Szoc.pol támogatás


bimba # 2008.01.14. 21:08

Én utánaolvastam ennek a szocpoltémának sé a jogszabályban van egy olyan rész hogy idős magatehetetlen közeli hozzátartozó után is igényelhető állítólag.Ezen én is meglepődtem.Mit lehet erről tudni bővebben?

itt a link amúgy

http://bankwebforum.netcenter.hu/forum.php?…

monalisa1 # 2008.01.14. 21:03

moti
Lakóingatlan vásárlására kérhető az állami támogatás -újra vagy használtra -, telekre nem. Akinek a nevén már van egy ingatatlan az vélem van annyira gazdag (...), hogy nem szorul rá az állami támogatásra. (Át kell íratni valaki nevére és akkor bizonyára szabad a jelző, persze az átiratás/ajándékozás az illeték- és az esetleges szja miatt adott esetben nem két forint.)

Logi
Általánosságban 35 év, bizonyos esetekben 40 év - ha jól tudom. A gyerekek életkora annyiban befolyásoló, hogy a kérelmezéskor kiskorúaknak kell lenniük. (Az összegeket nem tudom, de bármely pénzintézet akár telefon is felvilágosítást ad erről.)

Logi # 2008.01.14. 12:58

Tisztelt Címzett!

Következőkben szeretnék segítséget kérni?

A szocpol hány éves korig vehető igénybe? Én isén leszek 33, a párom 28. Új, vagy használt lakás esetében mennyi most a szocpol? Két gyermekem van, a gyerekek kora befolyásolja-e valamiképpen a szocpol felvételét?

Köszönettel: Logi

moti # 2008.01.12. 16:30

Sziasztok !

Kérnék információt szocpolügyben egy nagyon jó ismerősömnek:

    • van egy 6 éves kisgyermeke a fiatal hölgynek ( 34 éves) aki nem vett igénybe a Loretta után, most szeretné érvényesíteni.

Kérdés: telekvásárlásra, jelzáloggal terhelt ingatlanra felhevehetőő-e illetve volt már neki egy ingatlan a nevén és nem kizáró ok e a mostani égénylésnél ?

Új vagy használt ingatlan hogy számít valamint jövedelem igazolást vizsgálnak e a felvételnél ?

Köszönöm a szakember válaszát előre is.

Üdv,
Gulyás Tamás

obsitos # 2006.01.10. 11:01

Dudu!
Figyelemmel arra, hogy egy egyedülálló nő a hamarosan megszülető gyermekével úgy nagy általánosságban "fényes" anyagi helyzetben nem lehet..., az önkormányzattól lehet kérni un. "lakásfenntartási támogatást" is.

Erről is bővebbet a www.Magyarország.hu weblapon "Ügyintéző" gyűjtőszó alatt lehet olvasni.

dudu # 2006.01.10. 08:50

Kedves obsitos!

Köszönöm az információkat és a jókívánságot:
Dudu

obsitos # 2006.01.07. 18:14

Dudu,
annyiban pontosítok, hogy a gyermek születésétől kérhető 3 éven belül a szoc.pol. támogatás.

Tehát NYUGODT szülést, aztán minden majd később.

Az állami támogatásért bankhoz kell folyamodni.

Az önkormányzat esetleg segíthet az egyedülállóság + a babára tekintettel egy kis helyi lakásvásárlási támogatással, bár így utólag...

Meg kell majd kérdezni.
Ha adnak kölcsönt, akkor az kamatmentes.

obsitos # 2006.01.07. 16:54

Kedves Dudu és Panni.sa!

Mindketten részletes tájékoztatást olvashattok a www.Magyarország.hu honlapon a "Lakástámogatás" címszó alatt.

Dudu, sok sikert a babához!

obsitos # 2006.01.07. 16:50

Panni.sa,
A szoc.pol. támogatás NEM kp. kapod meg, hanem annyival csökkentik a lakáskölcsönt.

obsitos # 2006.01.07. 16:47

Dudu,
lakásvásárlás után, egy gyermek esetén 3 évig lehet igényelni a szoc.pol. támogatást.

Csak a gyerek/ek/ száma a lényeg, tehát az egyedülállósággal sincs semmi gond.

