Vízmérő óra cseréje


moon7005 # 2014.02.28. 08:44

Tisztelt Fórumozók!

A mai napon jöttek vízórát cserélni.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy nem kellett volna előtte értesítőt küldeniük az óracsere időpontjáról stb.???
A másik kérdésem pedig az, hogy jelenleg hány év a vízórák hitelességi ideje?
Ezt találtam:
"....Az 1991. évi XLV. számú mérésügyi törvény szerint a vízmérők a kötelező hitelesítésű mérőeszközök körébe tartoznak, forgalomba kerülésük előtti első, kötelező hitelesítésüket a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) - korábban Országos Mérésügyi Hivatal (OMH) - végzi el. Az MKEH a hitelesítési eljárás során a mérőt tanúsító jellel látja el, amely tartalmazza a hitelesítés évét. A mellékvízmérők hitelességi ideje a 247/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelet értelmében 8 év, ezért azokat a hitelesítés évétől számított nyolcadik évben cserélni, vagy újrahitelesíteni kell.

A 38/1995. (IV.5.) számú kormányrendelet értelmében az ingatlanon belüli mellékvízmérő jellemzően a fogyasztó tulajdonát képezi, ezért annak hitelesítéséről, cseréjéről a tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni...."
Ezek szerint 8 év a hitelességi idő, itt viszont 4 éve volt a csere. Valamint itt áll az is, hogy saját költségen vagyok köteles gondoskodni. Azt mondja a szerelő, hogy ingyenes.....
Akkor mi is a valóság????

moon7005 # 2014.02.28. 11:49

Köszönöm a választ, bár nem teljesen a kérdésemre érkezett.
Első kérdésem az volt, hogy nem kellett volna-e értesíteni.....Ez azt jelenti, hogy nem értesítettek!! :)
Csak beállítottak, hogy jöttünk órát cserélni, és megkérdeztem, nem kellett volna-e értesíteni, erre azt a választ kaptam, hogy csak azokat értesítik, akiket ezután nem találnak otthon......Hát én nagyon nem így gondolom, hogy ez így lenne szabályos.....
Ugyan miért lenne jobb, ha fizetni kéne érte....Csak én úgy gondolom, hogy ha a rendelet előírja, hogy az én költségemen cserélik, akkor lehetőleg ne 4 évente, hanem a törvényben előírt 8 évente sózzanak rám egy-egy óracserét.....Persze sok felől hallom, hogy ingyen cserélik....Na igen, de akár beleépítheti a számlába úgy, hogy nem tünteti fel, hogy óra csere volt, hanem mondjuk megemeli az alapdíjat, vagy a m3 díjat, vagy akármit....
Nem tudom mit jelent a "Drv" :)
Egyébként családi házról van szó.... :)

moon7005 # 2014.02.28. 12:53

Hol a hiba??? Ott, hogy a törvényeket tartsuk már be, a jó fenébe is....Ha nekem kötelességem betartani, akkor mások is tartsák be!!
Rezsicsökkentés csak elméletben létezik.....Nézzük pl. a gázt.....Amióta megy a rezsicsökkentéses mizéria, azóta a fogyasztásom a havi 22 m3-ről felment 32 m3-re, annak ellenére, hogy a családom 4 tagjából ketten mindössze fél hónapot vannak itthon, így sem fürdés, sem főzés, mosogatás nincs annyi, mint ezelőtt....Akkor mennyivel is nőtt a fogyasztásom?? Lehet itt hülyíteni a népet, de ettől még a csalás az csalás!!!

4 éve vadonatúj, hitelesített órát tettek fel, és most lecserélték....Értettem én elsőre is, csak süket fülekre talált... :)

moon7005 # 2014.02.28. 14:54

Engem az zavar, hogy nem tartották be a törvényeket.....Itt kötelessége csak az állampolgároknak van??? Miféle országban élünk??? Úgy tűnik, akiktől itt eddig választ kaptam, egytől egyig ellenérdekeltek, mert senkit nem zavar, hogy egy szolgáltató törvényben előírt kötelezettségének nem tesz eleget!!
Innentől kezdve én sem vitatkozom!
Szakértői választ vártam, és nem kötekedést!
Mit nem lehet azon érteni, hogy a törvény az mindenkire vonatkozik kivétel nélkül?

moon7005 # 2014.02.28. 14:59

Hitelesítés éve: 2010.
Ez áll a papíron, amit kaptam, és ez a kiszerelt vízmérő adatai alatt szerepel. a Beépített vízmérő hitelesítési éve pedig 2014.

moon7005 # 2014.02.28. 15:10

"...A többiről nem vitatkozom, mert az butaság!..."

