tartozás elévülése?


monya # 2005.12.14. 11:45

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy banki tartozás elévülhet-e? Kb. 6-7 éve áruhitelt vettem fel valakinek ami mint később kiderült pár hónap után nem fizette, amikor elmaradása volt neki a bank hívott telefonon én pedig szóltam neki, hogy rendezze. Ezért gondoltam, hogy fizetve volt mert jó pár éve a bank nem is hallatott magárol sem telefonon sem levélben. Amikor azonban hitelt akartam felvenni közölték, hogy listás vagyok és nem kaphatok így derült ki, hogy a hitel nem lett kifizetve. Most leadtam a papírokat, hogy lekérdezzék a bar-listát. Mivel a bank legalább 5 éve nem jelentkezett semmilyen formában felszólítást sem kaptam még egyet sem ezért szeretném megtudni, higy ilyen esetben is van-e elévülés?? A segítséget előre is köszönöm.

obsitos # 2005.12.16. 16:15

Pénztartozás elévülési ideje 5 év. Ha a bank netán "elfeledkezett", ennyi idő után jogalapja már nincs., a banknál is csak van jogász: eleve kilátástalan perbe bizonyára nem fognak bele.

Kérjed- mit kérjed: szólítsad fel őket, hogy az adóslistáról sürgősen vegyenek le - a tartozásod mind olyan az 5 éven túlisággal "rendezve".

monya # 2005.12.16. 16:29

Köszönöm szépen a választ kb. 2 hét még amíg megjön a bar lekérdezés eredménye annak függvényében fogok intézkedni. Remélem sikerrel járok, mert úgy hallottam felkerülni nagyon könnyű, de le annál nehezebb.

monya # 2005.12.16. 16:30

Köszönöm szépen a választ kb. 2 hét még amíg megjön a bar lekérdezés eredménye annak függvényében fogok intézkedni. Remélem sikerrel járok, mert úgy hallottam felkerülni nagyon könnyű, de le annál nehezebb.

obsitos # 2005.12.16. 16:47

Azért a saját megnyugtatásod érdekében: ismerősödtől kérjed el az általa befizetett/törlesztett/lerendezett összes csekket - jó az ha nekem megvan, lévén a kölcsönfelvevő eredetileg te voltál. (Ha esetlegesen mégis vita alakulna ki közted és a bank között - 5+ év eltelte után is - azokkal tudjad igazolni a kölcsöntartozás rendezettségét.

Ha az illető netán nem fizette végig a törlesztőrészleteket..., és utóbb mégis bajod származna emiatt, polgái peres úton követelheted tőle a károd megtérítését + perköltség megfizetését.

monya # 2005.12.16. 17:17

Sajnos az ismerősöm külföldön van majd kb. 1 év múlva tér haza, de attól tartok nem fizette rendesen, mert más bankos tartozásom nem volt csak ez az áruhitel. Azért gondoltam, hogy fizetve lett, mert a bank nem keresett címem telefonszám mind ugyanaz. Egy árva felszólító levelet sem kaptam semmit.És mégsem tudtam felvenni hitelt amikor akartam. Nagyon remélem, hogy sikerül valahogy jól kijönnöm a dologból.

monya # 2005.12.16. 17:22

Ha nem fizette a tartozást akkor is elévül 5 év múlva a tartozás, ha a bank sem keresett???

obsitos # 2005.12.16. 18:46

A "nemfizetés" részedről van, de mivel a kölcsön felvétele (mint írtad) 6-7 évvel ezelőtt történt, és téged a bank NEM KERESETT az UTÓBBI 5 éven alatt egyszer sem..., akkor teljesen nyugi., ahogy mondani szokták: spongyát rá.

Ha az ismerősöd lakásában jelenleg lakik valaki - szülő, testvér, házastárs, barát, albérlő stb. -, akkor az ismerősödtől kért előzetes hozzájárulással "kotorjátok" fel a szekrényét stb., és csak kerüljön elő annyi befizetett csekk amennyit csak találtok. Azokat vedd magadhoz.

Ismétlem, ha netán mégis komplikáció adódna közted és a bank között, tudj bemutatni minél több befizetést, másrészt a még visszalévő tartozást a havi befizetések formájában neked kell teljesítened...

