom igazolni ha netán kellene.

runningman # 2016.10.01. 16:24

Köszönöm a választ, ez egy projektcég, egy záros határidőig lefutó konkrét munkára jön létre, utána végelszámoljuk - ez a terv legalábbis, emiatt remélem, hogy felelősségem az apport értékéért nem fog fölmerülni.

Attól félek, hogy maguknak az ingóságoknak a cégbe apportálása jár -e valami kötelezettséggel?

  • szja-t kellene -e fizetnem
  • áfát kell -e fizetni a cégnek
  • illetéket kell -e fizetni a cégnek
  • más egyéb fizetnivaló az apport miatt
Immaculata # 2016.09.30. 20:08

Az elektronikai cikkek és a szakkönyvek gyorsan értéktelenednek.
Nem értékmegőrző a törzstőkéd, így a korlátolt felelősségeden túl is kötelezett leszel.

runningman # 2016.09.30. 18:24

Sziasztok,

Teljesen új egyszemélyes kft-t alapítok. A törzstőke negyedét, 0.75M-t befizetem készpénzben alapításkor, másik negyedét egy éven belül. 1.5M-t pedig a cég számára szükséges tárgyi eszközökben szeretném letenni, apportként. Az apport: működéshez szükséges elektronikai cikkek, szakkönyvek, bútorok. Mivel sok van belőle ezért kiadja az 1.5M ft-s forgalmi értéket, és kell is a cég mindennapi működéséhez. A tárgyi eszközök saját tulajdonomat képezik (magánszemélyként), a kft-nek én leszek az egyszemélyes tulajdonosa.

Az a kérdés, hogy az alapító okirat aláírásának napján átadott apport esetén lesz -e vmilyen kötelezettsége a cégnek vagy nekem?

  • áfa
  • illeték
  • akármi

Mindenki mást mond vagy úgy nyilatkozik mint Delphoiban a jósda. A cég alanyi (majd remélhetőleg tárgyi) adómentes belföldi kft lesz. Én magyar magánszemély vagyok, belföldön lakom.