Miért is butaság a többi?? Gondolom ez a rezsicsökkentésről szóló írásomra vonatkozik....

Zöldövezeti11 # 2014.03.01. 18:34

mellékvízmérők hitelességi ideje a 247/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelet értelmében 8 év, ezért azokat a hitelesítés évétől számított nyolcadik évben cserélni, vagy újrahitelesíteni kell.
Jó ember neked nem mellékvízmérőd van hanem fővízmérőd. Annak hitelesítési ideje 4 év.

MajorDomus # 2014.03.02. 10:42

ez a lényeg és a pont a végére!
a 8 év a társasházak
mellékmérőire vonatkozik

nemuria # 2014.04.09. 12:44

Tisztelt Fórumozók!
Társasházunkban a mellék vízórák hitelesítése lejárt. Pár hónappal ezelőtt nagy vízhangot keltett, hogy ezentúl a mellékórák cseréje is a vízműveket terheli. Azóta keresem a Kormány rendeletet, hiszen a törvény elfogadása megtörtént - a sajtó szerint. Tudna valaki segíteni abban, hogy mi a rendelet száma? Sehol nem találom írásban is a rendeletet.
Nálunk a Vízmű kijelentette, hogy továbbra is a lakóknak kell fizetni a mellékórák cseréjét és hitelesítését.
Minden segítséget megköszönök.

Zoltanuss # 2014.04.10. 02:57

Nálunk a Vízmű kijelentette, hogy továbbra is a lakóknak kell fizetni a mellékórák cseréjét és hitelesítését”.
Ez az igazság !! félre értette a sajtó és nagyon felfújta.

Sehol nem találom írásban is a rendeletet.

Nem is fogod megtalálni, mert nincs.

Viszont jó hír : ezután a 6 év helyett 8 év a mellékvízmérők hitelesítési ideje !!

nemuria # 2014.04.11. 15:39

Köszönöm szépen. Nálunk is azt mondta a vízmű, hogy arra neki nincs és nem is lesz fedezete. Egyébként vannak olyan társasházak a környezetünkben, ahol soha nem hitelesítették a vízórákat és nem is cserélték.
Köszi a választ, akkor belevágunk egyénileg.

didu # 2014.05.18. 16:26

Zuglóban egy ismerősömnek kicserélték a vízóráit ingyen. Előtte levélben értesítették. Ehhez képest a fővárosi vízművek oldalán erről egy szó sem található. Esetleg csak akkor jönnek cserélni, ha már az a hónap következik amikor ténylegesen lejár az óra hitelessége. Bár hónap jelzés nincs is a plombán.
Nekem is jelezték a számlán, hogy esedékes a csere, de más információt nem adtak. Én még várok :)

OlléLászló # 2014.05.20. 11:37

TF!
Létezik hogy hatályon kívűl helyezték? Mi van helyette?

„mellékvízmérők hitelességi ideje a 247/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelet értelmében 8 év, ezért azokat a hitelesítés évétől számított nyolcadik évben cserélni, vagy újrahitelesíteni kell.”

Wildmann # 2014.05.21. 20:19

Tudomásom szerint csak szó volt róla, hogy majd a vízművek cseréli az vízórákat, de néhány hónapja nagy a csönd ezen a téren.

Nem találtam rá jogszabályt, hogy ez kötelező lenne a vízműveknek, így 8 évente a tulajdonos kötelessége cserélni vagy hitelesíttetni.

blade # 2015.03.09. 11:58

Sziasztok!

Kb 2 éve volt hir, hogy kötelezővé teszik a mellék vizmérőket a társasházi lakásokban. Állítólag 2015 dec 31. -ig kötelező az egész országban leválni a társasház közös vizórájáról. Erről azóta nagy csönd van. Úgytudom elfogadták a törvényt. Most mi a valóság, és a hatályos törvény ezzel kapcsolatban? Nem találom sehol. A vízművek honlapján nincs róla semmi...

muvesz50 # 2015.03.09. 14:26

Tudtommal a társasház vízóráját cseréli le díjmentesen a Vízművek, de a lakóknak maguknak kell vízórát cseréltetni (és fizetni) 8 évente.

blade # 2015.03.09. 21:11

Ezt irták 2 éve: http://kurir.hu/…ezo-a-vizora

MajorDomus # 2015.03.09. 21:42

A társasház közös főmérőjéről nem lehet,, leválni,,!

