Regisztrációs adó visszatérítése


Dr.Attika # 2008.05.07. 09:51

Tisztelt Hiber!
Nagyon szívesen. Én nem vagyok elégedett a tanácsadással, mert ahogy látom "vakvágányon haladnak".

Hiber # 2008.05.05. 15:47

Tisztelt Dr. Attika!

Köszönöm, hogy ennyit tudadott ezzel foglalkozni, azonban közben megkaptam a vámhatóság határozatát, amiben a telefonos beszélgetéstől eltérően elimeri, hogy MS Rt a nevemben és helyettem járt el a regadó megfizetésekor, így adóalany vagyok szerinte is, azonban a nemzetközi CMR-en hiányolja, hogy a vevő igazoltan átvette külföldön a terméket, s ezért utasítja el a visszafizetési kérelmet. Ezt pedig könnyen pótolom, bár emlékeim szerint a jogszabály itt is úgy rendelkezik, hogy ha EU-n kívülre szállítom akkor a szállítónak való átadáson felül szükséges ezen igazolás EU-n belül elég a szállítónak való átadás.

Üdvözlettel: Hiber

Dr.Attika # 2008.05.05. 15:22

Tisztelt Hiber!
A gond az a "mi autónkkal", hogy vámszabadterületen gyártják és az onnan történő kivitel nálunk közösségen kivülről történő behozatal, vagyis vámköteles tevékenység. A regadót pedig a vámeljárás keretében az importőr fizeti meg. Nem ezt a külker konstrukciót kell választani. De még így is van lehetőség a visszaigénylésre. Viszont ez már bővebb konzultációt igényel.

Hiber # 2008.05.05. 13:01

Tisztelt Dr. Attika!

Igen itthon gyártott Suzuki, amire MS Rt természetesen gondolom a vonatkozó jogszabály szerint regadót számol fel én meg továbbhárítom a vevőre. Csakhogy a vevőm épp egy német cég. Becsatoltam minden szükséges dokumentumot a vámosoknak, mivel a kocsik elhagyták az országot, hogy térítsék vissza az adót. A vámhatóság határidőben hozott is egy kérelemnek helyt adó határozatot, amellyel kapcsolatban még a benyújtáskor lemondtunk a fellebezési jogunkról. A hatóságnak információm szerint 30 nap állt volna rendelkezésre a visszafizetésre, ez a mai napon lejárt. Telefonon érdeklődve azonban az ügyintéző közölt, hogy a felettes szerve utasítására vissza kellett vonnia a már jogerős határozatot, így egyenlőre nem fizetnek. Ebben a határozatban állítólag arra fog hivatkozni, hogy nem vagyunk alanya az adónak, ezért csak MS Rt. igényelhet vissza.
Ugyanakkor a tv (Rega tv) nem ismer olyat, hogy Mo-n gyártott autó, ezért csak a közösségen belüli beszerzés vonatkoz rendelkezését tudom ilyen esetre vonatkoztatni, az meg azt mondja, hogy ilyenkor , aki az áfa alanya az igényelheti vissza a regadót. Ez meg mi vagyunk. tehát nem értem, hogyan vonhatja vissza a hatóság a jogerős határozatát, amit álláspontom szerint csak jogszabálysértésre hivatkozással tehetne meg hivatalból. Az meg itt nincs. Szerintem.
Mi az Ön véleménye?

Üdvözlette: Hiber

Dr.Attika # 2008.05.05. 09:55

Tisztelt Hiber!
Itt valami nagy kereskedelmi "hiba" van. Agyártónak és Önöknek sincs regadó fizetési kötelezettségük. Ígesen látva a problémát tartozatlan fizetésről van szó a gyártó részéről. Önökre is jogtalanul hárította át, így nem az adóhatóságtól kell visszakérni, hanem polgári jogi úton. Egy lehet még gond, hogy ha ez a szgk. Magyarországon gyártott Suzuki.

Dr.Attika # 2008.05.05. 09:40

Kedves "rola79"!
Nem vettem észre a kérdését.
Ha az eladó nevén se forgalmi, se törzskönyv nem volt, akkor ulajdonjogot tőle Ön nem szerezhetett,így az egész szerződés semmis.

Hiber # 2008.05.05. 08:35

Tisztelt Fórumozók!