Önkormányzat + bank.

dudu # 2006.01.06. 15:33

Sziasztok!

Egyedülállóként pár hét múlva fogom megszülni első gyermekemet. 2004. áprilisában vásároltam egy használt lakást. Szeretném igénybevenni a szocpolt, de nem tudom jogosult vagyok-e rá, és hogy hová forduljak először ? Tudnátok segíteni? Esetleg elárulnátok, hogy hol találom meg a jogi hátterét? előre is köszönöm

panni.sa # 2006.01.02. 19:10

Sziasztok!
Egy szoc.pol.-lal kapcsolatos kérdésem lenne!
Ha a hitel igénylésével együtt veszem fel, egy összegben előre megkapom a szocpolt vagy számlákkal való igazolás után kapom csak meg a teljes összeget, vagy azt is csak részletekben?

obsitos # 2005.11.24. 16:37

angelis,
igazad van, életkorhatár csak a fészekrakónál van.

Csak még annyit: a Google keresőbe beírva az "Országos Lakásügyi Hivatal"-t, széleskörű tájékoztató olvasható.

Ogéza,
sok sikert a lakásvásárláshoz, és ha jelenleg kinézett nemigen tetszik inkább keressetek másikat, kínálat bizonyára van bőven Szegeden is.

angelis # 2005.11.24. 15:42

Tudtommal nincs életkori határ, csak a fészekrakó esetén(35 év), ami használt lakásra van , illetve a megelőlegező kölcsön esetén (ha még nincs gyerek de szoc polt kér az illető 40 év). Hívd fel az Országos Lakásügyi Hivatalt és majd ők megmondják, ők a tudorai ennek. A bankok esetleg félre tájékoztathatnak. A neten megtalálod az elérhetőségüket.

obsitos # 2005.11.22. 21:18

Az önkormányzatot kérdezd meg, hátha tudnak adni valamennyi kölcsönt, kamatmentesen.

obsitos # 2005.11.22. 21:14

Tudomásom szerint a szociálpolitikai jogosultság korhatára jelenleg mindkét szülőnél mximum 35 év.

Bármelyik bank a paragrafust is meg tudja mutatni.

ogeza # 2005.11.22. 20:41

Üdv mindenkinek!

Még 1 kérdésem lenne: 40 éves vagyok. Új lakás építéséhez jár-e szoc.pol (2 gyerek után)?

Van aki szerint már nem, a rendeletben nem találok erre utaló paragrafust
köszönettel
Géza

obsitos # 2005.11.14. 09:33

A Google keresőprogramba írd be a "szolciálpolitika" szót, és ott részletes információt kapsz kérdéseidre.

ogeza # 2005.11.14. 00:52

Üdv mindenkinek!

Vázolnám a helyzetünket. Eladtuk a panelunkat. Van egy ház, ami 90%-ban elkészült, szoc.pol.-t lehetne felvenni az újsághirdetés szerint. Nem igazán tetszik, de valamit lépnünk kellene. Ha szoc.pol.-lal megvesszük, mikor adhatjuk el, és vehetünk másikat de azért mégse kelljen vissszafizetni a 2.4 millát?
Kérdéseim:

  1. Amit ezután a ház után vennénk, az lehet-e használt lakás?
  2. Szobaszámra kell-e hogy nagyobb legyen és mennyivel?
  3. Ekkor is számít-e a méltányolható lakásméret?

Paraméterek:
mostami 2+1-es panel
átmeneti ház: 2+1 -es ház (vagyis ugyanakkora)
végleges ház: min-max mennyi lehet (2felnőtt + 2 gyerek költözik)
4. Milyen buktató van még?

Köszönettel várom az észrevételeket
Géza voltam Szegedről

beatrix55 # 2005.01.12. 12:32

Sziasztok!
Jelenleg várom első gyermekemet és szeretnénk igénybe venni a szocpolt 2 gyermekre. A párommal nem vagyunk még összeházasodva, tehát első kérdésem, hogy így is felvehető-e?
2003 májusában elkezdtünk építkezni is, és már benne is lakunk a házban, de mivel még nincsen teljesen kész, nincs használatbavételi engedélyünk. Gondolom erre a házra még fordítható lesz majd a szocpol?!
Az az igazság, hogy egy velős összefoglalást még nem találtam a neten a témáról, úgyhogy ha valaki tud nekem adni egy web-oldal címet, azt megköszönöm.
Segítségeteket előre is köszönöm.

