S.O.S. Videóra vett munkás! Megtehetik??


derill # 2004.11.20. 11:25

Ez azért van, mert Magyarországon a régi szocialista rendszerben a munkahely igazából pihenőhelynek számitott a legtöbb esetben. Megszokták az emberek, hogy akkor is megkapják a bérüket, ha beszélgetnek. Ugyanakkor ha valaki vállalkozó lesz, és felvesz dolgozókat, elvárja, hogy dolgozzanak, ha egyszer fizet nekik.

Egyébként a titkos megfigyelés igenis személyiségi jogokat sért. Ugyanis ha a dolgozó tudja, hogy megfigyelik, nem tesz olyan dolgot, ami sértené a személyiségi jogait, ha más is látná. Például nem turja az orrát, nem igazitja meg a melltartópántját, nem vakarja a fenekét, nem huzza fel a lecsuszott harisnyanadrágját, nem cserél pólót, alsónemüt, nem bámulja a kolleganője fenekét vagy melleit nyiltan a megfigyelt helyen. Big pasiból van, ezért el sem tudja képzelni, hogy egy nő mennyi intim dolgot képes müvelni, amit nem kiván mások orrára kötni, viszont adott esetben létszükséglet számára. Azokon a munkahelyeken például, ahol megkövetelik a szoknya-fehér bluz variációt, nyilvánvalóan harisnyanadrágot is hordani kell. A nők többsége viszont iszonyuan viszket a nylonharisnyáktól, főleg, ha 8 órát kell ücsörögnie benne. Ezt a pasik át sem gondolják, de javaslom nekik, hogy próbálják ki:)

Ha viszont tud róla, akkor még mindig eldöntheti, hogy elfogadja, vagy munkahelyet változtat.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

the big cat # 2004.11.19. 18:47

A 12 órára 30 perc szünet jár.

mayeer # 2004.11.19. 13:02

köszi a hozzászólást! the big cat irta, hogy dolgozni kell! ez így van, de ha a 12órából az ember megáll 10 percre, már jön a főnök, hogy miért beszélget! csak ezért mondom, hogy ez durva! 12órát dolgozzunk szótlanul, senkivel sem komunikálva!?!?!? mégegyszer köüszönöma segítséget

the big cat # 2004.11.19. 12:45

Valójában a személyes adatok védelme miatt megfigyelésre használhatják, ha be van jelentve, de fel nem vehetik, mert az szeméyles adat kezelése lenne. Csakhogy így az egésznek semmi értelme nincs, mert hogyan bizonyít felvétel hiányában a munkálató. Véleményem szerint aza datvédelmi biztos jogértelmezése hibás, a személyes adatokhoz való jog visszaélésszerű gyakorlásához vezethet.

Szerencsére a magyar bíróságok előtt jogszerűtlenül megszerzett, de egyébként valós bizonyíték felhasználható. Legfeljebb miután a videófelvétel alapján kirúgták, indítson pert a személyes adataival való visszaélés miatt az, akit kirúgtak.

Röhej a legújjabb adatvédelmi biztosi határozat is: egy kaposvári(?) iskolában a gyerekek jelenlétének elelnőrzése maitt kártyás rendszert vezettek be, ami a biztos szerint jogellenes, mert regisztrálja a gyerekek pontos érkezését és távozását. Gőzöm sincs, hogy ez miért lenne jogellenes, és akkor iylen alapon jogellenes vajon a munkáltatók nyilvántartása is munakvállaók jelenlétéről? És mégis miben különbözik a kártyás regisztrálás az osztálynaplótól?

Kezdünk átesni a ló tulsó oldalára, A személyes adatokhoz való ugyanúgy nem abszolút jog, mint bármely más jog. És jogok ütközése esetén a méltányolhatóbb jognak kell győznie. Márpedig egy munkáltatónak méltányolható érdeke fűződik vagyona védeméhez, és ahhoz, hogy ellenőrizze dolgozói vajon dolgoznak-e munkaidőben, illetve, hogy a munkálttaó által rendelkezésre bocsátott erőforrásokat munkára használják-e. ezzel szemben nem látom be a dolgozónak milyen méltányolható érdeke fűződik ahhoz, hogy ne figyeljék meg a munakhelyén, amint éppen nem dolgozik.

Kai A. Fenix # 2004.11.19. 12:30

Tudtommal felhasználni nem használhatják fel (nem hozhatják nyílvánosságra, de munkajogi/büntető stb. perben felhasználható), de hát a munkáltatók eldönthetik önkényesen, hogy elégedettek-e munkaerővel vagy sem. E mellett lévén ha minden igaz be van jelentve mindneki számára, hogy kamerák működnek a kérdéses területen, ezért ez nem minősül titkos megfigyelésnek, tehát legális. Viszont egyet értek Big cat-el: A munkahely azért van, hogy dolgozzunk, nem arra, hogy ücsörögjünk, aludjunk, szexeljünk stb.

the big cat # 2004.11.19. 11:36

Az adatvédelmi biztos szerint nem. Szerintem meg igen. A munkahelyen dolgozni kell és kész.

mayeer # 2004.11.18. 20:49

Ha az ember vámszabad területen dolgozik egy multicégnél, ahol kamerák vannak felszerelve vagyonvédelmi célból, megtehetik-e azt, hogy arra használják a kamerát, hogy figyeljék az embert, hogy mennyit dolgozik, mit csinál, mikor ül le,..stb (nem vagyonvédelmi cél) és emiatt kirúgják, fenyegessék a kirúgással, ... egyéb nemkívánt intézkedéseket tehetnek-e!! Fontos lenne! Hol tudok ennek utánanézni? Ha vlki tud segítsen!! S.O.S.