külföldön élő magyar állampolgár


Ireneusz # 2007.08.13. 16:11

Igen van útlevele, 5 munkanap alatt elkészült, sajnos előző leveleim nem mentek el, nem tudom miért, úgy tűnik, mintha az internet is tiltakozott volna. Ez ciki! Azóta már haza is érkezett, és megfogadta, hogy felveszi az állampolgárságot, mert mégegyszer nem szeretne így járni. Azért közben kiderült, hogy ha nem is azonnali eljárásra, de rövidebb idő alatt is megkaphatta volna azt a fránya úti okmányt, de amiért erőszakoskodott, azért is betartotta a hivatal az előírást. Ez már így van, hiszen mindenhol ember dolgozik, aki érzékeny és nem gép. Megnyugodtak azóta a kedélyek, hiába az idő gyógyít. Azért mégis az a véleményem, hogy ha az ügyfél valamit elszúr, vagy "paltópál uraskodik", nem feltétlen fontos a hivatal alkalmazottjának felvenni ugyanazt a stílust, amit az egyébként is tehetetlen ügyfél előad, mert akkor nem odavaló, hiszen sorbanállnak a munkanélküli, jól kvalifikált munkavállalók, és már igazán lehetne válogatni a munkaerő terén is. De nem akarom ezt tovább ragozni, mert ez már tényleg nevetség tárgya lenne.

anyamaci # 2007.08.09. 17:39

Ireneusz!

Van-e már a lányodnak útlevele?

Ireneusz # 2007.08.05. 20:11

Köszönjük a jókivánságokat. Továbbra is érdekelnek a felmerült kérdések:

  1. Van-e további sürgetésre mód?
  2. Van-e más út arra, hogy az útazást mihamarabb folytatni lehessen?
  3. Érdemes-e ügyvédet fogadni?
anyamaci # 2007.08.05. 18:36

Megtaláltam a Mo.hu-n az ideiglenes útlevél kiállításának a feltételeit mégpedig a 101/1998. (V.22.) Korm. rendelet 10 §.-ában. Hát ahogy így olvasom a lányod részére ilyet nem lehet kiíállítani.
Segíteni sajnos nem tudok tovább bosszantani pedig nem akarlak azzal hogy továbbragozom azt amit már az előbb is írtam, úgyhogy elköszönök. Sok sikert

anyamaci # 2007.08.05. 18:23

Kedves Ireneusz!
Számomra is érthetetlen a felháborodásod.
Egy útlevél kiállítása óriási felelősségel járó feladat. Gondolj csak bele. 5 vagy 10 évig igazolja az adatokat, személyazonosságot állampolgárságot. Ezért a kiállítást megelőzően számos ellenőrzést kell lefolytatni. Ez pedig nem megy egyik pillanatról a másikra. Úgy gondolom ha a Te vagy lányod nevére ily módon ahogy Te elképzeled kiállítanának gyorsan kapkodva, ellenőrzések nélkül egy útlevelet, és azzal valamilyen visszaélés történne még jobban felháborodnál. Nem háborogni kell, hanem ha már így járt a lányod maximálisan együttműködni a hivatallal ahol beadtátok a kérelmet.
Egyébként nagyon érdekelne hogy hol olvastál ideiglenes útiokmányról itt a neten.

monalisa1 # 2007.08.05. 18:21

Ha jól tudom öt évvel ezelőtt már lehetőség volt akár tíz évre is kiváltani az útlevelet.

A lányoddal történt eset ok/indok lehet arra, hogy a német állampolgárságát mielőbb felvegye. (Aztán meg ha ezt 20 évvel ezelőtt megteszi, és majdan nyugdíjas korú lesz, "érezni fogja" hogy a magyar nyugdíj és a német nyugdíj között jelentős a különbség.)

És részemről befejezésül: itthon az okmányirodák többségére ki van írva: péntek/szombat/vasárnap zárva.

Kívánok minden jót!