Problémám a következő lenne:
Gépkocsikat értékesítünk Németországba, melyeket Magyarországon gyártanak. A gyártó áthárítja ránk a regisztrációs adót, amit most szertnénk visszaigényelni. Erról a hatóság megfelelő határozatot is hozott, amely szerintem a fellebbezési jogról való lemondás miatt jogerőre is emelkedett. Azonban 30 nap után ezt visszavonta azzal, hogy közvetlenül nem igényelhetem vissza csak a gyártón keresztül.
Ugyanakkor a tv. mint az adó alanya nem ismer olyan kategóriát, hogy Magyarországon gyártott és külföldre értékesített gépkocsi, ezért a hatóság egy belső utasításra hivatkozva nem biztosítja a közvetlen visszaigénylés lehetőségét.
Önök szerint ilyen helyzetben a hatóság a jogerős határozatot jogszerűen visszvonhatja?

Köszönöm, ha válaszolnak!
Üdvözlettel: Hiber

rolla79 # 2007.04.16. 07:20

Tisztelt Dr. Attika!

Még mindig várom válaszát!

Tisztelettel:
Rolla79

rolla79 # 2007.04.13. 08:48

Tisztelt Dr. Attika!

Olvasgattam a reg. adó-ról szóló írásokat, de nekem mégis lenne egy kérdésem. 2005.-ben az egyik ismerősöm hozott be Németországból autót. Két hetet járt vele magyarországon, eladta nekem. Részletes számlát nem kaptam tőle, hogy az autó árából mennyi volt a reg. adó, mert ő azt kifizette. De se törzs könyv, se forgalmi nem volt a nevén. Azóta is az én tulajdonomba van az autó és hát tisztában vagyok vele, hogy rám lett hárítva az adó megfizetése, de hogy bizonyítsam? Mi ilyenkor a teendő Ügyvéd Úr?
Köszönettel: Rolla79

vberna # 2007.04.12. 19:36

Köszönöm válaszát!

vberna

Dr.Attika # 2007.04.11. 06:02

Tisztelt vberna!
Magánszemély esetében nem bevétel és adózni sem kell utána.

vberna # 2007.04.10. 18:15

Tisztelt Dr. Attika!

Sikerült visszaigényelnem a regisztrációs adóm egy részét, (legalább is határozatom már van róla), a 2005.-ben külföldről behozott autómra. A kérdésem az lenne, hogy ez neken bevételnek számít és adóznom kell utánna? Tehát a 2007.-es adóbevallásom készítésekor ezt fel kell tüntetnem?

Köszönettel válaszát:

vberna

Dr.Attika # 2007.03.22. 13:15

Vissza is jár. Van kereskedő- a legtöbb- aki nem tudta áthárítani. Nem mindegy, hogy megfizette a regadót, vagy áthárította. Itt pontosan az a lényeg, hogy egy Európai Közösségek Bírósága szerinti jogértelmezés szerint ez az adó a közösségi jogba ütközik. Ütközik azért, mert "drágábbá"tették a közösségi személygépkocsi vételt, mint a hazai piaci vételt. Bátran igényeljél!

Kenderice # 2007.03.20. 10:46

Felhozom egy kicsit a témát.
Elvileg nekem is járna vissza az adóból, mert 2005 decemberében vettem autókereskedéstől egy németországból behozott használt autót.
Amikor hallottam a visszatérítésről, megörültem, mert nincs olyan pénz, ami ne jönne jól.
Csakhogy.
A számlán nem szerepel tételesen, hogy mennyi regisztrációs adó lett befizetve. Felhívtam a területileg illetékes vámhivatalt, aholis kérdéseimre válaszolva azt mondták, hogy:

  1. Akkoriban a jogszabályok nem követelték meg, hogy a számlákon szerepeljen a regisztrációs adó tétele;
  2. A kérdéses autóra biztosan meg lett fizetve az adó.

Namost, nem hinném, hogy lenne olyan autókereskedő, amely ne hárította volna tovább a vevőre ezt a többszázezer forintos tételt. Most ezek a kereskedők ezen kívül még vissza is kapnak belőle valamennyit. Utólagosan viszont olyan számlát nem fognak kiadni, amelyen szerepel a vevő által megfizetett adó.
És minden így szabályos, ahogy van.
Ez is a "Nesze semmi, fogd meg jól" kategóriába tartozik.