Amít aztán az ismerősödtől joggal követelhetsz ha visszajött.

A bankok nyílvántartása sem hibátlan azért, lám "elfeledkeztek" rólad mint adósról, de mégis rátettek a bar-listára.

Megjegyzem: rendkívüli eset az, hogy egy bank "elveszti" az adóst, de hát ott is csak adminisztratíve mennek a dolgok a számítógépek ellenére.

monya # 2005.12.16. 22:20

Köszönöm a segítséget, amint kezemben lesz a bar visszaigazolás már nem lesz gond, hogy mit tegyek, addig is kellemes ünnepeket mindenkinek!!!

obsitos # 2005.12.17. 09:06

A tanulságot egy életre vonjad le: másoknak nem teszünk szívességet kölcsön/hitel stb. felvételével - lehetőleg még kezességet sem vállalunk -, mert a visszafizetéssel probléma lehet...

csubi # 2006.01.04. 16:31

sziasztok!

Nos teljesen el vagok keseredve:(Remélem kapok segítséget...tARTOZOM a T-MOBILNAK nem tudom pontosan mennyivel mert nem vettem át a felszólítóleveleket legalábbis az utolsó 4-et.A legutolsót nyáron küldték vnmikor.De sem behajtó sem seki más nem jött ki személyesen gondolom azért mert nem vettem át a leveleket.Nos a kérdésem az lenne hogy elévül -e ez a tartozás és ha igen akkor mennyi idő alatt?valamint hogyha veszek egy autót a nevemre azt elvehetik -e akkor is ha már nem küldenek semmi levelet???És hogy honnan jönnek rá hogy én vettem vmit?? Csak akkor tudják meg ha a velük kapcsolatban álló banktól veszem az autót nem? vagy kijelzi nekik akárhol venném??????Előre is köszike:
Csubi

ObudaFan # 2006.01.04. 16:48

Ha még nem jogerősen megítélt tarozás, akkor az elévülést - ami egyébként 1 év lenne távközléssel kapcs. tartozások esetén - minden ilyen levéllel megszakad, és újrakezdődik. Szerintem éppen vegyél át egy ilyen levelet, és próbáld meg megnézni, hogy van-e ilyen tartozásod. Az is lehet, hogy nem volt, csak nem veszel át semmit, és már van ellened egy jogerős fizetési meghagyás.
Végrehajtási eljárásban a végrehajtó megkeresheti a gépkocsi-nyilvántartást, ahonnan kiderül, hogy van kocsid. Ez természetesen lefoglalható.

csubi # 2006.01.04. 17:09

köszönöm szépen :)de ha már nem küldenek??és ha meg van ítélve jogerősen akkor mi tötrénik ??Csubi

csubi # 2006.01.04. 17:11

Ja és azt is tom hogy küldött levelet egy behajtó cég amit a társaság kért fel.akkor már jogerősnek számít vagy csak akkor ha a bíróság küld ki ilyen levelet??Csubi

szol_i # 2006.01.05. 23:08

Az elévűlés (banki tart.) 5 év, de a tartozás (hátralék) keletkezését követő évtől számítva év végéig.
Ha volt közben végrehajtás (birósági végrehajtó), azalatt szünetelt az elévülés.

A BAR lista más kérdés. hogy ott van-e lekerülés, nem tudom, de lehet, hogy más módon működik. (viszont ismerek olyant, aki rajta volt, és most szeretik a bankok).

A végrehajtó megkereshet minden nyilvántartást, meg letílthat, meg TARTOZKODÁSI (nem mindig azonos a bejelentett lakhellyel !!) helyen foglalhat! -> érintettnek kell igazolni igényper keretében bíróságon a tulajdonjogot (pl. számlával).

szol_i # 2006.01.05. 23:14

A levél át nem vétele nem old meg semmit, mert törvény szerint a posta által visszaküldött "megtagadta", "nem kereste" levelek átvettnek minősűlnek. Szerintem inkább vedd át, legalább tudod, hogy mit akarnak.

