adósság behajtása


the big cat # 2004.11.23. 10:25

Már elnézést, de számlát biztosan állítottak ki az ügyletről, vagy legalább szállítólevelet.

ha nincsennek okiratok, a bizonyítás nagyon nehéz, nem beszélve arról, hogy adócsalás is van, mert a telejsítékskori ÁFÁ-t nem fizették meg.

szajbertattila # 2004.11.22. 21:39

természetesen, pert lehet indítani ellene, majd ha azt sikerül megnyerni, és önként nem teljesít az adós, akkor végrehajtási eljrás keretében lehet behajtani rajta a pénzt, feltéve ha van végrehajtható vagyontárgy. Azonban ennyire nem mennék előre, ugyanis a pernyertességhez az szükséges, hogy a követelés bizonyítsa a pert indító felperes, és ha a bizonyítás nem sikerül, akkor a pert elveszti.

A legjobb a bozonyítás szempontjából, ha készül valat az ügyletről valamilyen okirat, ennek hiánynában gyakorlatilag tanúkkal lehet bizonyítani, hogy mikor, mennyit, milyen jogcíme, mikori lejáérattal adtak át - szóval ezeket át kell gondolni az elején.

Ha a perindítás mellett születik döntés, akkor a kölstégeket előlgezni kell, ideértve az illetéket, ha nincs rá pénz, és a feltételei fennálnak, akkor szegényjogon lehet kérni költségmentességet, illetékmentességet, illetve illetékfeljegyzési jogot.

vamp # 2004.11.22. 18:06

jo napot. a kovetkezo lenne a kérdésem. ha egy üzlet egy személynek x összegért "hitelben" árut bocsat a rendelkezésére de errol hivatalos okirat nem készül majd a illető személy az adoságát nem törleszti, van e valami jogi utja annak hogy ezt az adoságot behajtsák rajta?