Avita # 2007.01.05. 10:06

2006. évi CXXX. törvény
a regisztrációs adó részleges visszatérítéséről
Az Országgyűlés - figyelemmel az Európai Közösségek Bírósága által a C-290/05. és a C-333/05. számú ügyekben hozott ítélet végrehajtására is - a következő törvényt alkotja:

  1. § A regisztrációs adóról szóló 2003. évi CX. törvény (a továbbiakban: Rega-tv.) alapján a 2004. május 1. napjától 2005. december 31. napjáig terjedő időszakban keletkezett adófizetési kötelezettség teljesítése esetén a vámhatóság a jogosult kérelmére visszatéríti az adó e törvényben meghatározott feltételek szerint megállapított részét.
  2. § E törvény alkalmazásában:
  3. adó: az a regisztrációs adó, regisztrációs adóelőleg (a továbbiakban együtt: adó), amelyet a Rega-tv. 2004. május 1. napja és 2005. december 31. napja között hatályos rendelkezései alapján keletkezett adófizetési kötelezettség alapján állapítottak meg;
  4. gépjármű: az a Rega-tv. 2004. május 1. napja és 2005. december 31. napja között hatályos rendelkezései szerinti gépjármű, amelynek első forgalomba helyezése az adó megállapítására irányuló adóigazgatási eljárás időpontját megelőzően már megtörtént;
  5. első forgalomba helyezés: a gépjármű belföldön vagy külföldön első ízben történő közlekedési nyilvántartásba vétele és forgalmi engedélybe történő bejegyzése;
  6. jogosult: az a személy,
  1. aki gépjármű forgalomba helyezése miatt a Rega-tv. 2004. május 1. napja és 2005. december 31. napja között hatályos rendelkezései alapján adót fizetett a vámhatóság részére, illetve
  2. akire az adónak vagy egy részének megfelelő összeget az a) pontban meghatározott személy regisztrációs adó-ként áthárította és azt az a) pontban meghatározott személy részére igazoltan megfizette abban az esetben, ha a gépjármű forgalomba helyezése miatt a Rega-tv. 2004. május 1. napja és 2005. december 31. napja között hatályos rendelkezései alapján az a) pontban meghatározott személy adófizetési kötelezettségének keletkezése nélkül közvetlenül keletkezett volna adófizetési kötelezettsége;

5. adóáthárítás: a jogosult által megfizetett adónak megfelelő összeg továbbhárítása más személyre;
6. végrehajtható okirat: az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 145. § (1) bekezdésének a)-b) pontjaiban megjelölt, az 1. pontban meghatározott adó fizetését előíró okiratok;
7. adóigazolás: a Rega-tv. 2004. május 1. napja és 2005. december 31. napja között hatályos 11. §-a alapján a vámhatóság által az adó megfizetéséről kiállított igazolás, vagy az adó vámhatóság részére történő megfizetését igazoló egyéb bizonylat.
3. § (1) A jogosult a kérelmet e törvény hatálybalépésétől számított 180 napon belül az adó megállapítása iránti eljárásban első fokon eljárt vámhatósághoz terjesztheti elő. A határidő elmulasztása miatt igazolási kérelemnek nincs helye.
(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

  1. a jogosult és a gépjármű adóigazgatási azonosításához szükséges adatokat;
  2. a kérelem benyújtásáig megfizetett adót, és annak a végrehajtható okiratnak az adóigazgatási azonosításához szükséges adatokat, amelyen az adó megfizetése alapult;
  3. az adó-visszatérítési jogosultság jogcímét [2. § 4. pontjának a) vagy b) alpontja];
  4. az adómérséklés tényét, ha az Art. 134. §-a alapján a vámhatóság adómérséklést engedélyezett.

(3) A kérelemben nyilatkozni kell arról, hogy

  1. a jogosult az adó összegét a kérelem előterjesztéséig más személyre nem hárította át, illetve - az áthárított összeg megjelölése mellett - csak részlegesen hárította át,
  2. bírósági vagy más hatósági eljárás alapján a kérelem benyújtásáig adó visszatérítése, vagy az Art. 134. §-a alapján adó elengedése sem a jogosult, sem más személy részére nem történt,
  3. a kérelem benyújtásakor b) pontban említett eljárás nincs folyamatban, vagy a jogosult az eljárás megszűnését a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül a vámhatóságnál igazolja.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

  1. az adóigazolást, ennek hiányában a vámhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján dönt;
  2. a gépjármű első forgalomba helyezésének időpontját, ennek hiányában gyártási évét igazoló irat másolatát azzal, hogy a jogosult nyilatkozik arról, hogy az eredeti iratot a vámhatóság felhívására 15 napon belül bemutatja;
  3. a 2. § 4. pontjának b) alpontja szerinti jogosult kérelme esetén az adó teljes vagy részleges áthárítását igazoló számlát vagy egyéb számviteli bizonylatot, valamint az áthárított adónak a 2. § 4. pontjának a) alpontjában említett személy részére történt megfizetését igazoló bizonylatot.