Ilona # 2004.12.13. 10:14

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni.

2003. június 24-én kötöttünk adás-vételi szerződést új építésű lakásra. 2003. december 2-án írtuk alá a banki szerződést, illetve a megelőlegező kölcsönszerződést, 2 gyerekre, 1.6 m forintról.

A lakás használatbavételi engedélye 2 hónapja lett meg, és tegnapig abban a hitben éltünk, hogy ekkortól számít majd majd a 3 év, amin belül az első gyerekünknek meg kell születnie.

Ma felhívtam a bankot, ahol viszont azt mondták, hogy ez nem így van, mert az adás-vételi szerződés megkötésének időpontja számít - magyarul akkor, amikor megkötöttük a bankkal a szerződést erre az összegre, MÁR ELTELT FÉL ÉV! Így már eleve 2,5 évet kaptunk...

Kérdésem: biztos, hogy ez így van? Hiszen hiába van lakásszerződésem, ha a lakás másfél év múlva készül el, ugyanúgy nem tudunk gyereket vállalni, mintha bele sem fogtunk volna lakásvásárlásba...

Ráadásul a lakást a mai napig nem adta át a beruházó - egyéb nézeteltérésünkből kifolyólag visszatartja, úgymond "zálogba".

Jó lenne, ha lenne valami reménytkeltő ebben a helyzetben...

Köszi

Ilona

npann # 2004.08.03. 11:50

Köszönöm, ez reményt ad, azt hiszem belevágunk.

K.V.B. # 2004.08.03. 10:12

A trükközésben nem vagyok jártas, és nem is szeretnék semmi "trükkös" tanácsot adni. A legjobb a mindkét fél számára megfelelő közös megegyezés.
Ezt a problémát csak egyféleképpen tudod megoldani: feladsz egy hirdetést, meghirdeted a lakásod, előtte pedig kikéred ügyvéd tanácsát, milyen lehetőséget lát a problémád megoldására, illetve milyen biztosítékot kellene kínálnod a vevőnek ahhoz, hogy az ő ügyvédje is belemenjen az adásvételbe. Aztán majd meglátod a többit, de remélem, sikerrel jársz.

npann # 2004.08.03. 09:56

Köszönöm a választ. A legfőbb gondot abban látom, hogy találok -e olyan vevőt, aki vállalja, hogy kifizeti a pénzt (mondjuk visszatartja a szoc.pol. összegét) de csak fél év múlva írják a nevére a lakást. (Ugyanis csak az a pénzünk van, ami a lakás, de az elég nagy értékű.) Egyszer emiatt már ráfaragtunk, és lakást kellett vennünk az építkezés helyett - mert a vevő ügyvédje nem egyezett bele a dologba.
Ez jogilag, trükközés nélkül megoldható?

