Szoc.pol támogatás


monalisa1 # 2013.08.21. 08:59
csibe83 # 2013.08.21. 07:20

A szoc.pollal kapcsolatban lenne kérdésem.Még nem vettem igénybe.Jelenleg a harmadik gyermekemet várom és lakást szeretnék venni,de önerőm sajna nincs.A párom,élettársam jelenleg 120-150 ezer ft-ot keres havonta.Hol és hogyan vehetném igénybe a szoc-polt?

momoka74 # 2012.01.05. 09:49

Tisztelt Fórumozók!

Pár éve vásároltunk a férjemmel egy házat, és szeretnénk igényelni a szocpolt, vagy fél szocpolt a ház felújításához, hogy költözhető legyen.
A férjemmel együtt betöltöttük már a 37. életévünket és van három gyermekünk.
A házat valamennyire sikerült rendbe rakni, de sajnos anyagi helyzetünk végett még nem tudtuk befejezni és nem tudunk költözni, így pedig csak fizetjük a törlesztő részletet az üres házra.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy igényelhetünk-e szocpolt, esetleg félszocpolt a megvásárolt házra.
Mik a feltételek, és kik azok akik igénybe vehetik. Ha valaki tud erről valami pontos információt az kérem segítsen.
Előre is köszönöm!

moonika # 2011.03.28. 19:14

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi szocpolos kérdésben kérném a segítségüket: nagymamám és édesapám ingatlanán, melyet 50-50%ban tulajdonolnak, 2001.márciusában 1,2M ft lakásépítési támogatásra, illetve 400ezer ft adóvisszatérítésre az állam jelzálogot jegyzett be. Ez a félszocpol lehet, rám és testvéremre, egy tervezett építkezésre, mely elkezdődött (kb 30%-os készültség), de nem fejeződött be. Édesapám nekem azt mondta, hogy végül nem vette fel a szocpolt. Kérdésem, hogy előfordulhat-e, hogy megtörténik a jelzálog bejegyzés, anélkül, hogy utalás történt volna? Építésnél a teljes összeget előre elutalják vagy részleges kifizetés van? Ha megkapta a szocpolt, de nem fejezte be az építkezést, akkor most 10 évvel később, mit lehet tenni? Az adóvisszatérítést is vissza kell fizetni, kamatokkal együtt? Ha édesapám után testvéremmel öröklünk, akkor nekünk kell kifizetni a tartozást? Ha a nagymamám és édesapám elhunynak, édesapám testvére is örökli ezt a tartozást arányosan, vagy csak én és testvérem? Van elévülése? Hol tudok érdeklődni, ha édesapámmal nem tudok beszélni?
Válaszukat köszönöm!

t.anka # 2011.03.11. 13:50

Elnézést kérek, ha néhol nagyon együgyűek a kérdések, de hosszas böngészés után sem találtam egyértelmű válaszokat a kérdéseimre:

2006. júliusában vásároltam egy újépítésű lakást, amire felvettem a 2,4 mFt szocpolt. A lakást további 5 mFt svájci frankos devizahitel és banki jelzálog is terheli, a futamidő 20 év, ebből idén már eltelik 5 év. El szeretném adni a lakást, és máshol szeretnék egy másikat venni – tehát nem a törlesztéssel van a gondom. Tudtommal átvihető a szocpol másik lakásra – letétbe kell helyezni a 2,4 mFt összeget az Államkincstárban -, de pontosításra van szükségem;
Csakis és kizárólag új lakást vehetek, vagy átvihetem használtra is? Ellentmondóak a válaszok a neten. Mindkét esetben ugye a lényeg az, hogy a vásárolni kívánt ingatlanra még ne legyen semmilyen korábbi jelzálogbejegyzés érvényesítve?
Az eladni kívánt lakás 8,5 mFt-ba került 2006-ban. Kb. 9,5-10 mFt körül tudnám most eladni. A teljes befolyt összeget lakásvásárlásra kell fordítani? Olcsóbb lakásvásárlás esetén a különbözettel mi a helyzet?
Hány évig tart az eladási tilalom? 5 vagy 10? Ellentmondóak a neten található válaszok. Ki tiltja ezt meg? A bank vagy a magyar állam?
Gondolom vissza kell mindenképpen fizetnem a hitelt a banknak, mielőtt eladom (Azt hiszem, a legnagyobb gond itt lesz. :-( ) Ha igen, ezt csakis ennek a lakásnak az eladásából bejött pénzből tudnám. Ezt hogyan lehet a gyakorlatban megoldani?
Kizáró ok-e a mostani újabb lakásvásárlásnál, hogy ha annak a lakásnak az ½-része, amiben pillanatnyilag a szüleim laknak más városban, a saját lakásom megvásárlása után pár évre a nevemre került. Amikor a szóban forgó új lakást vettem, az még a szüleim nevén volt; a másik tulajdonos a szüleim által lakott lakásban később egyidejűleg ugyanúgy ½ részben a testvérem lett. Ha igen, mi lehet a megoldás? Adjam el a testvéremnek a részemet? Vagy elajándékozhatom a szüleimnek, amíg lezajlik ez a procedúra, amit majd később visszaajándékoznak nekem? Esetleg ennek a résznek az eladása lehet még, ami segíthet a banki hitel visszafizetésében...
Előre is köszönöm!!!

