állandó lakcím


lajcsó # 2011.09.21. 05:23

Milyen jogcímen laksz a lakásban (haszonélvező, szívességi lakáshasználó, bérlő)?

Mara7 # 2011.09.20. 20:20

Tisztelt Fórumozók!

A ház amelyben 45 éve élek a szüleim tulajdonában van és 23 éve csak a lányommal élek itt. Most adódott egy családi konfliktus melynek során én az apám által ki lettem utasítva az ingatlanból. Minden ingó vagyonom továbbra is a házban van. Az apám minden közművet lezárt, illetve lekapcsolt, hogy ellehetetlenítse az ott létemet.

Az volna a kérdésem, hogy milyen jogaim vannak ebben az esetben? Kijelenthet e a saját apám a hozzájárulásom nélkül? Joga van e lezárni önhatalmúlag a vizet, villanyt, gázt? Eladhatja e a fejem felül az ingatlant? Kiteheti e az ingóságaimat az utcára?

Nagyon kétségbe vagyok esve, nincs hova mennem.
Előre is köszönöm a segítséget!!!

pazs # 2011.09.12. 09:58

naeznincs: nem, túlbuzgó ügyintézőbe futottál bele.

szelezs # 2011.09.12. 09:44

Kedves Fórumozók!

Be lehet-e jelentkezni állandóra egy saját tulajdonban lévő telken álló lakójurtába?

A másik lehetőség ami felmerült bennünk, egy könnyűszerkezetű (azaz bontható és újra felépíthető) faház. A kérdés erre is ugyanaz :-)

Eladtuk a lakásunkat, építkezni szeretnénk, és az építkezés ideje alatt laknánk jurtában/ faházban (egy-két évvel számolunk).
Előre is köszönöm a válaszokat!
szelezs

naeznincs # 2011.09.11. 13:18

Tisztelt Fórumozók!
Az a kérdésem, hogy kell a tulajdonostárs hozzájárulása a lakcímbejelentéshez , ha tulajdoni lap másolattal igazolni tudom, hogy én is tulajdonos vagyok?

Annó belefutottam egy ügyintézőbe az okmányirodában, aki tulajdonostársam személyes megjelenését kérte, hogy hagyja jóvá a bejelentkezést. Az orra előtt lóbált tulajdoni lapra rá sem hederített. Az a vicc, hogy a tulajdonostárs nélkülem jelentkezett be.

Nem találtam olyan jogszabályt,ami az összes tulajdonos jelenlétét igényli, bár ettől még létezhet.

Vagyis egyik tulajdonosnak módja van megakadályozni a másik tulajdnonos lakcímbejelentési kötelezettségét?
( Ezzel többféle hátrányt is okozva a másiknak )

Köszönet a válaszért

Gyuri K. # 2011.08.18. 14:09

@Whisper:
Köszönöm szépen ismét!
@all:
Úgy tűnik, hogy telelpülésszintű lakcímmel már bárki rendelkezhet, akinek nincs a tulajdonában ingatlan, és nem tud hova bejelentkezni. Ez történt velem is. Jelenleg a lakcímkártyámon ez szerepel, hogy:
Lakóhely: DEBRECN Lakcím nélküli
Nem is gondoltam, hogy ilyen egyszerű megoldani.
Mindenesetre a segítséget köszönöm mindenkinek!

Whisper # 2011.08.18. 09:35

T. Gyuri K.!

Szóval oda kell bejelentkezni, ahol laksz. Ez ténykérdés. Ha azonban a tulaj nem enged bejelentkezni, akkor két dolgot lehet tenni:

  1. keresel v.kit, aki hajlandó aláírni a bejelentőlapot szállásadóként, és akkor az lesz a lakcímed.
  2. nem jelentkezel ki a régi címedről (ez persze ellentétes a szerződéssel) de a postán szólsz, hogy a küldeményeket hova küldjék utánad. Talán így az új tulajnak nem szúr szemet, hogy nem szűnt meg a lakcímed.

Fiktiváltatni csak a lakásod új tulaja tud téged, hoz két tanút, akik igazolják, hogy elköltöztél. A fiktiválás egy komplett eljárást jelent, amely ezzel indul és azzal folytatódik, hogy igyekeznek téged előkeríteni és a lakcímed rendezésére bírni, addig "fiktív" marad a régi címed. Un. településszintű lakcímmel csak a hajléktalanok rendelkeznek, amely ugyebár nem vagy.

Üdv.

Gyuri K. # 2011.08.17. 15:21

@végrehajtó1:
Jobban megnéztem a lakcím fiktívvé változtatását.
E szerint, én nem változtathatom a saját lakcímemet fiktívvé:
http://ugyintezes.debrecen.hu/…nyugyek.html
Azért holnap majd próbálok valamit.