K.V.B. # 2004.08.03. 07:35

Kedves npann!
A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001.Korm.rendelet a következőket írja a problémáddal kapcsolatban:
21. § (1) Ha a kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás igénybevételével épített, vásárolt lakást - építés esetén a használatbavételi engedély megadását, vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő - 10 éven belül lebontják, a lakásigény kielégítésétől eltérő célra hasznosítják, illetőleg elidegenítik, akkor a lakás tulajdonosa köteles a kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás folyósított összegét visszafizetni.
(2) Ha a lakás tulajdonosa a lakásigényét a lakás cseréjével, vagy a lakás értékesítését követően másik lakás építése vagy vásárlása útján elégíti ki, a kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében egy évig fel kell függeszteni. A felfüggesztés időtartama méltányolható esetben legfeljebb egy évvel hosszabbítható meg. A felfüggesztés időtartamát a bontás vagy eltérő hasznosítás tényleges megkezdésének, illetőleg az elidegenítésről szóló szerződés megkötésének a napjától kell számítani. A visszafizetési kötelezettséget a tulajdonos nyilatkozata alapján függeszti fel a lakás fekvése szerinti önkormányzat jegyzője.
(3) Ha a lakás tulajdonosa a (2) bekezdés szerinti határidő lejártáig az újabb lakás megszerzését hitelt érdemlően igazolja (az adásvételi vagy csereszerződés esetén a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem ingatlan-nyilvántartási bejegyzését tartalmazó hiteles tulajdoni lap másolatával, építés esetében a használatbavételi engedély bemutatásával), és a korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel igazoltan az új lakás megszerzésére fordította, az (1) bekezdés szerinti kötelezettség az eredeti határidő lejártáig terheli. A kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás visszafizetését biztosító jelzálogjognak az ingatlan-nyilvántartásban az újabb lakásra való átjegyzése iránt az önkormányzat jegyzője intézkedik. Ha a korábbi lakás elidegenítéséből származó bevételnek csak egy részét fordította az eladó az újabb lakás megszerzésére, úgy az eladási és a vételár különbözetét terheli a visszafizetési kötelezettség.
(4) A kedvezményt, illetőleg az adó-visszatérítési támogatást a lakás fekvése szerinti önkormányzat jegyzője által megjelölt bankszámlára kell visszafizetni a lakás elidegenítésére vonatkozó szerződés megkötését, illetőleg a bontás vagy az eltérő hasznosítás megkezdését követő 30 napon belül.

Ha vissza kell fizetni az összeget:
(7) Az önkormányzat jegyzője a visszafizetett kedvezményt, illetőleg az adó-visszatérítési támogatást köteles a központi költségvetés javára átutalni.

Igazolás a szoc.pol. támogatás rendezéséről:
(8) A kedvezmény, illetőleg az adó-visszatérítési támogatás visszafizetésének kötelezettsége esetén az (1) bekezdés szerinti elidegenítésről szóló szerződéshez csatolni kell a lakás fekvése szerinti önkormányzat jegyzőjének igazolását arról, hogy az eladó a kedvezmény összegét, illetőleg az adó-visszatérítési támogatást visszafizette, vagy e kötelezettségét felfüggesztették, illetőleg az elidegenített lakás helyett a kötelezettség másik lakást terhel, és az ezt biztosító jelzálogjogot e rendelet előírásai szerint bejegyezték.
(9) A (8) bekezdés szerinti elidegenítésről szóló szerződés alapján a tulajdonjognak az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére irányuló kérelem csak akkor fogadható el, illetőleg akkor teljesíthető, ha a (8) bekezdésben említett igazolást a szerződéshez csatolták.

Vagyis: nem a telekre, hanem az azon épülő ingatlanra tekintettel nem kell visszafizetned a szoc.pol.-t, ha határidőben bemutatod a használatba vételi engedélyt, de vigyázz, hogy a lakásod értékesítéséből származó minden pénzt vissza kell forgatnod az építkezésre, különben a megmaradó összeg arányában vissza kell fizetned a támogatás egy részét. Figyelnetek kell arra is, hogy a méltányolható lakásigényen belül maradjatok, és hogy legalább olyan legyen a komfortfokozata az új lakásnak, mint a mostaninak.
A használatba vételi engedély bemutatása után a jegyző intézkedik az igazolás kiadásáról, hogy a másik lakást terheli a kötelezettség az első helyett. Csak ezután jegyzik be az új vevő tulajdonjogát az ingatlannyilvántartásba. Manapság - főleg, ha már van gyakorlatod az építkezésben, és megvan hozzá a pénz is - fél év alatt elkészül egy ház, csak kérdés, hogy találsz-e vevőt az ingatlanodra, aki csak fél év múlva akar beköltözni. De ha megvan a pénzed az építkezésre, akkor nem vagy rászorulva a vevő pénzére, vagyis a részletfizetéssel teljesítő vevő is megfelel (mi is így vettük a lakásunkat: fél évig havonta törlesztettünk X összeget, és az utolsó törlesztőrészlet kifizetése után jegyezték be a tulajdonjogot). Ha van hol laknod az építkezés alatt, akkor az sem gond, ha rögtön birtokba akarja venni a lakást az adásvétel után a vevő.
Az adásvételt bonyolító ügyvéd tudni fogja, mit kell beírni az adásvételi szerződésbe a Te esetedben.
Remélem, tudtam segíteni.