osintos (törölt felhasználó) # 2011.03.07. 08:55

Üdvözletem!

Segítségüket szeretném kérni. 2008-ban vásároltunk egy lakást szocpol és megelőlegező kölcsön igénybevételével. Már teljesítettük a vállalt gyerekszámot, de sajnos a lakást kinőttük. Szeretnénk építkezni, de anyagi lehetőségeink nem engedik, hogy egy 100%-ban saját ingatlanon tegyük ezt. A szüleim házához gondoltunk hozzáépíteni. Átvihető-e a szocpol a hozzáépítésre, ha az a tulajdonunkba kerülne?

Előre is köszönöm a válaszokat!

lewho # 2010.12.01. 15:27

Sándor58

Nem kell visszafizetni, azon feltételnek, miszerint nem lehet lakástulajdonod, a szocpol igénylésekor kellett fennállnia.

Viszont, ha veszel is másik lakást, a támogatottban kell laknod (a gyerek elköltözhet, de legalább a szülők maradjanak), különben vissza kell fizetned.

Sándor58 # 2010.12.01. 15:17

Ha 2008-ban felvettünk szocpolt, de szeretnénk a gyereknek hitelre vásárolni (előre) egy kis lakást, akkor a szocpolt vissza kell fizetni?
Esetleg a saját nevemre is megvehetem?

teleki_2007 # 2010.11.14. 20:53

Hasonló a helyzetünk czfhk-hoz.2006.-ban kötöttünk bővítésre szerződést és akkor vettünk fel hitelt.Ekkor két fiúnk volt és eddig készültség arányosan megkaptuk a fél szocpolt utánuk.Közben 2009.június 30.-án megszületett a kislányunk, és a bankban kérdeztem,hogy utána is igényelhetnénk-e a szocpolt.Mondták,hogy igen de nem kp-ban hanem a hitel összegéből kerül levonásra.Nekünk ez így is nagyon jó lenne.Mondták,hogy hamarosan értesítenek bennünket a szerződéskötés időpontjáró.Majd kaptunk egy levelet,hogy nem vagyunk rá jogosultak.Amiket írtak kritériumokat annak mindennek megfeleltünk, így megfellebbeztem a Mák-nál, ahol a fellebbezésnek helyt adtak és azt írták,hogy a bank nem tagadhatja meg a szerződéskötést.Ez április elején volt.10 nap fellebbezési határidőt adtak.Telt -múlt az idő, nem történt semmi.Majd nyáron kezdetem érdeklődni,hogy mi a helyzet, a fiókintézetnél nem tudtak semmit mondani, csak lemásolták a határozatot és felküldték Pestre a központba, amit elvileg ők is megkaptak eredetibe.Augusztus végén már Pesten érdeklődtem, ahol közölték,hogy a Máktól jogszabályi pontosítást kértek aug. 27.-i dátummal.Legyek türelemmel.De a türelem ugye fogytán volt, szeptemberben megint telefonáltam a bank központjába és ott közölték,hogy nem vagyunk rá jogosultak, mert korszerűsítésre nem jár a támogatás.Nekünk bővítésre szól az építési engedélyünk, a kettő meg nem ugyanaz.Erre az ügyintéző hölgy is egyet értett.De nem tudott érdemben mondani semmit sem.Felhívtam a mákot, ahol az ügyintéző közölte velem,hogy a bank nbem akar fizetni, és most a két központ egyezkedik, bank és mák.Ennek az lett a vége,hogy módosították a határozatunka és közölték,hogy mégsem vagyunk rá jogosultak.Mert,hogy utólagos támogatás csak új építésre jár és a bővítés csak zárójelben van.Meg,hogy a fellebbezés nem volt alapos.Sérelmeztem,hogy a 10 nap határidővel szemben , több mint 4 hónap eltelt az elutasításig.
Szóval bonyolult a dolog....ismerősök szerint new engedjük magunkat lerázni..utána néztem a jogszabályoknak amire hivatkoztak, de több félképpen lehet értelmezni...Ha valaki járt hasonló cipőben jelezzen,hogy mi is történt.Illetve a hozzáértőktől tanácsot kérnék..Holnap tudok csak benézni megint...szép estét..