Ireneusz # 2007.08.05. 17:48

Biztosan igaz, hogy "ésszerübb" lett volna, ha lányom már öt éves németországi tartózkodása után felvette volna a német állampolgárságot. (Kettős állampolgárság számára nem lehtséges) De most nem ez a téma, ez csak egy mellékes röhej, hogy még ma is igy kell gondolkoznia egy EU-s magyarnak!
Az én témám az, hogy ez nem türhető, hogy ilyen ügyintézők kezeljék az embereket, hogy nincs Magyarországon arra lehetőség, hogy utazási okmányt AZONNAL kiállitsanak, és hogy egy "külföldön élő magyar állampolgár" egyetlen, személyazonosságát bizonyitó okmánya az útlevele, melynek kiállitása napokba, hetekbe - ki tudja, meddig - tart és még őt okolja világ, hogy "miért nincs személyije". Ha ez vele külföldön történt volna, a magyar követség segitett volna rajta. "Itthon" azonban a hivatloktól nemcsak hogy értetlenebbül van kezelve mint aki "hontalan" (ezek státusz kérdések és nem etikai!), hanem még arra sincs állitólag semmiféle lehetőség, hogy azonnal, esetleg egy nap elhúzodással, okmányokkal elássák. EZ A RÖHEJ ÉS A BOTRÁNY!
(Egyébkent öt évvel ezelött lehető volt, hogy lejárt útlevelet azonnal kiállitsanak - ez ma miért nem lehetséges? Tudja ezt valaki?

monalisa1 # 2007.08.05. 17:24

Na haragudj, de nem hiszem hogy a lányod a 20 év németországbeli élete során egyszer sem találkozott még flegma, fáradt, mit ne mondjak kevésbé felkészült német hivatali ügyintézővel?! Mert nálunk is csak emberek vannak az iróasztal túloldalán.

A másik. Bár a magyar útlevél is okés szerte a világon, de azért egy német útiokmánynak nagyobb a presztise... Tehát ha a lányod egy éppen lejárt német útlevelet mutat a határőrnek, vélem simán hagyták volna az országot elhagyni.

A harmadik. Németországban egy német állampolgár bármiféle baj/betegség/balaset stb. esetén bizonyára szélesebb körű és költségmentesebb ellátást kap mint a magyar alapellátási igazolványt - valamilyen E-111-es OEP igazolvány -, felmutató. A lányodnak kell tudnia, hogy a kettős állampolgárság nem lenne-e célszerű?!

Tényleg eltértünk/tértem az eredeti kérdésedtől. Az interneten közzétett tájékoztatás általános, ezzel szemben az adott esetre vonatkozóan a helyszini ügyintéző mond konkrétumot, vagy tévest...

Ireneusz # 2007.08.05. 16:51

Köszi. Itt nem okolásról van szó bocs. Úgy érzem teljesen eltértünk eredeti kérdésemtől. Teljesen tisztában vagyunk, én és lányom is, hogy lányom figyelmetlen volt. Változatlanul az érdekelne (egyébként nincs hétvégi ügyelet az Okmáynirodán), hogy ha az interneten információként van lehetőség ideiglenes okmány kiadására, ezt a Hivatal miért nem tudja, és miért nem alkalmazza? Ezt a kérdést viszont első alkalommal az Okmányiroda ügyintézője meg se hallotta, illetve egyszerűen lányom kérdésére flegma, elutasító válasszal, fölösleges ide-oda küldözgetéssel reagált. Tekintettel arra, hogy lányom ittragadt - tehát győzött a Hivatal -, második próbálkozására (lehet, hogy szerdán front volt?) - pénteken - érdekes módon segítőkészen ugyanaz az ügyintéző elfogadta az útlevélkérelem sürgősségi úton történő beadását, sőt megigérte, hogy amint kész az okmány telefonon értesít. Valójában azt nem értem, hogy ezt miért nem lehetett már szerdán elintézni, mert magyarul ért lányom is, és ha a Hivatal elmondja a miértre a választ, akkor talán én sem háborodtam volna ennyire fel. Az ördögi kör megint érvényesült.

monalisa1 # 2007.08.05. 16:05

... elkészítése

monalisa1 # 2007.08.05. 16:02

Azért kell 5 napot + a postai kézbesítés időtartama, mert az útlevelet nem helyben (= pl. Piripócs város okmányiroda) állítják elő, hanem Pesten, és az ehhez szükséges iratok ide-oda juttatása, valamint az ottani hasonló/azonos kérelmek befutásának sorrendisége, elkészítésztése, figyelemmel az esetleges hétvégére amikor "a" hivatali munka szünetel...

