katona - jogász


OlléLászló # 2014.02.14. 13:41

TF!

Most olvastam valahol, hogy folyó év június 1-el visszaállítják a kötelező sorkatonai szolgálatot! Kikre vonatkozik pontosan? Mármint életkorban?

Köszönettel!

Zetor11 # 2013.09.30. 14:54

Tisztelt Jogász Úr-Hölgy!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a hallgatói jogviszonyban álló állományt (Honvéd Tiszt Jelölt / Honvéd Altiszt Jelölt) pénteken meddig tarthatják bent munkaidő után. Civil szekrényükből ruhákat és egyéb használati tárgyakat az elöljáró kidobálhatja-e, illetve kollektív büntetésben részesítheti e az állományt?

CsenGyusz # 2013.02.02. 21:30

Tisztelt Jogász Úr-Hölgy!

2012.06 hónapjában vonultam be szerződéses katonának szakaszvezető rendfokozattal. Előtte voltam már szerződéses katona 8 évet és 7 év után újra bevonultam. A problémám az lenne, hogy szolgálati lakást szerettem volna igényelni, de az igénylési papírokat sem adták ki mert állítólag ez nekem nem jár. A jogszabályt próbáltam értelmezni, de olyan mondatot, hogy szerződéses szakaszvezetőnek nem adható lakás olyat nem találtam.
Szeretnék segítséget kérni önöktől abban, hogy merre induljak el, ha egyáltalán lehet?
Jelenleg a családi helyzetemen javítana. Két kiskorú gyermeket nevelünk, és közben júliusra várjuk a harmadik babát és mindezt egy 54 négyzetméteres albérletben. Feleségem nem dolgozik és így egy fizetésből nagyon nehéz az albérletet megoldani. Még azt hozzátenném, hogy, ha esetleg akarom akkor kaphatok egy ágyat egy körletben. A család az pedig majd valahogy ellesz.

Előre is köszönöm, várom levelét.

Tisztelettel...

yetipeti # 2012.12.09. 19:04

Tisztelt Jogász Úr!

2012. szeptemberében anyagi okok miatt szeződéses tiszthelyettesként, lemondással leszereltem. 2012 december elején családi problémák merültek fel, amiatt az új munkahelyemet ott kellett hagynom.
Kérdésem:
Visszamehetek-e az alakulathoz?
Vonatkozik- e rám aHjt 69§ (8)279 A visszavétel során legfeljebb 6 hónap időtartamra próbaidő köthető ki, ha a szolgálati viszony megszűnése és a visszavételre irányuló kérelem benyújtása között legalább egy év eltelt.

yetipeti # 2012.12.08. 16:32

Tisztelt Jogász!

2012. szeptemberében tiszthelyettesként lemondással leszereltem le, anyagi okok miatt. 2012. decemberében családi probléma miatt az új munkahelyemen nem tudok maradni.
Kérdésem: Visszamehetek-e a régi alakulatomhoz?
Vonatkozik-e rám a 69§ (8)279
"A visszavétel során legfeljebb 6 hónap időtartamra próbaidő köthető ki, ha a szolgálati viszony megszűnése és a visszavételre irányuló kérelem benyújtása között legalább egy év eltelt.”"

Válaszát előre is köszönöm.

yetipeti # 2012.12.08. 16:30

Tisztelt Jogász!

2012. szeptemberében tiszthelyettesként lemondással leszereltem le, anyagi okok miatt. 2012. decemberében családi probléma miatt az új munkahelyemen nem tudok maradni.
Kérdésem: Visszamehetek-e a régi alakulatomhoz?
Vonatkozik-e rám a 69§ (8)279
"A visszavétel során legfeljebb 6 hónap időtartamra próbaidő köthető ki, ha a szolgálati viszony megszűnése és a visszavételre irányuló kérelem benyújtása között legalább egy év eltelt.”"

Válaszát előre is köszönöm.

Rider # 2012.02.13. 19:29

Tisztelt Jogász Úr! A szerződésem 2011-től szól 2016-ig de én egy év letelte után úgy döntöttem, hogy felmondok, mert van másik állás lehetőség ahova mehetnék áprilistól. De 60 napnál hamarabb nem akarnak elengedni, ami nekem nagyon nagy baj, mert nem tartják fenn a helyet. Mit tehetek, hogy legkésőbb márciusban leszerelhessek?

wers # 2012.02.10. 10:54

Nem attól a századostól kellene kérdezned?

