Válás után, ellehetetlenülve S.O.S!!!


szajbertattila # 2004.11.08. 15:36

Kedves Judit,

ha a te tulajdoni hányadod nem volt leterhelve végrehajtási joggal, akkor a vételár rád eső részét nem lett volna szabad a végrehajtó kezébe adnod. Feltételezem, hogy szépen levezették, hogy az adósság közös, és azért házastársként te is felelsz, ezért a te részed is add oda a végrehajtónak. Én azonban vitathatónak tartom, hogy a játéktartozásból eredő adósság közös adósság lenne, és azt is, hogy az uzsorára felvett, és eljátszott kölcsönért a házastárs anyagi felelősséggel tartozna. És az árverésből befolyt pénzt is csak akkor adtam volna oda a végrehajtónak, ha az én tulajdoni hányadomon is rajta lett volna végrehajtási jog. Addig azonban nem - sőt azt mondom neked, hogy ha nem írod alá a közös eladásról szóló szerződést, el se tudták volna árverezni az ingatlant, mert fél lakást lakottan nem vett volna senki sem. Ez mindenképpen alapot adott volna arra, hogy jó poziciókat szerezz a tárgyalásnál, és csak akkor írj alá bármit is, ha egy csomó pénzt megtartasz... De ez azonban a múlt ...

Hogy most mit lehet tenni - az egy nagy kérdés. A legkézenfekvőbb az lenne, ha valamilyen jogcímen a volt férjedtől követelnéd a lakás fele árát: feltéve ha sikerül ilyen jogcímet kimunkálni, és van végrehajtható vagyona a volt férjednek. Olyan jogcímre gondolok hogy pl. sikerülne kimutatni, hogy a tartozás nem volt közös, így azzal, hogy te lerendezted egy részét, a férjed alaptalanul takarította meg magának ezt az összeget, ezzel lényegében jogalap nélkül gazdagodott. Vagy valami más kártérítési vagy megtérítési igényen lehetne godnolkodni. Ha sikerülne pert nyerni, akkor kérdés, hogy miből hajtanád be - ezt a részét is át kellene dgondolni az ügynek.

A másik elméleti irány az, ha a volt lakásotokkal kapcsolatos szerződést érvényteleníteni lehetne valahogy. Ezzel az a bajom, hogy ha a megtámadási jogcímek (megtévesztés, tévedés) fenn is állnának, és azokat még bizonyítani is lehetne - a megtámadási határidő (1 év) már letelt. Ha a végrehajtó rosszul tájékoztatott, és ezzel neked kárt okozott - akkor ellene is lehetne indulni egy kártárítési igénnyel - bár ezt jobban át kellene gondolni, és a körülmyénektől függően lehet bármit is mondani. Mégis attól tartok, hogy ez a másik irányvonal (vevő, végreható) mind jogcímében, mind a bizonyítást tekintve nehezen menne.

Összességében nem olyan fényes és szerintem jogilag nem is olyan egyszerű ez a helyzet, ezért komoly átgondolást igényel az is, hogy elméletileg mit lehet, és az is, hogy gyakorlatilag mit érdemes tenni. Ezért azt tanácsolom, hogy keress egy ügyvédet, akinek megmutatod a papírokat, elmondod a részleteket, akivel megkonzultáhatod az ügyed, és aki majd a körülmények alaposabb ismeretében alkot véleményt. Egy ilyen ügyet a forumról szerintem nem lehet megoldani.

Arra felhívnám a figyelmed, hogy ha a lakást a cég a közeljövőben adja el, és a lakásproblémád gyorsan kell megoldani, akkor arra a per feltehetően nem lesz alkalmas - főleg úgy, hogy a férjed külföldön van. Ezért nincs más hátra, mint szerezni valahonnan az önerőt, és kérni rá lakáshitelt. Ha sikerülne magad mellé társat is találni, akkor ketten könyebben menne mind az önerő összerakása, mind a lakáshitel felvétele. Bár nem ismerem részleteiben a lakáshitelezésre vonatkozó legújabb kormányzati terveket, de úgy hallottam a sajtóban, hogy fiataloknak talán 10% önerő is elég lenne - és Te még fiatal vagy. Ha az önerő mégse jönne össze saját kótfőből vagy pl a rokonoktól, akkor valami olyan, nem lakáscélú kölcsönt is fel lehetne venni, amit valamelyik közeli rokonodnak a lakására adnának - ebből lenne meg az önerő, és emellé pedig fel lehetne venni egy másik lakáskölcsönt. Ezek csak felvetések, utánna kell járni részletesen a dolognak - hátha találsz valami jót. Ehhez sok sikert kívánok.

derill # 2004.11.08. 14:22

A tartásdij módositása és felemelése iránti kérelem között az a különbség, hogy módositani lefelé is lehet, mig felemelni csak felfelé. A biróság egyébként ugyis a férjed jövedelme alapján fog dönteni, illetve amennyiben ugy véli, hogy jóval magasabb szinvonalon él, mint amennyi jövedelmet igazol, akkor az alapján. Sajnos nem tudni, hogy a munkáltató milyen bért fog igazolni, sokszor a tényleges kereset, és az igazolt jövedelem között nagy eltérések vannak.