A lánya NE MÁSOKAT okoljon hanem a saját figyelmetlenségének lett a családjuk a vesztese = elcseszett közös nyaralás (bocs).

Ireneusz # 2007.08.04. 14:23

Köszi. A válasz első részét nem veszem komolyan, a második mondatához viszont annyit, hogy nem más országban történt ez a dolog, hanem itt, Magarországon, magyar állampolgárral. Ebben az esetben nem szeretnék mutogatni. Itt nem feltétlen bürokráciáról beszélek, , hanem csak azt furcsálom, hogy az interneten tájékozódtunk, ott viszont lehetőséget írnak arra, hogy ideiglenes úti okmányok kiadására van lehetőség, és ezt a hivatal miért nem tudja? A harmadik mondat, azért, mert nem német állampolgár. Egyébként csak azért fordultam a fórumhoz, hogy nagyon érdekelne, miért nem lehet ideiglenes úti okmányt kiadni, és erre miért kell akár 5 munkanapot is várni.

monalisa1 # 2007.08.04. 14:11

Nem fosztották meg a gyerekeitől (...), megkockáztatom: akár a család többi tagjának sem kellet volna az országot elhagynia.

Ami a hivatali bürokrációt illeti vélem más országban sem mennek jobban a dolgok.

És számomra furcsa, hogy miért nincs német útlevele?!

Ireneusz # 2007.08.04. 13:17

Sajnos ez így van, az útlevélkérelmét már lényom leadta a Közp. Okmányirodában, és sajnos azt mondták neki, hogy állampolgársági igazolást kérjen Az Állampolgársági Hivataltól, telefonszámot is adtak, címet is közöltek.. Lányom el is járt a hivatalnál telefonon, ahol közölték vele, hogy ezt az Okmányiroda fogja tőlük megkérni azután, ha beadta a lányom az útlevélkérelmét. Tehát magyarul, vele, mint ügyféllel az Állampolgársági Hivatal nem foglalkozik, csak az Okmányirodának tud állampolgársági igazolást kiadni, ezt nem kell náluk az ügyfélnek intézni, és nem is kell megsürgetni, hogy náluk az eljárás soron kívül történjen, mert ha az ügyfél megfiezti az Okmányirodának az soron kívüli eljárás illetékét, akkor az a Hivatalra is érvényes. Tehát ördögi kör. Lányom viszont szenvedi figyelmetlenségét, mert az való igaz, hogy nem nézte meg úti okmánya érvényességét, de az már elég furcsa, hogy akadályokat gördít egy egyszerűnek tűnő, és szinte minden nap előforduló ügyben egy olyan hivatalnak a minden joggal felruházott ügyintézője, aki hatóság is. Tehát, ha első alkalommal kitanította volna az illetékes ügyintéző, hogy mit kell tennie, akkor már eleve 3 napot nyerhetett volna. Egyébként lányom nem menekült, hanem 20 éve német állampolgárhoz ment feleségül, az akkori törvények szerint le kellett adnia a személyi igazolványát a kitelepedési engedély megadása után - arra azóta sem volt szüksége -, viszont elég furcsa, hogy neki nem elég az, hogy van születési anyakönyvi kivonata, személyi számot igazoló személyi lapja, a hivatal még házassági anyakönyvi kivonatot is be akart szereztetni vele - amit szintén csak hivatalból ad ki az Anyakönyvi Hivatal -. Ami mégfurcsább számomra, hogy a gyermekeitől megfosztották, mert mint fentebb már írtam, tovább akart utazni velük, miután az ő szabadsága is véges.

ObudaFan # 2007.08.04. 11:43

Ez azért nem így van. A magyar állampolgárság igazolása nélkül személyi nélkül is kap útlevelet. Más kérdés, hogy a magyar állampolgárság igazolása tényleg nem lesz gyors.