Ars Iustitiae # 2012.02.10. 08:59

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy Bp-en hogyan tudnék bekerülni szerződéses katonának, legalább tiszthelyettesi besorolásba! Tatabányán már kitöltöttem egy űrlapot, de még nem kaptam visszajelzést a századostól. (sajnos)
Egyetemi diplomám van, német középfokúm.
Támogatói feladatokat írtunk be, irodai munkára.
Szeretnék a Magyar Honvédségnél dolgozni,mint katona.
Fizikumom jó, egészségügyi állapotom is.
Nagyon köszönöm a választ előre is.

Dr.Attika # 2012.02.10. 06:07

A Munka Törvénykönyve így rendelkezik:
138/A. § (1) Gyermeke születése esetén öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg az apát, melyet legkésőbb a születést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni. A munkaidő-kedvezmény tartamára távolléti díj jár.

Tehát a Magyar Honvédségnél szolgálatot telejesítő részére is jár.
Igényelni kell.

Gabicsek # 2012.02.09. 21:23

A két nap szabadság a szülőknek jár. Teljesen mindegy, hogy együtt, vagy külön élnek.

Ars Iustitiae # 2012.02.09. 19:36

AZ apasági szabit azért adják, hogy az apa segíteni tudjon az anyának a gyermek körüli teendőben.
Ha elismerted az apaságot, szerintem jár!
A 2 nap + szabadság annak jár a gyermek után, aki a gyermek körüli teendőkben jobban kiveszi a részét.
Gondolom, élettársas Thgys-en vagy Gyed- en van,így tölts ki a formanyomtatványt és igényeld meg a szabikat.

Tom12 # 2012.02.09. 18:12

2 kérdésben kérnék segítséget

1 A Magyar Honvédségnél dolgozó apának jár e az 5 nap rendkívüli szabadság amit gyermeke születésekor szoktak adni abban az esetben ha nem házastársak csak élettársi kapcsolatban vannak?

2 A Magyar Honvédségnél dolgozó apának jár e a gyermeke után a 2 nap szabadság hogy ha ha nem házastársak csak élettársi kapcsolatban vannak?

Előre is köszönöm a segitséget

C a s a b l a n c a # 2011.09.20. 07:18

Katonák maradnak. A garázdaság nem azonos a hazaárulással...

Katona... # 2011.09.19. 21:39

Köszönöm a választ.

Gabicsek # 2011.09.18. 15:26

Btk. 271. §
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot

  1. csoportosan,

Ha katonai ügyészség elé kerül az ügyetek, akkor vádlottak még nem lehettek, mert a nyomozás most fog indulni.
Nem vagyok biztos benne, ha megállapítják a bűnösségeteket, hogy katonák maradtok.

Katona... # 2011.09.18. 06:06

Tisztelt jogász!

Olyan problémám lenne nekem és egy katonatársamnak, hogy vádlottként szerepelünk csoportos garázdaságban.
Katonai ügyészség elé kerül az ügyünk.
Kérdésem az lenne, mire számíthatunk?(tudom ez sok dolog, befolyásolja)
Maradhatunk-e egyáltalán katonák? Mi lehet a legrosszabb, és mi lehet a leggyengébb ítélet?

Előre is köszönöm.

Sz.Márton # 2011.01.11. 14:12

Dr Attika!

"Nem osztom álláspontodat."

Nem kell osztanod, akár gyököt is vonhatsz és nem az összes jogszabályról beszéltem, de az érintett kérdező a saját bőrén is tapasztalhatja, hogy benne él és sokkal jobb ha ismeri! Ezt még egy külső szemlélő is könnyen beláthatja, főleg ha jogász.
Ez meg az én véleményem és tartom is magam hozzá, a többi leírt részhez semmi közöm, mert általában nem az egyéni kritikai realizmusunkat kérdezik a fórumon, hanem a jogi probléma esetleges megoldását.
Nincs harag(...)Csak tudás!

