Tandij fizetese


Sihto # 2004.12.09. 19:32

Az a baj, hogy most már attól is félek, hogy azt az egy csekket is el fogják tüntetni, mert valójában ez az egy bizonyíték van, amihez hozzájuthattam.
Éa ami valójában azt bizonyítja, hogy mindenféle ellenörzés nélkül küldtek ki ilyen felszóíitásokat.
Most azon gondolkodom, hogy befejezem máshol és lépek le innen és pereskedjenek ők.
Talán ez lenne a legjobb megoldás, a másik pedig a TO-s nő azt fogja mondani, amit elvárnak tőle - ebben nincs kétségem.
Így is míg elő nem került az az egyetlen csekk, addig szabályosan bünözőnek néztek, persze ezek után sem kértek elnézést, csak annyi volt a válasz, jó akkor egy megvan és akkor a többit nem fizettem ki, tudták ők ezt.
Na szóval ennyit a jogállamiságról

the big cat # 2004.12.09. 18:56

Nem feljelenteni kell, hanem beperelni polgári bíróságon, ahol akeresetben kérni kell, hogy az egyetem engedéylezze a beyíratkozást a következő félévre, mivel te az összes tandíjat pontosan befizetted, csak épp az irataidat ellopták amivel ezt igazolni lehtene. Aztán a bíróságot kérni kel, hogy szólítsa fel az egyetemet, hogy mutassa be a tanulónkénti könyvelt tandíjakat, és az azt alátámasztó bizonylatokat. meg kell idézni tanuként mind az 500 (na jó legyen 100) olyan diákot, akit az egytem szintén azzal vádol, hogy nem fizette ba a tandíjat. Aztán tanuként meg idézni a TO-s nénit, aki elmondja, hogy beíratkozásnak csak akkor volt helye, ha valaki bemuatta a csekket, tehát másképp nem kerülhettél tovább.

Ez az elméleti háttér. Valóságban, ha bepreled az egyetemet nem hiszem, hogy diplomához jutsz. Próbálj írni a dékánnak, írd meg, hogy csak akkor lehetett beíratkozni, ha bemutattad, hogy elllopták, hogy egyébként is nonszensz, hogy nem könyvelik pontosan, és hogy az egyik csekk fénymásolatát láttad is.

Sihto # 2004.12.09. 16:20

Sziasztok!!!

Egyszeruen nem tudok mar erzelmek nelkul irni errol a dologrol, de annyi mindent tapasztaltam ma, hogy muszaj leirnom.
Egyebkent a Debreceni Egyetemrol van szo.
Tehat bementem a tanulmanyi osztalyra, arra a reszre, ahol a tandijjal foglalkoznak, nem en voltam mar az elso, aki szinten hasonlo problema miatt jott be. Atkuldtek bennunket, hogy nezzuk meg a sajat anyagunkat, amit az indexen kivul vezetnek rollunk. Ott az enyemben rogton meg is talaltak egy csekk fenymasolatat, amit hianyoltak - tehat meg erre sem vedtek a fardsagot, hogy belenezzenek ebbe a mappaba. Tehat kiderult, hogy ugyan naluk ugy all a helyzet, hogy nincs befizetve, de megis ott egy befizetett csekk fenymasolata. Ezutan en jeleztem, hogy akkor keressuk meg a többinek a tőpéldányát. Azt mondták, hogy menjek át egy másik épületbe a város másik végére és ott majd szétnéznek.
Ott persze már vártak (telefonon értesítették őket - mint valami rossz filmben) és azzal fogadtak, hogy valami hivatalos papirt kellett volna irnom, vagy rendőrségtől valami felhatalmazás, hogy kutakodjunk a régi papirok között, ami persze szintén egy másik épületben van. Jó erre én azt mondtam, hogy akkor kénytelen vagyok jogi útra terelni a dolgot.
Ebben szeretném kérni a segítséget, hogy pontosan hogyan csináljam? Jelentsem fel az egyetemet? De pontosan mi legyen az indok, hogy nem néznek utánna a régi tőpéldányoknak vagy megsértették a saját törvényeiket - mert tandíj tartozással nem lehet egyzserüen beiratkozni a következő félévre sem. Tehát ebben kérném a segítségeteket. Jah és az indexbe sem tudtam belenézni, mert akinek tartozása van azt begyüjtötték egy helyre. ( az egyik dolgozó szerint, akár 500 főröl is szó lehet)
Előre is köszi

the big cat # 2004.12.08. 15:11

Az egyetem le is könyvelte, nyugodt lehetsz, csak éppen kényelmeből nem személyenként, hanem egy tételben könyvelik az összes beérkezett tandíjat, és nem tudják (lusták) visszakeresni a csekk náluk lévő részét. Ezzel az egyetem megsérti a számviteli törvényt, de ez őket nem zavarja, te vagy kiszolgáltatva. Egyébként pedig 5 évig neked is meg kell őrizni a csekkeket, de ez nem menti őket az alól, hogy nekik is meg kell lennie a tőpéldánynak.

Javaslom, hogy levélben válaszolj, hogy az egyetme eljárási rendeje szerint a tandíjakat idejében megfizetted, azt bemutatattad, és így engedélyezték a beíratkozásodat a követekző félévekre. Ezeke után a lopás során ezt is eltulajdonították tőled, így kéred, hogy az egyetem keresse elő a számviteli törvény szerint megőrzött tőpéldányokat, és azok alapján adjon igazolást a tandíj megfizetésről.

Sajnos diák vagy, így sok esélyed nincs. Csak úgy kérdezem, hogy nem véletlenül a Szegedi Egyetemről van szó?

dr.joci # 2004.12.08. 13:57

Szia!A Leckekönyvben is be kellet jegyezni,hogy az adott félévben a tandíjat befizetted!Kizárt dolog,hogy újból fizetned kelljen,abban a félvben szóltak volna,ha nem fizettél a vizsgaidőszakig!Mindenképpen könyvelnie kellett volna az egyetemnek!

Sihto # 2004.12.08. 10:48

Sziasztok
A következő a problémám: diploma előtt állok és tandíjat kell fizetnem, még mielőtt befizettem volna az idei félévi tandíjat kaptam egy levelet, amelyben azt irják, hogy nincs befizetve a 2001 es 2002-es évben a tandíjam, ha mégis befizettem volna hozzam el a csekkek fénymásolatát.
Természetesen befizettem a tandíjat, de nem találom a csekeket, közben volt egy költözés, és egyszer ellopták a hivatalos papirjaimat is, lehet, hogy éppen akkor tünt el.
A dolgot mindenképpen furcsának tartom, mert addig nem lehetett sohasem beiratkozni a következő félévre, amíg be nem mutattam a befizetett tandíjról a csekket vagy valami más igazolást. Úgy érzem, hogy ha ők ezt nem könyvelték el normális az nem az én problémám kell, hogy legyen. Most éppen probálok utánnanézni, hátha volt még más nyoma is a befizetésnek (adóigazolás stb)
Abban szeretném a segítséget kérni, hogy ha nem találok semmi bizonyyítékot, akkor van valami esélyem az igazam bizonyítására? Vagy nyugodjak bele, ujra fizettethetik velem a tandíjat - egyébként a vizsgaszabályzatban egyértelmüen le van irva, hogy befizeés nélkül nem lehet vizsgázni illetve beiratkozni a következő félévre.
A válaszokat előre is köszönöm