Tartásra kötelezett vagyok! Éhen is halhatok?


derill # 2005.01.24. 14:59

Ettől még szülőtartást megállapithatnak, a jövedelmed 15-25 százaléka között elvileg. Mivel két gyermeket tartasz, maximum a jövedelmed 50 százalékát oszthatják a három eltartandó között , tehát 16 százalék körül jut egy főre. Ez az összeg valószinüleg nem éri el a havi 40 ezer forintot, és amennyiben igy van, és az édesanyád segélyével együttesem sem elegendő a szociális otthoni gondozási dijra a pénz, a gondnok nem teheti oda az édesanyádat. Ez esetben csak olyan szociális otthonban helyezheti el, amelyet ki is tud fizetni (hacsak nem fizeti ki saját pénzéből a különbözetet, amit kétlek). A gondnok ugyanis köteles a gondnokolt jövedelmével (nyugdij, tartás, segély stb.) gazdálkodni, ezt a keretet nem lépheti tul.

Egyébként pszichiátriai beteget csak a pszichiátriai begtegek otthona köteles fogadni amelyből mindössze 4 van az országban, ezért több év a várakozási idő (a budapestiben 8, a többiben 3). Kérheti a gondnok a sürgősségi elhelyezést, ha ezt elutasitják, kérheti a szoc. törvény alapján a szociális otthoni elhelyezés kötelező biztositásának az elrendelését. Ezt a biróság rendeli el, és amennyiben megteszi, édesanyád első helyre kerül a várakozói listán. Amint ürül egy hely, ő kerül sorra, hacsak nincs már más első helyre ilyen okból előjegyezve.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Avita # 2005.01.18. 10:02

Kedves Thomass!

Bár a Csjt. alapján főszabályként kötelezhetnének a mamád tartására, két kiskorú gyermeked tartása minden mást megelőz, illetve nem vagy arra kötelezhető, hogy a saját fenntartásodat veszélyeztesd.

A szoc. segéllyel kapcsolatban szerintem próbálj a megyei önkormányzatnál érdeklődni, előfordulhat, hogy a mamád - mivel szoc. otthonba kerül - a másik településen is jogosult marad a segélyre.

Üdv,
Avita

thomass # 2005.01.15. 14:19

A következő problémával kell, hogy szembesüljek! Aki jártas a témában, kérem segítsen!
Egyedülélő édesanyámat elmebetegsége miatt a bíróság kizáró gondokság alá helyezte. A hivatalból kirendelt gondnoka egy megyei önkormányzat által fenntartott elmeszoc. otthonba kívánja elhelyezni, mivel állapota önveszélyessé vált. A szociális otthon havi térítési díja 40.000 Ft. Édesanyám nyugdíjjal nem rendelkezik. Megélhetését a helyi önkormányzat által folyósított 20.000.Ft szociális segélyből fedezi. Mivel a szociális otthon nem azon a településen található, ahol állandó bejelentett lakcíme is van, vagyis ahonnan a segélyt kapja, ezért információk szerint a havi 20.000. Fz szociális segélyt is elveszíti.
Mivel egyedüli hozzátartozója vagyok ezért várható, hogy az így keletkező teljes fenntartási díjat nekem kell megtérítenem. Azaz havi 40.000.Ft-ot kell elvonnom a családomtól. Mivel házas vagyok és van két iskolás gyerekem így ez számomra elképzelhetetlen. De még ennek az összegnek a fele is veszélyeztetné a családom fenntarását, mivel nem vetnek fel a százezer forintok. Úgy érzem, hogy az így rámrótt kötelesség a gyerekeim fejlődését, iskoláztatását, magát az egész családi életemet, házasságomat veszélyeztetheti, tönkreteheti.

A kérdésem pedig a következő: Milyen mértékben terhelhetnek le ezzel a tartási kötelezettséggel? Hogy számolják ki? Számít-e a havonta kiadott rezsi kiadás? (OTP lakáshitel, víz, gáz...stb). A házastárs havi jövedelme számít? Egyáltalán van valami kíút?

Félreértés ne essék! Nem arról van szó, hogy eldobom az édesanyámat! de választanom kell, hogy kit akarok eltartani, mert mindenkit nem tudok egyszerre.