C a s a b l a n c a # 2011.01.11. 12:43

Vigasztaljon, hogy a külföldi kiképzés után biztos, hogy előléptetnek...

Dr.Attika # 2011.01.10. 15:41

Sz. Márton!
Nem osztom álláspontodat. Egy katonatisztnek nem kell az összes jogszabályt ismerni, hanem a szakmai szabályokat és a szolgálati szabályzatot. Engem 1982-ben avattak hivatásos hadnaggyá és tudtam, hogy soron 1986-ban leszek főhadnagy. Előljáróm javaslatára a miniszter ezzel szemben 1985. november 07-én soronkívül előléptetett főhadnaggyá. Annyit tudtam az akkori jogszabályokból, hogy a várakozási idő a két rendfokozat között 4 év. Ez nekem is újdonság volt, amit "nemezoli" felvetése kapcsán láttam, hogy a mai jogi szabályozás nem meghatározott időhöz köti a soron előléptetést, hanem tól-ig, mint a börtönbüntetést. Aki ezt kitalálta az............
Tehát jogos volt a kérdés. Főleg annak figyelembe vételével, hogy a pénzügyőrségnél, a rendőrségnél "szarják a rendfokozatokat. "Harmincvalahány évesek" kerülnek dandártábornoki, ezredesi rendfokozatba. Lejáratják az előterjesztők és kinevezők a rendfokozatot.

A szépség. Ez a Hajdú nevezetű terorelhárítási parancsnok- őrnagyból dandártábornok- megengedi magának, hogy tábornoki vállap mellet nem visel lampaszt a nadrágján. Na ez a demokrácia hanyatlása és nem az új sajtótörvény. A lampasz ugyanis a mi kultúrkörünkben a tábornoki rendfokozat kiemelt ismérve.

Sz.Márton # 2011.01.09. 13:18

nemezol!

Egyéb félretájékoztatás helyett, idézek a 10/2002. (III. 5.) HM rendeletből:

"44. §
((3) A Honvédség rendelkezési állományába tartozók rendfokozati előmenetelére - amennyiben jogszabály eltérően nem rendelkezik - a speciális beosztást betöltőkre vonatkozó rendfokozati előmeneteli szabályokat kell alkalmazni."

Az általad leírtak szerint, ha egyéb más körülmény vagy egyedileg szabályozott helyzet nem áll fenn (talán ez egy pilótaképzés?) nem nehéz kiszámolni, hogy a 4 év mikor jár le és addig semmilyen egyéb jogi hókusz pókuszra nincs szükség, csak a törvény mellett a végrehajtási rendelet ismeretére.

/Egy fontos tanács a jövőre, az idézett jogszabály nyilvános, egy diplomás magára valamit is adó tisztnek, főleg a saját ügyében, néhány alap törvényt és egyéb szakmai területet közvetlenül meghatározó rendelet fontos részeit, valamint utasítást, parancsot illik ismerni és jó is tudni. A pár legfontosabbat érdemes összeírni (pl: Hjt., Hvt., 10/2002., 20/2002. HM rendelet stb.), akár a személyügyi szakemberek segítségével) egyébként hogyan lehetne felelősséget vállalni majd másokért (aminek elmulasztása már nem gyermekcsínytevés)vagy segíteni másokon, még szélesebben értelmezve hogyan lehetne eleget tenni alkotmányos és egyéb törvényekben leírt alapvető kötelezettségeknek.
A neten szinte a legtöbb alapvető jogszabályhoz hozzá lehet férni!

Dr.Attika # 2011.01.09. 07:56

Tisztelt "nemezol"!
A 2001. évi XCV. tv.84-85.§§-i szabályozzák a kérdést. Ez alapján a várakozási idő 2-6 év hadnagyi rendfokozatban. Speciális beosztásoknál 4 év. Ebben a rendelkezésben az szerepel, hogy a maximális idő meghosszabbodik az átképzésben töltött idővel. Tehát mivel a minimális 2 év már letelt, így az előmeneteli bizottságon múlik az előléptetés. Javaslok egy "ősi trükköt". Irj egy kérelmet az előljáródnak, hogy álláspontod szerint alkalmas vagy a főhadnagyi rendfokozatra. Sorolj fel magadról minden jót . ( "Az öndicséret büdös") sólással most ne törődj. Na itt lesz gondba az előljáró, mert vagy javaslatot tesz az előléptetésre vagy kénytelen cáfolni az öndicséretet. Ha ez nem sikerül neki, akkor inkább kezdeményezni fogja az előléptetésed.