4. § Abban az esetben, ha a jogosult a 3. § (3) bekezdésének c) pontja szerinti esetben vállalja, hogy a 3. § (3) bekezdésének b) pontjában említett folyamatban lévő eljárás megszűnését igazolja, e nyilatkozata alapján a vámhatóság az adó visszatérítése iránti eljárást az igazolás benyújtásáig, de legfeljebb 30 napra végzéssel felfüggeszti. Ha a jogosult a felfüggesztés időtartama alatt a 3. § (3) bekezdésének b) pontjában említett folyamatban lévő eljárás megszűnését nem igazolja és a határidő meghosszabbítását sem kéri, a vámhatóság az adó visszatérítése iránti eljárást végzéssel megszünteti.
5. § A vámhatóság az adó visszatérítése iránti eljárást végzéssel megszünteti, ha

  1. a kérelmező nem nyilatkozik a 3. § (3) bekezdésének a) és b) pontjában foglalt feltételek fennállásáról, vagy
  2. a 3. § (4) bekezdésének a) pontjában megjelölt irat csatolásának hiányában a vámhatóság rendelkezésére álló adatok alapján megállapítható, hogy a kérelem nyilvánvalóan nem megalapozott, vagy
  3. a jogosult a 3. § (4) bekezdésének b) pontjában megjelölt eredeti iratot a vámhatóság felhívására határidőn belül nem mutatja be és késedelmét nem menti ki. A kérelem benyújtására a 3. § (1) bekezdése szerint nyitva álló határidőt követő 30 napon túli bemutatási késedelem esetén a határidő elmulasztása miatt igazolási kérelemnek nincs helye.