MajorDomus # 2015.03.09. 21:44

Tudtommal a társasház vízóráját cseréli le díjmentesen a Vízművek, de a lakóknak maguknak kell vízórát cseréltetni (és fizetni) 8 évente.

Jól tudod.

blade # 2015.03.10. 07:56

Már hogyne lehetne leválni?!
Te miről beszélsz? Most váltam le én is!

http://vizmuvek.hu/…azasba_vetel

Nézz már utána, mielőtt hülyeségeket irogatsz!
De egyébként a kérdés nem ez volt, hanem az hogy valóban kötelező e a leválás 2015. Dec. 31.-ig

blade # 2015.03.10. 08:07

Major Domus! Te most a "leválás" szón vagy megakadva? Mert az alábbi 2 hozzászólásod üti egymást. Tehát nem nagyon értelek.
A "leválás" az én értelmezésemben azt jelenti, hogy a Vizművek külön mellékmérői szolgáltatási szerződést köt veled. Vagyis a továbbiakban annyit fizetek, amennyit fogyasztok! Nem a társasház kiszabott általánydiját fizetem.
Remélem így már teljesen érthető voltam.
Állitólag erre már egy elfogadott törvény is kötelez, aminek a határidejét nem irom le még egyszer :-)

ZÖLDJANIKA # 2015.03.10. 08:43

Tisztelt Fórumozók!
A t-homtól kértema bekötést(telefon, internet, tv) de nem kötik be, mert földkábellal kértem.Levegőbe beköti, de ásni, földbe nem, mert az nekik nagyon drága.Hol élünk, mikor az a cél, hogy a millió vezeték a földbe legyen, ne a levegőbe.
Kihez fordulhatok, hogy a földkábeles bekötés legyen? köszönöm

blade # 2015.03.10. 09:39

Kedves blade, koszonom a 'Kurir't-t mint referenciat, nem hinnem, hogy a bulvar mervado lenne...
Keress már rá a neten légyszives! Azért mert belinkelt egy helyről az infót az nem azt jelenti, hogy csak itt irtak róla.

Ha mellekmero van beszerelve, az azt a vizmennyiseget meri, melyet a mellekmeron tul a lakasban hasznalnak. A lakasokban levo mellekmero vizorak elotti szakasz, kozos tarsashazak eseten.

Ez kit érdekel? Ez hol volt kérdés? Ki kérdezett ilyet?

Peldaul lakasokon kivuli csotoresbol keletkezett tobblet vizmennyiseg koltsege.....ezt cask a fomero fogja merni, azt a lakoknak feltehetoleg kozosen kell kifizetni. A mellekmeronek nincs tul nagy szerepe, a lenyeg, hogy a fomero mit mutat, a Vizmuvek is azt veszi alapul.

Ha ilyen van azt a társasház kifizeti a közösből, vagy szétdobják azok között akiknek nincs vizórája. Ezt általában igy csinálják.
Ha a társasház összes lakásának van külön mellékmérői szolgáltatási szerződése, akkor is a ház közös pénzéből rendezik a főmérő és a mellék mérők közötti különbséget, egy esetleges csőtöréskor elfolyt viz miatt, vagy csak a locsolást, stb... ne is említsem. A mellékvízmérős szolgáltatói szerződés, igen is "leválás" abban az értelemben, hogy a továbbiakban annyit fizetsz amennyit fogyasztottál!
Nem értem mit értetlenkedtek. Kit érdekel hogy a saját mellékmérő előtti cső kié? Nem volt ez sem kérdés, hogy jön ez is ide?

blade # 2015.03.10. 10:48

Úristen.... nem hiszem el, hogy ennyire korlátolt emberek léteznek. Én tőlem annak nevezitek aminek akarjátok! A lényeg az amit leirtam. A kérdésemre meg senki nem tudja a választ??????????

capisca # 2015.03.10. 13:00

2011. évi CCIX. törvény
a víziközmű-szolgáltatásról
83.§ (4) A felhasználó az átalánydíjas felhasználási helyen fogyasztásmérő berendezés elhelyezését legkésőbb 2015. december 31-ig elvégezteti. A víziközmű-szolgáltató a bekötési vízmérő elhelyezését nem tagadhatja meg, ha a felhasználó a bekötési vízmérő elhelyezésének feltételeit teljesítette, valamint ha az új közszolgáltatási szerződés megkötésében a víziközmű-szolgáltatóval együttműködik.