Végrendelkezés


Jolly # 2004.11.17. 17:53

Csodálkozásomra Ön nem pontos képet írt le az egész ügyről. Már a hagyatéki eljáráson észre kellett volna venniük, hogy az elhunyt hölgy végrendelete érvénytelen, tehát párja nem lett volna jogosult az öröklésre. Nem lehet úgy végrendelkezni, hogy az elhunyt hölgy a párjára hagyja az ingatlant, majd ha a párja is meghal a közeljövőben, akkor a következő örökös a hölgy lánya. Érvénytelen végrendelet miatt a törvény lép közbe: a hölgy lánya a törvényes örökös.

Indokolás

Ptk.645.§.(1) Az örökhagyó olyan végrendeleti intézkedése, amely szerint az örökségben (az ingatlan) vagy annak egy részében valamely eseménytől vagy időponttól (tehát a párja halálától kezdve) kezdve az eddigi örököst más váltja fel (a hölgy lánya) ,érvénytelen.

Mamuci # 2004.11.13. 21:16

Leendő férjemmel 2 éve élünk együtt. Megismerkedésünk előtt élettársi kapcsolata volt, sajnos a hölgy meghalt.
Végrendeleti örököseként (1/2 rész ingatlan) a páromat jelölte meg azzal, hogy az ő (vagyis a párom) halála után lánya (vagyis a már elhunyt hölgy lánya) legyen az örökös. A lány azonban nem tudott a hagyatéki tárgyaláson részt venni, s a kötelesrész iránti igényét nem kívánta érvényesíteni (erről írásban is nyilatkozott).
Kérdésem: amennyiben azóta a párom új végrendeletet írt az ingatlannal kapcsolatban, hatályát veszti-e a hölgy végakarata, vagy pedig a leánynak jogos követelése lesz-e majdan - a párom esetleges halála után?

A hölgy végrendelkezésével egyidőben párom is írt végrendeletet - ugyanazon tanúk jelenlétében -, miszerint elfogadja a hölgy akaratát és valóban a lányra hagyja az ingatlant, miután ő is meghal.

Vajon van-e lehetőség ezen végrendelkezések "semmissé tételére", illetve írhat-e párom új végrendelkezést úgy, hogy az előzőek hatályukat veszítsék?

Válaszukat köszönöm!