Ireneusz # 2007.08.04. 07:29

Köszi Cola, lányom azonban nem kap "hazautazásra", ami nála Németországot jelenti, sem ideiglenes okmányt. A közigazgatás nem tud lányom esetével állitólag mit kezdeni, mert ördögi körök merülnek fel mindig újból. Nincs személyije, mert bevonták húsz éve, de nem is tud csináltatni, mert nincs magyarországi bejelentett lakcime. Haztérési igazolványra nem jogosult, mert nem Magyarországon van otthona. "Külföldön élő magyar állampolgár" ezek szerint még rosszabb státusz mint a hontalan?

Ireneusz # 2007.08.04. 07:29

Köszi Cola, lányom azonban nem kap "hazautazásra", ami nála Németországot jelenti, sem ideiglenes okmányt. A közigazgatás nem tud lányom esetével állitólag mit kezdeni, mert ördögi körök merülnek fel mindig újból. Nincs személyije, mert bevonták húsz éve, de nem is tud csináltatni, mert nincs magyarországi bejelentett lakcime. Haztérési igazolványra nem jogosult, mert nem Magyarországon van otthona. "Külföldön élő magyar állampolgár" ezek szerint még rosszabb státusz mint a hontalan?

Cola # 2007.08.04. 07:18

vannak ideiglenes okmányok, én egyszer krakkóból a konzul ideiglenes útlevelével jöttem haza, lévén az útlevelemet ellopták. De itt nem hazajutásról van szó, hanem egy magyar állampolgár külföldi útjáról, és ebben az esetben hajlok arra, hogy valóban csak a gyorsított útlevél lehet a megoldás

Ireneusz # 2007.08.04. 07:14

Ja és még valami, ami szintén szinte hihetetlen: ideiglenes utiokmányok kiállitása állitólag nem létezik, csak a sürgösségi eljárás a normális útlevél elkészitéséhez. Nem értem, hogy akkor az intentoldalon ez mért szerepel mint fogalom?

Ireneusz # 2007.08.04. 07:09

Köszi, ezt tudjuk, a kérelmet a sürgösséggel már leadtuk. Csak az szinte hihetetlen, hogy nem létezik egy azonnali eljárás. És mint mondott, lányom esetében még állampolgári vizsgálatot is folytatni kell. A másik meg az, hogy hátrányba van szoritva azzal, hogy nincs személyi igazolványa mint második igazoló dokumentum, amivel minden magyar tovább is utazhat, ő meg bizonytalan idöre ide ragadt a közügyintézés tehetetlensége miatt. Nemcsak a nyári családoi nyaralása ment ezzel fuccsba, de a hatóságok még azt sem tudják garantálni, hogy az egész herce-hurca tényleg 5 nap alatt lefolyik-e.

monalisa1 # 2007.08.03. 21:21

Soron kívüli (sürgősségi) útlevél ügyintézése 5 munkanap+ a kézbesítés időtartama, az útlevél kétszeres illeték ellenében.

Nem hinném hogy ügyvéd tudna itt tenni bármit is.

Ireneusz # 2007.08.03. 15:24

Még az is érdekelne, hogy érdemes-e ügyvédi segitséget igénybe venni az ügy intézésének meggyorsitása érdekében.

Ireneusz # 2007.08.03. 15:05

Kösz, ez már megtörtént szerdán, akkor az ügyintéző megtagadta lányomnak az ideiglenes utiokmányok beszerzésének gyors modját, valamint a feletteséhez fordulást, mondván, hogy állampolgárságot bizonyitó eljárást kell benyújtania, ami 3 hónapot is igénybe vehet. Mára kiderült, hogy ez nem igy müködik és elfogdta a sürgösségi eljárási kérvényt ill. elindult az állampolgársági igazolás hivatalos utja is, de ettöl még a lányom nálam tarózkodik "karanténban". Minden napja veszik a családi nyaralásból. Ezért érdeklődöm további sürgetési lehetőségekröl.

monalisa1 # 2007.08.03. 14:58

Azt kellene megtudakolni - pl. a Határőrség Országos Parancsnokság központi ügyelete - hogy Bp.-en van-e hétvégén készenléti ügyelet, éppen az ilyen "pont" lejárt útlevelek ügyintézése végett.

monalisa1 # 2007.08.03. 14:54

Irány az okmányiroda! (Félő hogy a hétvégére tekintettel legkorábban csak hétfőn tudnak az ideiglenes utiokmány dolgában segítségre lenni.)