Gyuri K. # 2011.08.17. 10:51

@Whisper:
Köszönöm szépen! Ez valóban segített.
@efi99:
(!?) Nem. Eddig a saját házamba voltam bejelentve, ami eladásra került, így nem képezi már a tulajdonomat.
@végrehajtó1:
Utána jártam a "fiktiválásank." Nem is tudtam, hogy ilyen létezik. Köszönöm szépen a tanácsot!
@C a s a b l a n c a:
Az ügyintézőt inkább hagyjuk. Valóban meg lehet adni hajléktalan szálló címét, ellenben ahhoz hajléktalan igazolvány szükséges, amit egy 2010-es debreceni önkormányzati rendeletben olvasottak szerint két havonta meg kell újítani, és a szállóban kell tartózkodni ténylegesen. Különben sem szeretnék hajléktalan lenni. Van hol laknom, csak nem jelentkezhetek be.
@all:
Köszönöm szépen a gyors segítséget, holnap futok még egy kört az önkormányzatnál, és elújságolom, hogyan jártam - hátha segít valakin.

C a s a b l a n c a # 2011.08.16. 12:39

Hajléktalan szálló címét vagy "postán maradó" beírást is láttam már lakcímkártyán, úgy hogy a debreceni észkombájn ügyintézőről ennyit...

végrehajtó1 # 2011.08.16. 11:11

Hogyan szüntethetem meg a lakóhelyemet?

fiktiváltatod a lakcímedet.

efi99 # 2011.08.16. 10:00

Akkor idáig, mint hajléktalan voltál nyilvántartva ?

Whisper # 2011.08.16. 09:40

T. Gyuri K.!

2010.09.22-i hozzászólásom segíthet.

Üdv.

Gyuri K. # 2011.08.15. 12:55

Kedves hozzáértők!
/off: remélem még nem tette fel senki sem ezt a kérdést, mert bevallom, hogy csak átfutottam azt a 9 oldalt. Amennyiben ez már szerepelt, úgy kérem valaki linkelje ide nekem. Köszönöm.
/on:
A következőben kérném segítségeteket:
Eladtam ingatlanomat, ahonnan 15 napon belül ki kell jelentkeznem. Az önkormányzatnál, Debrecen, azt mondták, hogy nem jelentkezhetek ki, ha nem jelentkezek be valahova.
A probléma az, hogy szüleim nem engedik meg, hogy visszajelentkezzek hozzájuk, és menyasszonyom szülei sem engedik ezt meg - ők legalább a tartózkodási helybe legalább belemennének. Rokont vagy ismerőst pedig nem tudok akihez bejelentkezhetek.
Hogyan szüntethetem meg a lakóhelyemet? Tudja valaki? És tudja valaki olyan gyorsan, hogy a 23-i határidő előtt el tudjam intézni?
Köszönöm szépen!

nagylány88 # 2011.07.05. 14:50

A szüleim külföldön élnek,lakást bérelnek Észak-Írországban.Nekem az a problémám,hogy lakcím nélküli lettem mert nincs állandó lakhelyem.Kérdésem,hogy állandó lakhelyként használhatom e a külföldi címet és ha albérletbe költöznék otthon az lehetne e a tartózkodási helyem?Mert lakcím nélkül nem lehetek Magyarországon a kedves kis törvény miatt!

W.Tamás # 2011.07.01. 01:01

Whisper, Kovács_Béla_Sándor:
Köszönöm a válaszokat!

Várszegi Béla # 2011.06.30. 06:25

Tisztelt fórumozók! A problémában jártas segítségét kérném az alábbi gond miatt: Negyedik éve lakom albérletben. Válás, és egyéb családi okok miatt állandó lakhellyel nem rendelkeztem már, a "tartózkodási hely"-re szóló lakcímkártyám ez év januárjában lejárt, amint kiderült egy hónapja kb. Az sem a ténylegesen használt lakásra szólt, mert ugyan szerződést kötöttünk (egyes esetekben ezzel voltam kénytelen igazolni a tényleges tartózkodásomat)de a főbérlő nem hajlandó bejelenteni. Az önkormányzat illetékese szerint most "lakcím nélküli" kártyát kell hogy kiállítsanak számomra. Ez azzal jár amint elmondta hogy a TB törli a nyilvántartásból azokat, akik "nem laknak sehol". Súlyos szívbeteg vagyok, nemrég estem át egy beavatkozáson. Rendszeres gyógyszeres- és egyéb orvosi felügyeletre szükségem van. Amikor ezeket elmondtam a főbérlőnek, ő változatlanul megtagadta a bejelentésemet, azzal, hogy "hiszen tudja hogy feketén lakik nálunk?" Egy barátom vállalná, hogy formailag bejelent, h. legalább "papíron" ne szakadjon meg a TB miatt a jogviszony. Érzésem szerint ez sem "jogszerű" megoldás, de vészhelyzetben... Valóban járható ez az út átmenetileg? A válasz(oka)t előre is köszönöm.

