Állásidő


Majordomus # 2023.10.15. 20:46

Ahogy vesszük.
Igy legalább fizetést kapsz az állásidőben meg majd kipihened magadat.

empty # 2023.10.15. 20:27

Rákerestem a munkaidő keretre, találtam egy cikket, de nem tudom változott e az idei évvel.
https://www.kontroport.hu/…-hasznos-400
Ez a rész felkeltette a figyelmemet:
"A munkaidő-beosztás korlátai (MT. 99.§)
A munkavégzési idő hosszára vonatkozó szabályok

  • A napi munkavégzési idő – a részmunkaidőt kivéve- négy óránál kevesebb nem

lehet, a rendkívüli munkavégzéssel együtt a 12 órát nem haladhatja meg. Abszolút
korlát, túllépni nem lehet!
Készenléti jellegű munkakörben a napi munkavégzés korlátja 24 óra.

  • A heti munkavégzési idő a munkaidőkeret átlagában a rendkívüli munkavégzéssel

együtt 48 óránál nem lehet több. Relatív korlát. Egyes heteken a 48 órát
meghaladhatja, viszont átlagban heti 48 óránál nem lehet több!

Nálunk az alap beosztás szerint is megvan a heti 48 óra átlagban, mindig. Erre még rá lehet erőszakolni a leállások szabival nem fedezett idejét? Azért dolgozhatnék többet előre, hogy a cég állhasson? csúnya világ

Majordomus # 2023.10.15. 20:19

Én is dolgoztam "forda" rendszerben,tényleg kiszámitható.
.
A mi esetünkben ezt úgy oldották meg hogy akinek nem volt már szabadsága, bemehetett dolgozni más gyáregységbe vagy gépkarbantartást végzett délelőttös műszakban.
Legalább kaptunk némi pénzt.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.15. 15:45

Bocs, már látom.
A január elsején kezdődött keret befejeződött, nyilván el is számoltatok vele. A mostaniról meg a doktor elmondta, mi a helyzet.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.15. 15:43

A lényeg megint kimaradt: mikor van a keret kezdete és vége?

Nem havibéres vagy?

drbjozsef # 2023.10.15. 14:39

A "fizetetlen távollét" nem szabályos. Olyat nem csinálhatnak.

Viszont a munkaidő keret végéig átszervezhetik a beosztásodat, a munkaidőkereten belül tetszőlegesen, ha a többi szabályt betartják (pihenőidő, pihenőnap), és beleférnek az év végéig a keretbe. Közel két hónapjuk lesz még rá, akinek még van szabadnapja azt elküldik arra, akinek kevesebb van mint kellene, az többet fog dolgozni.
Most nem számolok utána, de szerintem a heti egy pihenőnap a kötelező munkaidő keretben is ( keret átlagban kettő), vagyis ha néhány szabadnapról van szó, azt le tudják szervezni. És igen, ilyenkor simán lehet 4-5 műszakod egymás után. De mondom, nem vagyok benne biztos.

Ami biztos, hogy jelezd nekik, hogy te nem kértél fizetés nélküli szabadságot, az Mt. nem ismer "fizetetlen távollét"-et, úgyhogy tervezzék át ezt a dolgot a munkaügyi szabályoknak megfelelően.

empty # 2023.10.15. 02:39

Üdvözlet!

Megpróbálom kevésbé zavarossá tenni, bár nekem sem tiszta, ezért kérdezek..Tehát, ez egy gyár, szükséges hogy 0-24 ben működjön, ezért a dolgozókat 4 külön műszakban 12 órákat dolgoztatják. Ez általában havi 16 munkanap 12 órával. A munkarend 3x12 óra nappal, 3pihenő 3x12óra éjjel. A munkaidőkeret 6 havi, és jan 1 el kezdődik. A beosztás jól tervezhető, mert egy évre előre kiadják és általában két nagyobb leállást tartalmaz. Egy nyáron, egy december végén újévig. Ezekkel semmi gond, évek óta működik. Idén azonban a nyári leállás után kitalálták hogy legyen még egy, október vége és november elején. Így az a helyzet állt elő hogy az év végi leállásra tartalékolt szabadságok idő előtt elfogynak. A cég azt kommunikálta hogy semmi gond, az így kieső időre állásidőt fog fizetni. Ezt az álláspontját nem sokkal később módosította, és most az a tervük hogy igazolt nem fizetett távollét lesz belőle./mi ilyet ugye nem kértünk/ Felmerült a munkanap áthelyezés, a szavak szintjén, de a beosztásokat nem módosították.
Ha már állni kell, nekem egyértelműen az állásidő lenne a jobb megoldás, semmi kedvem 4-5 napokat 12 órában dolgozni, mert úgy a pihenők nagyon rövidek lennének. A kérdés az, hogy megtehetik e hogy nem fizetnek állásidőt? Megtehetik hogy áthelyeznek munkanapot a pihenők terhére?
Látom hogy gondot okoz az, hogy a kérdés a jövőre irányul, úgy tűnik meg kell várni hogy valójában hogyan fogja elszámolni, és csak utána lehet majd vitatkozni a jogosságon?

