Kozos Tulajdon


ObudaFan # 2007.08.07. 18:43

Akit birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.
A jegyző az eredeti birtokállapotot helyreállítja, és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja, kivéve ha nyilvánvaló, hogy az, aki birtokvédelemért folyamodott, nem jogosult a birtoklásra, illetőleg birtoklásának megzavarását tűrni volt köteles. Határozatot hozhat továbbá a jegyző a hasznok, károk és költségek kérdésében is.
A jegyző határozata ellen államigazgatási úton jogorvoslatnak helye nincs; a birtoklás kérdésében hozott határozatot három napon belül végre kell hajtani.

Az a fél, aki a jegyző határozatát sérelmesnek tartja, a határozat kézbesítésétől számított tizenöt napon belül a bíróságtól kérheti a határozat megváltoztatását.

Bublik # 2007.08.07. 12:24

Egy négylakásos társasházban élek, ahol az egyik szomszédom magátartása már hosszú évek óta zavar. A társasház közös kertjében más családok beleegyezése nélkül tárol/pakol. A ház fala menten szerszámosládák, dobozok, élelmiszerek (!) és lomtalanitásra szánt szekrények, vécécsésze, mosdótál stb. halmoz fel, úgy 6-8 méter szélességben. Egy lezullott kornyezet benyomását kelti a háznak ami fölött 4 tulajdonos család kellene, hogy rendelkezzen. Ezenkivül annyi járművet tart a kertben, amennyi neki éppen jól esik (3-4-et egyszerre), amit egy társasház kis kertje nem bir el. Õt mások tiltakozása nem érdekli, a közös tulajdont úgy értelmezi, hogy ott mindenki azt csinál amit akar.

Mit tehetek?

Elore is koszonom:

B.