czfhk # 2010.09.30. 19:37

Szerintem is felvehettünk volna, csak mégsem tehettük, mert a pénzintézet ezt a választ adta. Mit tehettünk volna, más banknál még rosszabb feltételek voltak...

lewho # 2010.09.30. 10:57

Ha nincs hiteletek, akkor nem lehet az utóbb született gyerek után járó összeget jóváírni.

"de a pénzintézet elutasította a kérésünket, mondván, hogy az Államkincstár nem engedélyez piaci kamatozású hitelfelvételt"

Ez pedig így baromság. Vehettél volna fel hitelt...

czfhk # 2010.09.30. 10:28

Tisztelt Hozzáértők!

A következő ügyben kérnék segítséget:

2009 januárjában felvettük első két gyermekünk után járó fél szocpolt tetőtérbeépítésre. Már akkor a szívem alatt hordtam három hónapos harmadik gyermekünket. Szerettünk volna csak annyi hitelt felvenni a pénzintézetnél, amennyi harmadik gyermekünk születése után járt volna fél szocpolként, azaz 700000 forintot, de a pénzintézet elutasította a kérésünket, mondván, hogy az Államkincstár nem engedélyez piaci kamatozású hitelfelvételt. Elkezdtük a tetőtérbeépítést és időközben 2009. július 1.-i hatállyal megszűnt a szocpol, illetve a bennünket érintő fél szocpol is.
Harmadik gyermekünk alig 1 héttel a jogszabály bevezetése után, azaz 2009. július 8.-án született és azt mondták a pénzintézetnél, hogy nem vehetjük fel az utána járó összeget, mivel, új szocpol kérelmet július 1.-e után már nem vesznek be. Ezzel nem értünk egyet, hiszen nekünk folyamatban van még a tetőtér-beépítésünk, tehát nem új fél szocpolt kérnénk, hanem harmadik gyermekünk után járó összeget szeretnénk felvenni, hiszen folyamatban levő ügyről van szó!
Előre is köszönöm a véleményeket!

manó2004 # 2010.09.01. 17:55

T. Olvasó!

Tényleg váláskor, ill. vagyonmegosztáskor mi történik a szoc.pollal? Simán apának jár, mivel ő lakik benne?
Hogy van ez?

Köszönettel:

Olga Karbüseva # 2010.09.01. 17:44

Tisztelt Hozzáértők!
1980-ban született gyermekünk és egy „megelőlegezett“ csemete után társasházi építkezésbe kapcsolódtunk és felvettünk anno 2×30.000 szoc.pol. támogatást 1982-ben.
A bevállalt második gyermek nem érkezett meg időben, így a ráeső részt a lejárt 6 év után azonnali hatállyal teljes egészében visszafizettük.
Aztán néhány év múlva (1989) mégis jött a baba, de számomra és sokak számára hihetetlen magyarázattal elég érdekes összeget kaptunk.
Szeretném megtudni, amennyiben az eredetileg felvett támogatás felét visszafizettük, úgy 1989-ben az ismételt igényléskor mekkora összegű támogatás járt volna a később, de végül is megszületett gyermek után?? (most nem konkrét, 1989-es Ft összegre vagyok kíváncsi, de ha azt is tudná valaki, jó lenne.
Köszönöm!

Kiszi # 2010.07.08. 14:10

Egy érdekes eset, a tényállás röviden:

Adott egy állageladó és két haszélveladó. Szerencsétlen vevőkéim megveszik az üres telket, majd építenek rá szocpolos házat, ami elkészül. Majd ezt követően kiderül, hogy az állageladó az aláíráskor gondnokság alá helyezés nélkül is cselképtelen állapotban volt. (Szerz.kötéskorig még csak az iü. szakértő vizsgálta meg, de még nem helyezték jogerősen gondnokság alá, a tullapon se volt feltüntetve, hogy gondnokolt, stb.). Aláíráskor állítólag semmi se látszott rajta.