Majordomus # 2023.10.13. 20:36

Kissé zavaros a történet...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.13. 18:58

Nem adtál meg lényeges adatokat. Pl. hogy mettől meddig tart az a keret.
Mindamellett olyan, hogy "igazolt, fizetetlen távollét" nincs. Az igazából fizetés nélküli szabadság, de azt meg csak a munkavállaló kérésére lehet neki adni.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.13. 18:50

Mert munkavállalói oldalról nem áll fenn a megrendült bizalom adta azonnali felmondás lehetősége.

A munkáltatóin se. Ne ijeszgesd szegényt!

drbjozsef # 2023.10.13. 18:05

empty,

Ha adnak ki új beosztást, persze írásban, és az akár a pihenőidő, akár a pihenőnapok tekintetében ütközik az Mt.-vel szerinted, akkor ezt jelezheted nekik, azzal együtt, hogy ha nem értenek veled egyet, akkor megkérdezed a munkaügyi felügyeletet is.
De ehhez jól kellene érteni a munkaidőkeretben az Mt. pihenőnapokra vonatkozó szabályait, amiben még én sem vagyok biztos (bár szerintem nem nagyon térhet el ebben a tekintetben a normál munkaviszonyétól).

Az illetékes egyébként a Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya. Nekik lehet bejelentést tenni.

empty # 2023.10.13. 16:21

Lemaradtak a szorzók a hozzászólásomból: : 412 órányit, ill. 96 órát azaz 812 órányit.

empty # 2023.10.13. 16:18

Üdvözlet!

Köszönöm, hogy megtalálták a témát és válaszoltak. elolvastam a linkelt cikket, az első "túl kevés a szabadság" rész elég jól fedi a helyzetet.
Elrendelhették volna a kieső napok áthelyezését, gondolom ezt azért írásban kéne, de ilyen nem történt. Drbjozsef, a kiadott kivett szabadságok is illenek a példára, mert ez egy nem /túl későn/ tervezett leállás.
A leállás okt. 28 án kezdődik, és nov.. 7 -e lenne az első munkanap. Ez nekem 412 órányi szabit érint, az eztán következő pedig dec. 23 tól év végéig terjed és szintén 412 órát igényelne. Nekem ugyan még van 48 órány szabim, de annak akinek nincs, elvileg 96 órát, azaz 812 órát kéne ledolgoznia, ezt kéne a fennmaradó év végéig 24 pihenőnap valamelyikén ledolgoztatnia. Munkaidőkeret már van érvényben így újat nem hozhat be, így is havi 192 órákat dolgozunk. A napi 12 órát nem lehet meghosszabbítani, így csak a pihenőnapok terhére tudna áthelyezni munkanapot. De ilyen intézkedés még nem történt. Nem tudom hogy egyáltalán lehetséges/szabad/ e 4, 5/* 12 órákat dolgoztatni.
Lennék együttműködő de nincs kivel, úgy néz ki hogy a cég cselekszik valamit , mi meg csak reagálhatunk. Az elszámolás módja nem kérdés vagy vita tárgya volt a cég részéről hanem kijelentés. Azt hiszem az lesz a vége hogy írok a szerveknek. Munkaügyi felügyelet?
Az a gond hogy amíg nincs meg az elszámolás, addig még bármi is lehet, még az is hogy mégiscsak fizetnek állásidőt. De ez csak decemberben vagy januárban fog kiderülni.

