Nyelvpótlék


Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.08. 21:40

Ott a válasz alattad.

indra # 2007.05.08. 18:38

Kinek és mikor jár a nyelvpótlék? Az angol-német-francia nyelvért tényleg jár a 60% alanyi jogon? mondjuk, ennek túl sok értelmét nem látom...


dr. indra

csufi99 # 2007.01.24. 23:18

A Ktv. elég egyértelműen szabályoz. A munkáltatói jogkör gyakorlója határozza meg azon munkaköröket, melyekben az idegen nyelvtudás szükséges ( a nem kötelezően adadandó esetekben, mint nálad is), tehát nem testületi döntés szükséges, ez esetben hatáskör elvonás történt,... nagy hiba.
A munkáltatói jögjör gyakorlója, a jegyző pedig munkakört, munkaköröket és nem személyt határoz meg. Ezt legegyszerűbben a közszolgálati szabályzatban teheti meg, vagy bármi más módon, ami a dolgozók számára világos és egyértelmű, megismerhető.
Ha a munkakörödre nincs ilyen előírás, nem is állapíthat meg a jegyző, s egy törvénytelen döntés alapján "adott", amiről nincs iratod..
Nem tudom így van-e követelni valód, megéri-e, mert az írásbeliség és indokolás kötelező, s szerzett jognak nem tudom mennyiben lehetne tekinteni..
A testületi döntés törvénytelen volt, ezt kimondanák, a végrehajtó az esetben is a jegyző volt, más nem is lehet..

pöszméte # 2007.01.24. 22:58

Persze, hogy sántít...
Mivel ez nem is tartozik a testületre. Ez kizárólagosan munkáltatói jogkörhöz kötött, azaz a jegyző adhatja, illetve veheti el.
De mi van akkor, ha testületi döntés alapján állapították meg részére?
Van róla ökr. is.
Akkor ki a jogosult az elvételére?
Mondom én, hogy nem értek semmit a magyar jogszabályokból, törvényekből, rendeltekből, stb.

Roni04 # 2007.01.22. 17:10

Véleményem szerint ez nem volt jogszerű. Ha döntés kell arról, hogy mely nyelvek után jár pótlék, és egyáltalán pótlék jár, akkor annak visszavonásáról, módosításáról is kell döntés vagy valamilyen okirat, hiszen akkor a fizetés, az illetmény azzal az összeggel csökkeni fog.

Jahel # 2007.01.22. 13:30

Csak sántít valami ...

pöszméte # 2007.01.22. 00:03

A Ktv. 47.§. (4) bekezdése szerint az idegennyelv-tudási pótlékra jogosító nyelveket és munkaköröket a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg.

Azaz, olvasatom szerint a jegyző.

A jegyző 2000-ben képviselő-testületi döntésre bízta, hogy adnak-e a köztisztviselőjének horvát nyelvre pótlékot vagy sem.

A képviselő-testület ezt 2000-ben megszavazta, mivel többnemzetiségű községben élünk, és úgy gondolták, hogy a köztisztviselő munkaidejének egy jelentősebb részében használhatja e nyelvet.

Ugyanaz a jegyző most elvette a nyelvpótlékot a dolgozójától, de erről nem volt előterjesztés, illetve nem született róla külön testületi döntés.

Hogyan magyarázható meg ez a jegyző részéről?
Mivel "jutalmazható" egy ilyen baki miatt a jegyző?

Egyáltalán ez törvényes volt?

Vagy a képviselő-testület a hibás?

Átnéztem, és nem volt ilyen témájú előterjesztés a képviselő-testületi ülesékre.
Nincs is erről testületi döntés.
Vagy ez a nyelvpótlék olyan, mely adható, és ha gondol egyet a jegyző, akkor elvehető?

Mert hát még akkor sem olyan egyszerű!
A testület adta, a jegyző elvette....