Behajtó cégnek sok hatásköre nincs, bár a legtöbb szerződés mellett van "hozzájárulok minden ..." jellegű felhatalmazás (bankok hitel, és már a végrehajtó előtt akár ő is felderítheti a vagyont).
Na és, ami a lényeg. A végrehajtó lehet, hogy lassan dolgozik, de ha van infó (pl. behajtó cég embere hatáskör nélkül kellemesen elbeszélget az adóssal /vagy szomszéd nénivel, h. xy hol érhető el napközben üzleti ügyben, nem itt dolgozik xx-nél? - szomszédasszonyka: nem, ott dolgozik.../ Na, megvan, mehet a letíltás. :)

szol_i # 2006.01.05. 23:19

vagy szemrevételezi a helyszinen, hogy jó eséllyel megtérül minden egy ingófoglalás utáni rossz árverésen is. Tehát a bírósági végrehajtó készülhet úgy a foglalásra, hogy viszi magával a lakatost a törvény szerinti zárcseréhez az adós távollétében történő foglaláshoz. (rendőrségen helyezi letétbe az új kulcsokat, ha valaki nem tudna bemenni)

szol_i # 2006.01.05. 23:24

polgári ügyekben mindig a birósági fizetési meghagyás után indulhat végrehajtás (mint lent írtam a többi csak infó gyűjtés).
Adó ügyekben (meg közigazgatási, stb.) adóbevallás, adóelőírás (határozat), v. más határozat már végrehajtható az előírt határidő másnapján.

szol_i # 2006.01.05. 23:29

A kocsit, ja, bárhol veszed. Általában országos nyilvántartásokat keresnek meg végrehajtók. Pl. központi lakcímnyilv., okmányiroda (országos gk. nyilv.), stb. Ja, és kocsi nyilvántartás adatai alapján is foglalható (nem kell még helyszinre se feltétlen menni hozzá - ki is vonják a jegyzőkönyv alapján + körözési listára kerül a gk. papirja, mivel azt foglaláskor le kell adni).

obsitos # 2006.01.06. 08:45

A végrehajtó nem köteles csak és kizárólag akkor menni amikor a delikvens éppen otthon van., két hatósági tanú jelenlétében a végrehajtó felnyíthatja a lakást, bemehet és foglal amit csak lát (így akár azt is ami cucc esetlegesen a tesóé stb.). A "betörésről" a jegyzőkönyv-másolatot az asztalon hagyja.

A behajtócégtől általában lehet kérni részletfizetést, de ez a felhalmozódott tartozás legfeljebb "szoros" idejű visszafizetésű engedménye.

Ha egy ügy már végrehajtási szakaszban van, az nagyon megdrágítja az alaptartozást.

szol_i # 2006.01.06. 19:16

Ja, rosszul írtam az elévülés csak adótartozásnál olyan, egyébként ptk. szerint a hátralék dátumától (lényegében esedékességtől) 5 év. És minden felszólítással, vagy megállapodással megáll, és újraindul.

Székely F # 2006.01.29. 13:40

Üdvözlet
Arra szeretnék választ kapni,hogy lehet-e az apehhal olyan kompromiszumot kötni,hogy az elmult 3 évben felhalmozott tartozásra nem részletfizetést kérek,hanem egyösszegben kifizetem az 50%-át és a többit elengednék.

kharon # 2006.02.02. 13:04

Sziasztok!

Westel/T-mobile tartozásról van szó. Az utolsó "papír" amit az ügyben kaptam egy 1999-es Fizetési meghagyás, ami a levél szerint 99.11.07.-én jogerőre emelkedik. Azóta semmilyen levelet nem kaptam, nem keresett senki mostanáig. A T-mobile átadta egy behajtócégnek az ügyet, akik ennek a fizetési meghagyásnak a segítségével akarják rajtam a tartozást behajtani. A kérdésem az, hogy tehetek ezellen valamit vagy szóba sem jöhet elévülés?

Köszi

Bogie # 2006.02.02. 20:25

Székely F, :DDD

Ez most ugye valami vicc akart lenni? Te sem gondolod komolyan, hogy a felét elengedik vagy hogy egyáltalán elengednek belőle? Pont erről híresek...

Rexor # 2006.02.03. 07:48

Székely F. A kérdésre válaszolva lehet, ha az APEH is belemegy, bár ehhez elég szigorú feltételeknek kell eleget tenni (pl. létfenntartás nehézsége vagy ellehetetlenülése, az adótartozás megfizetése nem lehetséges a jövedelmei helyzet miatt). Be kell nyújtani egy kérelmet.