Még egyszer köszönöm a válaszokat!

nanemaaa # 2023.10.13. 10:08

Elvileg akár igazad is lehet. A kérdés, hogy tudod-e érvényesíteni a jogaidat.
Sanszos, ha nem fogadod el a munkáltató által meghatározottakat, akkor a munkáltatónak „megrendeül benned a bizalma”, és már repülsz is. Akkor érdemes ilyeneket eljátszani, ha egyébként is menni akarnál a cégtől, ne adj isten legalább 2-3 jobb ajánlatod van. Mert munkavállalói oldalról nem áll fenn a megrendült bizalom adta azonnali felmondás lehetősége.

Majordomus # 2023.10.12. 19:34

Az a baj hogy a munkaadó felé billeg a pálya.

Nézd meg a cég kollektiv szerződését hogy mit ír erre az esetre.

Szabadságolás kiadása terén gyakorlatilag bármit megtehet a munkaadó a cég érdekeire hivatkozva.

drbjozsef # 2023.10.12. 18:22

empty,

A munkaidőkereset foglalkoztatás eléggé bonyolult, ráadásul a pontos válaszhoz a szerződésed részletei is kellhetnek. Sajnos eléggé én sem ismerem, és kevés jó (és ingyen olvasható) válasz van ilyen szabadság témájában.
Talán olvasd el ezt :

https://www.iranyadomagazin.hu/…erdesei.html

Ebből ezt emelném ki :
Az olyan fizetés nélküli szabadságok, amelyek alapja a munkáltatót terhelő állásidőre járó bérfizetés elkerülése, nem minősülnek jogszerűnek, és megállapításra kerül – munkaügyi ellenőrzés során munkaügyi bírság mellett – a munkáltató bérfizetési kötelezettsége.

Nem vagyok biztos a válaszban a leírásod alapján, de én azt gonodlnám, hogy ha a beosztás végére túl sok szabadságot adott ki a munkáltató (FONTOS : azt nem te veszed ki, azt ő adja ki!), akkor állásidőt kellene fizetnie. Persze, érdemes megfontolnod a fizetés nélküli szabadságot is, mert ha nem vagy együttműködő (ami nem kötelező ez esetben), akkor például a következő időszaki munkaidő keretben a beosztásod sem biztos hogy a legbarátságosabb lesz, és a kiadandó szabadságod esetén is ragaszkodhat a törvényi szabályok pontos betartásához, ami ha eddig nem volt így (tehát kérelemre általában kiadta mondjuk, és ritkán utasította vissza), az jelentős hátrányt is jelenthet neked (a törvényi kereteket betartva is).

empty # 2023.10.11. 12:13

Tiszteletem!

Remélem a kérdés eljut a megfelelő helyre, mert nem sikerült a munkajognál új témát nyitnom.

Nem vagyok elég járatos a munkajogban ezért szeretnék egy kis segítséget kérni.

A cégem folyamatos munkarendben dolgoztat , hathavi munkaidő kerettel, váltott műszakban 3X12, 3 pihenő. A beosztásunk egy évre előre meg van adva, és általában két nagyobb tervezett leállást tartalmaz. Idén azonban úgy tűnik nem megy jól a szekér, és a nyár végén újabb leállást terveztek be, és a tervezett leállások idejét is folyamatosan hosszabbítgatják. Eddig a cég úgy kommunkálta, hogy akinek a leállásokra nem maradt szabadásga, állásidővel lesz kifizetve, most azonban változtattak és igazolt, nem fizetett távollétre számíthatunk. és munkanap áthelyezésekre, hogy a szabival nem fedett időt ledolgozhassuk. de ez opció, elrendelés nem volt, és kevésnek tűnik az idő év végéig hogy mindet ledolgozhassuk/amúgy nem szeretném/

Kérdésem az hogy ezt így megtehetik? Én az állásidőt jogosnak tartanám, de lehet hogy változtak a szabályok..
Rendelkezhet e a munkáltató a fenti formában több idővel mint a szabadságok teljes összege? Egy fiatal 19*8 órányi szabadsága az idei évi összes elrendelt leállásra egyszerűen kevés. Én idősebb vagyok , kivettük nyáron a szabit, akkor még nem lehetett tudni, hogy ősszel is lesz egy leállás, a maradék szabim is csak részben fedezi a leállásokat.

Előre is köszönöm!