Született már így ezredesi rendfokozat is.

nemezol # 2011.01.08. 23:09

Tisztelt Jogász!

Arra szeretnék választ kapni, hogy rendelkezési állományban hogyan működik a rendfokozatban való előrelépés? Engem 2007 aug. 20-án avattak hadnagyá. különböző hadnagyi beosztások után most rendelkezési állományban vagyok mert külföldi kiképzésen veszek részt előreláthatóan 2 évig. Az lenne a kérdésem hogy van-e arra jogszabály, hogy mikor kellene előlépnem főhadnagyá? Most augusztusban leszek 4 éve hadnagy.

Köszönettel!
nemezol

mazsola33 # 2010.10.18. 20:08

Köszönöm válaszát!

Tisztelettel:
Mazsola33

Sz.Márton # 2010.10.16. 12:44

Mazsola33!

néhány lényeges idézet a Hjt.(2001. évi XCV. törvény) személyügyi ügyintézéssel (is) kapcsolatos gyakorlati kérdéseinek végrehajtásához alkalmazandó 10/2002. (III. 5.) HM rendeletből:

ELŐMENETEL

(Hjt. 78-90. §-ához)
92. § (1) Az állományilletékes parancsnok és az illetékes személyügyi szerv vezetője együttesen kötelesek biztosítani, hogy az állomány tagja az előmeneteléhez szükséges követelményekről megfelelő tájékoztatást kapjon.

(2) Az előmenetelt az általános beosztások és a speciális beosztások két elkülönülő rendszerében, de együttesen kell biztosítani, a két előmeneteli rendszer között folyamatos átjárási lehetőséggel.

(3) Előmenetel az általános beosztások esetén a viselt rendfokozatnál eggyel magasabb rendfokozattal rendszeresített beosztásba, speciális beosztások esetén a beosztásban elérhetőnél magasabb rendfokozatú beosztásba történő kinevezés

93. § (1)
(2) Az előmenetelhez kapcsolódó személyügyi tevékenység időszaka évente szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31-éig tart.

(3) A magasabb beosztásokba történő kinevezésekre minden évben szeptember 1-jei hatállyal kell intézkedni.

109. § (1) A munkáltatói jogkör szerint illetékes személyügyi szervek az EB-ok által felállított rangsor figyelembevételével megtervezik az egyes beosztásokra vonatkozó kinevezési javaslatokat.

(2) Előmenetel szempontjából az állomány tagjára csak akkor tehető javaslat, ha az érintettet az illetékes EB rangsorolta.

(3) A kinevezési javaslatot az EB rangsora és a feltölthető beosztások jegyzéke alapján kell elkészíteni. A javaslat kialakításánál figyelembe kell venni az állomány tagjának korábbi beosztásait, a beosztás megtervezéséhez megadott kiegészítő információkat, és az előmenetel Hjt. 78. § (4) bekezdésében foglalt feltételeit.112

(4) Az előmenetelre vonatkozó javaslat kezdeményezése előtt a kinevezési hatáskörrel rendelkező elöljáró megvizsgáltatja a tervezett személyi döntés hatását az állomány tagja szolgálati és életkörülményeire vonatkozóan, különös tekintettel a Hjt. 126. §-ában és e rendelet 51. §-ában foglaltakra.

(5) A (4) bekezdésben meghatározottakkal kapcsolatos információkat az érintett állományilletékes parancsnokok bocsátják a személyügyi szervek rendelkezésére.

(6) Bármely rendfokozattal rendszeresített beosztásba csak az állomány azon tagja nevezhető ki, aki a tervezett beosztásnál eggyel alacsonyabb rendfokozattal rendszeresített beosztást tölt be.

(7) Az előmenetelre vonatkozó javaslatok megtervezésénél törekedni kell arra, hogy a szerződéses legénységi állomány, valamint a tiszthelyettesek esetében az új beosztás lehetőleg az adott helyőrségen belül kerüljön megtervezésre.