Ergo a komplett adásvételi szerződés semmis (most ne menjünk bele a haszélveladókba, meg hogy kikre kiterjedő hatállyal semmmis, stb...).

A kérdés, hogy mi van ilyenkor, ha felvették a szocpolt, felhúzták rá a házat, de a bír. semmissé nyilvánítja az adásvételt? In integrum restitutio, a polgári jogi részét nagyjából vágom, de mi van a szocpollal? Átteheti új kéglire, vissza kell fizessék teljesen, stb? Gőzöm sincs a szocpolos részéről!!! (A magyar Állam perbe lett vonva.)

István_NO Volksbank # 2010.05.03. 11:35

Tisztelt fórum!

Állásfoglalásotokat, ötleteiket kérném a következő ügyben: Volksbanktól felvett 2 M ft megelőlegező szocpol (2 gyerek 8 évre) 2004-ben. 2009-ben megszülettek a gyerekek, és a bank közölte, hogy mégse járt volna a szocpol, mert a földhivatal 2,5 szobásnak jegyezte be a lakást, amit mi építéskor 3 szobásnak hittünk (tetőtéri lakás, és a 190 cm belmagasság alatti rész nem számít). Így felszólítottak minket, hogy mivel félrevezettük őket 2004 ben (az adásvételi szerződésből nem derül ki a szobaszám, jóhiszemüen jártunk el és minden doksit beadtunk a banknak is) most 8 napon belül fizessünk vissza 4 M ft-ot (kamatok, támogatás stb). PSZÁF, NFH, MÁK és a Területfejlesztési Minisztérium is passzolta az ügyet!
MI A TEENDŐ ILYENKOR???

Bruce # 2009.08.03. 11:07

Üdvözletem!!
Tisztelettel kérdezném a hozzáértőktől,hogy mikor folyósitják elöször a szoc.polt?Szerződésünk van,terhelés már rajta van a házon,számlákkal is rendben vagyunk.Kérdésem mikor és mennyit utalnak először?(3 GYERMEK VAN). A házra ma kezdik a tetőt feltenni,pénzünk meg szép lassan a végéhez közeledik...
Előre is köszönöm a segitő választ.

monalisa1 # 2009.06.19. 15:08

Én nem tudom, de a bank a levelében biztosan közölni fogja majd.

nagyt # 2009.06.19. 14:09

Köszönöm szépen a gyors válaszokat.
Azt esetleg még meg tudod mondani, hogy mennyi idő van hiánypótlásra?

monalisa1 # 2009.06.16. 19:00

1.) június 30.
2.) igen
3.) lásd az 1. pont.

nagyt # 2009.06.16. 14:27

Sziasztok,
A megszűnő szocpollal kapcsolatban lenne pár kérdésem:
1, a beadásra több helyen kétféle határidőt olvastam: június 30 ill. július 1. Melyik az igazi?
2, Ha hiányosan adok be egy igénylést, akkor a hiánypótlás lehet-e július 1-e után?
3, Olyan véleményekről is olvastam, hogy a kormány nem igazán volt fair a kihirdetéssel kapcsolatban, ugyanis a kihírdetés és megszűnés között nem telik el 30 nap. Kérdésem az lenne, hogy erre hívatkozva esetleg később (még júliusban) van-e rá remény, hogy kérelmet jogosan beadjak?
Mindenkinek előre is köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2009.05.29. 19:22

Szerintem akár bank akár takarékpénztár adta az állam pénzét, a feltételek/előírások azonosak kell hogy legyenek.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Ancsa57 # 2009.05.28. 17:58

Üdv!
Kérdezném tőletek, hogy a szoc.pol. folyósitásának feltételei valamennyi pénzintézetben azonosak? Gondolok itt arra, hogy az épitkezés során bizonyos készenlétet el kell érni ahhoz, hogy egy-egy részletét megkapjuk a szoc.pol-nak.

sziszi77 # 2009.05.28. 14:58

katka07 NEM lehet csakis kizárolag aki a szocpol szerzödést aláíra,tehát a támogatást kapta annak a nevén lehet csais kizárólag az ingatlan,sem haszonélvezöje nem lehet.

katka07 # 2009.05.28. 14:06

Meg szeretném kérdezni, hogy tudna-e valaki abban segíteni nekem, hogy ha vesz valaki egy ingatlant, szocpol támogatást igényel rá, akkor haszonélvezetet lehet-e mellette alapítani pl. a házaspár egyikének a testvére vagy szülei számára?