6. § (1) A visszatérítendő adó a végrehajtható okirat alapján ténylegesen megfizetett adó és az e törvény szerint számított adófizetési kötelezettség különbözete. Ha a különbözet előjelhelyesen negatív összeget eredményez, a vámhatóság a kérelmet határozattal elutasítja.
(2) A számított adó az adófizetési kötelezettség keletkezésekor alkalmazandó Rega-tv. szerint megállapított adótétel azzal az eltéréssel, hogy a Rega-tv. 2005. január 1. napjától 2005. december 31. napjáig hatályos 8. § (1) bekezdésének második mondatát nem kell alkalmazni, csökkentve a Rega-tv. e törvény hatálybalépése napján hatályos Mellékletének II. részében foglalt rendelkezéseknek megfelelően.
(3) Az (1) bekezdés szerinti számítás során, ha a 3. § (4) bekezdésének b) pontjában említett irat csak a gyártási évet igazolja és a vámhatóság nyilvántartása sem tartalmazza az első forgalomba helyezés időpontját, az első forgalomba helyezés időpontjának a gyártási év július 1. napját kell tekinteni.
(4) Abban az esetben, ha a visszatérítendő adó meghaladja a 3. § (2) bekezdés d) pontja szerinti adómérséklés összegét, a visszatérítendő adó és a mérséklés összegének különbözete a jogosult részére visszajár. Ha ez a különbözet előjelhelyesen negatív összeget eredményez, a vámhatóság a kérelmet határozattal elutasítja.
(5) A 3. § (3) bekezdésének a) pontja szerinti részleges adóáthárítás esetén a visszatérítendő adó összege arányosan csökken azzal a hányaddal, amilyen hányadot az áthárított összeg a megfizetett adó teljes összegéhez viszonyítottan képvisel.
(6) Abban az esetben, ha a 2. § 4. pontjának b) alpontja szerinti jogosultra a 3. § (4) bekezdésének c) pontjában említett bizonylat alapján az adót csak részlegesen hárították át, a részére visszatérítendő adó összege arányosan csökken azzal a hányaddal, amilyen hányadot az át nem hárított összeg a megfizetett adó teljes összegéhez viszonyítottan képvisel.
(7) Ugyanazon gépjármű esetében az (5) és (6) bekezdés szerint visszatérítendő adó együttes összege nem haladhatja meg az (1)-(4) bekezdések szerint számított összeget.
7. § (1) A vámhatóság, ha az a tényállás tisztázásához szükséges, az ellenőrzés során alkalmazható bizonyítást folytat le azzal, hogy az adó áthárításával kapcsolatos bizonyítás arra a személyre is kiterjedhet, akire a jogosult a visszatéríteni kért adót átháríthatta, valamint a 2. § 4. pontjának b) alpontja szerinti jogosult adó visszatérítése iránti kérelme esetén kiterjedhet a 2. § 4. pontjának a) alpontja szerinti személyre is.
(2) A kérelemről a vámhatóság 90 napon belül dönt, amely indokolt esetben a jogosult egyidejű értesítése mellett 30 nappal meghosszabbítható.
8. § (1) A visszatérítendő adót a vámhatóság határozattal állapítja meg. A vámhatóság - az adó visszatérítésével egyidejűleg - a visszatérítendő adó után az adó megfizetésének napjától az adó-visszatérítés teljesítéséről szóló határozat jogerőre emelkedésének napjáig kamatot fizet. A kamat mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 365-öd része.
(2) Az adó-visszatérítés teljesítése az arról szóló határozat jogerőre emelkedésének napján esedékes, a visszatérítendő adót az esedékesség napjától számított 30 napon belül kell kiutalni.
(3) A vámhatóság az adó-visszatérítés teljesítéséről szóló határozat jogerőre emelkedését követően a jogosult által a kérelemhez csatolt adóigazolás példányát, a 2. § 4. pontjának b) alpontja szerinti jogosult által a kérelemhez csatolt, a 3. § (4) bekezdésének c) pontjában említett bizonylatokat, valamint a vámhatóság saját adóigazolásának és végrehajtható okiratának példányát a jogosult megjelölése, valamint a visszatérített adó összegének és az adó visszatérítéséről szóló határozat számának feltüntetése mellett - e törvényre hivatkozással - adó visszatérítésére a továbbiakban nem jogosít záradékkal látja el. A vámhatóság a jogosult adóigazolásának példányát az eljárás jogerős befejezését követően a jogosult részére visszaadja.
9. § (1) A végrehajtható okiratban foglaltakkal kapcsolatban a vámhatóság a kérelem benyújtásától az e törvényben szabályozott eljárás jogerős befejezéséig végrehajtási cselekményt nem foganatosít.
(2) A végrehajtható okiratban foglaltakkal kapcsolatban a vámhatóság az adó-visszatérítés teljesítéséről szóló határozat jogerőre emelkedését követően - e határozat jogerős megsemmisítéséig, hatályon kívül helyezéséig - végrehajtási cselekményt csak a visszatérítendő adóval csökkentett összegben foganatosít.
10. § Az e törvényben szabályozott eljárás mentes az illeték és egyéb eljárási költség fizetése alól.
11. § Az e törvényben nem szabályozott eljárási kérdésekben az Art. rendelkezéseit kell irányadónak tekinteni azzal, hogy az adó visszatérítésére a költségvetési támogatás kiutalására vonatkozó rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.
12. § A visszatérített adót és kamatot az arról szóló határozat jogerőre emelkedésének napjával a tárgyidőszak bevételeként kell elszámolni. A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény hatálya alá tartozó kettős könyvvitelt vezető vállalkozó és egyéb szervezet dönthet úgy, hogy a tárgyidőszakban egyéb bevételként elszámolt visszatérített adó összegét halasztott bevételként (legfeljebb a kapcsolódó eszköz nyilvántartás szerinti értékében) időbelileg elhatárolja. A halasztott bevételt az eszköz bekerülési értékének, illetve bekerülési értéke arányos részének költségkénti, illetve ráfordításkénti elszámolásakor kell az egyéb bevételekkel szemben megszüntetni.
13. § Ez a törvény 2007. február 15. napján lép hatályba.

péterapó # 2007.01.05. 09:50

Egy kérésem lenne:

A 2006.évi CXXX.tv.szövegét, ha valaki el tudná küldeni előre is kösz.

Üdv P.


Polgár légy, ne alattvaló!