pazs # 2011.06.23. 12:53

tamascs:

  1. beballagsz az okmányirodába és kéred a lakcímét fiktívvé nyilvánítani tekintettel arra, hogy nem lakik ott.
  2. ezt nem tudhatjuk. Pusztán a bejelentkezéstől nem.
tamascs # 2011.06.23. 12:28

Szép napot mindenkinek!

Nekem egy olyan problémám van, hogy van egy lakásom, amely 1/1-ben az én tulajdonom. Körülbelül másfél évvel ezelőtt az akkori barátnőm bejelentkezett, mint állandó lakcímre, amihez én hozzá is járultam.
Körülbelül egy évvel ezelőtt elköltözött, fizikailag nem lakik ott, de többszöri kérésem ellenére sem jelentkezett ki. (Jónéhány levél jön még az ő nevére)
A kérdésem az, hogy hogyan tudnám megszüntetni az ő állandó tartózkodási helyét nálam?
Van-e bármiféle joga a lakásomra vonatkozóan?

A válaszokat előre is köszönöm.

Whisper # 2011.05.30. 10:47

Elvileg van arra lehetőség, hogy a külföldi lakcímet be tudd jelenteni itthon. Az 1992. évi LXVI. törvény 5. § (5) bek szerint "a törvény hatálya alá tartozó, külföldön élő magyar állampolgár [4. § (2) bekezdés] lakóhelye annak a külföldi lakásnak a címe, amelyet otthonául megjelöl."

A külföldre távozás tényét, ha az a 3 hónapot meghaladja be kell jelenteni a jegyzőnél (26. § (2) bek.), ekkor be lehet jelenteni a kinti lakcímet is. Ugyanakkor a 4. § (2) bek., szerint azt is kérheted, h adataidat töröljék a nyilvántartásból, mint külföldön élő magyar állampolgárét.

Üdv.

Gabicsek # 2011.05.26. 19:06

Már nincs olyan, hogy "csak" kijelentkezünk egy lakcíméről. Bejelentkezés van, ezzel automatikusan kijelentik a volt lakóhelyről. Tehát valahova be kell jelentkezni ahhoz, hogy a volt lakásból ki legyünk jelentve. Van olyan is, hogy településszintű bejelentkezés. (ők a hajléktalanok általában)

Whisper # 2011.05.26. 11:43

Annyival azért kiegészíteném, hogy főszabály szerint a polgár lakóhelye annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.
Ez a bekezdés azonban úgy folytatódik, hogy "a lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá - a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgárok kivételével - az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy - amennyiben más lakása nincs - megszáll."

Tehát elvileg lehet akár üzlethelyiségbe is bejelentkezni.

Másik dolog: a lakcímet a bejelentés során ellenőrizni kell a helyi lakcímnyilvántartásban, ha abban nem szerepel, igazolni kell annak valódiságát (146/1993. Korm.rendelet 34. § (2) bek.). Tipikusan olyankor fordul elő, ha egy addig üresen álló telken v.ki építkezik, addig nem viszik fel a lakcímnyilvántartásba címként, amíg jogerős használatbavételi engedélyt nem adnak az épületre, így addig oda bejelentkezni sem lehet.

Üdv.

szöszemösze # 2011.05.26. 10:46

Tisztelt Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni. 4 éve külföldön élek, van bejelentett lakcímem, munkám. Azt szeretném megkérdezni, hogy mint magyar állampolgárnak muszáj bejelentett lakcímmel rendelkeznem Magyarországon? Mert lakástulajdonom nincs, amíg Magyarországon éltem, addig a férjem lakásába voltam bejelentve. Ha hazamegyek és bemegyek az okmányirodába, akkor kijelentkezhetek onnan anélkül, hogy bármilyen magyarországi lakcímet meg kéne adnom?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Vera

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.26. 08:34

Ingatlannak kell lennie. Akár üres telek is megfelel, alanyi jog sátorban lakni.

W.Tamás # 2011.05.25. 22:45

Tiszteletem mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni, hogy a lakcímként bejelentett ingatlannak muszáj lakásnak lenni? Beleköt(het) abba valaki, hogy igazából az egy üzlethelyiség?
Whisper (2010.09.22. 13:04) hozzászólása alapján nekem úgy tűnik, hogy nem. Nos igen vagy nem?
Köszönettel,
Tamás