A házasság alatt felhalmozott adósság megtérítése pedig szerintem reménytelen, ugyanis házassági vagyonközösségben éltetek, ami azt jelenti, hogy amit szereztetek az közös szerzemény, amit meg elköltöttetek, azt hivatalosan közösen tettétek. A házasság alatt mindenki annyi adósságot vállalhat, amennyit akar, ettől még ha ezt nem a különvagyona terhére vállalta, a közös vagyonból kell kielégiteni a hitelezőket. Talán előbb kellett volna elválnod, de utólag sokkal könnyebb okosnak lenni. Javaslom, hogy kérdezd meg még Big Cat-et és Szajberetattilát, hátha van valami jó ötletük.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Cs.Judit # 2004.11.08. 11:51

Hozzáértő fórumozók segítségét szeretném kérni alábbi problémámban:

36 éves nő vagyok, 2 éve váltam el közös megegyezéssel férjemtől. Vagyon megosztással nem kellett cirhelődnünk, mivel válásunkkor egyikőnk sem rendelkezett semmilyen vagyonnal.

Előzményhez tartozik, hogy rendelkeztünk közös (50-50% tulajdoni részű) lakással melyet válásunk előtt 4 hónappal kényszer helyzet miatt eladtunk, mivel árverés fenyegette. Férjem tulajdon részét zálogjog terhelte, az én t.részem tiszta volt. De közös tulajdon lévén ez nem számított, az árverés akkor is végrehajtható lett volna. Sajnos férjem ellen folyamatosan érkeztek feljelentések tartozásai miatt (válásunk oka is ez volt, játékszenvedélye miatt tetemes tartozásokat halmozott fel, többnyire uzsora kölcsönökből titokban, a család tudta nélkül).
Mire a lakást sikerült eladnunk, addigra olyan mértékű végrehajtási összeg halmozódott fel, hogy az messze meghaladta már férjem tulajdoni részét a lakásból. Így vevő a teljes vételárat a végrehajtó kezébe fizette. Ezzel oda veszett az én tulajdoni részem is.
Két gyerekünk nálam kerültek elhelyezésre akikkel otthon nélkül maradtunk. Gyermektartásdíjat %-os és minimum összegben állapította meg a bíróság. Amiből mai napig a minimumot, azaz havi 10 ezer forint fizet.
Ez év februárjától külföldön dolgozik a volt férjem.

Segítség kérésem a következő két dologban lenne:
Tudomásom szerint Magyarországi munk. vállalási engedéllyel dolgozik külföldön, jövedelme 2 részből tevődik össze. Belföldi jövedelemként a minimálbért kapja, külföldiként 1200 dollárt.
Hogyan kérhetem, milyen jövedelem alap után a gy.tartásdíj módosítását vagy felemelését? (mi a különbség a módosítás és felemelés között?)

Másik kérdésem, hogy indíthatok-e így utólag valamilyen pert annak reményében, hogy a volt lakásunkból az odaveszett tulajdoni részemet vagy egy részét megkapjam? (váláskor mint említettem nem volt vagyonközösségi per).
Tudom, ezt akkor kellett volna talán megtennem, de akkoriban sajnos gondolkodni is képtelen voltam. Súlyos idegösszeomlásom volt, hosszú hónapokig pszichiátriai kezelésre szorultam. Ügyvédem nem volt. De ha akkor indítok bármiféle külön pert, úgy sem tudták volna érvényesíteni, hiszen volt férjem is vagyon nélkül maradt, ráadásul állandó jövedelme sem volt.
Van-e még remény arra, hogy utólag fordulhassak bírósághoz ez ügyben?

Jelenleg gyerekeimmel szolgálati lakásban élünk. Amit munkahelyem eladni szándékozik. Élhetek az elővásárlási joggal, de jövedelmemen kívűl semmilyen plusz anyagival nem rendelkezem. Nincs semmi önerőm. Ezért is lenne nagyon fontos ha mielőbb valamilyen hasznos információt, segítséget kapnék. Sem lelkileg, sem anyagilag nem bírnék a két gyerekemmel most ismét otthon és fedél nélkül maradni.
Kérem segítsen ak tud!

Köszönettel: Cs.Judit