Kit vagyok köteles beengedni az othonomba


Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.26. 08:32

Matthiasi

Miért jó Neked, ha elmagyarázod a kéményseprőknek, hogy betanított, alulfizetett munkásemberek.
Lehet, hogy otthon büszke a család, hogy a papa az önkormányzatnál dolgozik, rendes jövedelme van, amit minden hónap 10-éig megkap. Nem kell könyörögnie a fizetéséért, vagy felszámolást kezdeményeznie a munkáltató ellen stb. Ruhát, felszerelést, egyéb juttatásokat is kap mellé.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.26. 08:25

:) Találtam még egyet, itt már a feladatait részletezi, bár végigolvasva nem találtam benne cipővédőt, meg olyat, hogy nem nyúlhat a falhoz, ha megszédül, vagy meg akar kapaszkodni.

63/2012. (XII. 11.) BM rendelet

a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának szakmai szabályairól

Azért kíváncsi lennék, ha a kéményseprő társaság lakossági fórumot tartana a kéményseprői közszolgáltatásról, akkor hányan mennének el.

matthiasi # 2014.12.25. 17:20

Immaculata !

Az most egy költői kérdés vagy komoly ?
Egy szolgáltató ténykedését, ráadásul egy állampolgár lakásában csak szabályozza valami és az a minimum, hogy ezt a tűrni köteles fél is tudja/ ismerje.
Amúgy ez a szolgáltatás viszonylag ólcsó, /ráadásul a nagy rezsicsökkentési lázban még adtak egy lapáttal is a fejükre / lejjebb nyomták a díjat /. MAJD AGYONVERTÉK SZEGÉNYEKET , DE TÚLÉLTÉK.
A sor ellenőrzés árát csökkentették, az egyéb ténykedéseikre nem figyeltek, így ott bőven behozzák a veszteségeiket.
Szóval megvan a magukhoz való eszük, kár félteni ezt a maffiát !!
Ellenvetés , Védelem ??
ja hogy tájékozottak legyetek ! egy szar kitűzőt sem viselnek ezek a jóemberek. Minden szar helyen megkövetelik, pl. hogy Szolnoki Piroska dr. az aki a gyógyszert kiadja a gyógyszertár pultnál stb stb.

matthiasi # 2014.12.25. 17:08

zsolt66 !

meghívod egy kávéra , pár mondatot váltasz vele és az ellenőrzést megúszod. De az 5 percbe beleférjen, tudod a norma szoros, igyekezniük kell !

Mindenkinek !

A látszat ellenére jóban vagyok az aktuális seprőkkel. Ezek egyszerű, betanított alulfizetett munkásemberek.

Maga a rendszer vérzik sok sok sebből.

Majd boncolgatom az itteni tévhiteket is.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.25. 16:12

:DDDD A protokoll vajon tartalmazza a cipővédőt, meg a lopásgátló tanút?

Zoltanuss # 2014.12.25. 16:06

Más !

Ha valakinek van összeköttetése, járjon el a topik cím kijavíttatására

Zoltanuss # 2014.12.25. 16:04

Látom hirtelen sok sok védő akadt !

Egyjogász # 2014.12.25. 15:51

"A Miki, Mikulást..." :)))))))

Végül is ő a kéményen megy be, így egy füst alatt elintézi a kéményseprést is...:)))

Persze aztán biztos van olyan kekec, aki még a Mikulással is elkezd okoskodni, hogy csak akkor hozhat ajándékot, ha előtte részletesen ismerteti az ajándékozás mikulásügyi protokollját, továbbá, hogy a rénszarvasok mit kaptak enni...:)))

gerbera317 # 2014.12.25. 13:18

Ez a "nálam ne legyen kéményellenőrzés, mert én kőműves vagyok" ugyanolyan, mint a "nálam ne legyen adóellenőrzés, mert én könyvelőirodában takarítok". Hát persze, hogy lesz adóellenőrzés is, meg kéményellenőrzés is.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.25. 11:08

Én ugyan konkrétan nem ismerem

:)) Miért? Túl hosszú volt? Ez a szabályozás már megfelel az uniós környezetvédelmi előírásoknak is.

Az Országgyűlés a helyi önkormányzati feladatkörbe tartozó kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának elősegítése, az emberi élet- és vagyonbiztonság, valamint a természeti és épített környezet levegőtisztaságának védelme, a klímavédelem, az energiahatékonyság és a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében kialakított kéményseprő-ipari közszolgáltatás hatékony működésének megteremtése érdekében a következő törvényt alkotja:

Az ellátásért felelős önkormányzat: a kéményseprő-ipari közszolgáltatás (a továbbiakban: közszolgáltatás) feladatát ténylegesen ellátó, a közszolgáltatást

  • önként vállaló önkormányzat, ennek hiányában a feladat eredeti címzettje, vagyis
  • a megyei jogú város önkormányzata.

Az ellenőrzés nálunk úgy történik, hogy hatalmas plakáton hirdetik, hogy mikor jönnek és abban az időben otthon kell lenni. Ha nem megfelelő az időpont, akkor telefonon lehet egyeztetni. Soha nem jutott még eszembe, hogy zrikáljam a kéményseprőt, a villanyleolvasót, vagy a gázost.
Úgy gondolom, hogy mindig mindennek megvan a helye. Lehet okoskodni, vitatkozni, de csak a megfelelő helyen és megfelelő szinten lévő emberekkel. A szolgáltató a munkáját végzi, nem feladata sem politizálni, sem veszekedni. Hatékonyabb lenne az ellenőrzés és kevesebb a baleset, ha tényleg szolgáltathatna és nem másra menne el a drága ideje.

Üdv. I.

efi99 # 2014.12.25. 11:02

Persze, hogy nem tudnak bejutni, ha mások munkaidejében jönnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.25. 10:30

Milyen verseny? Állami, önkormányzati kötelező feladat.

matthiasi # 2014.12.25. 10:21

Immaculata !!
Szerinted az egy tökéletes törvény ??
Én ugyan konkrétan nem ismerem, de szerintem ez a szolgáltatás versenyjogi szempontból is megérne egy misét.

matthiasi # 2014.12.25. 10:16

Na most a szegény kéményseprők védelmében is egy kis értekezés. Bizonyos jogszabályok előírják az ellenőrzést, amire hivatkozott is az előttem szóló. Ez ok. is. Csakhogy az a szerencsétlen talpasnak nem csak a szakmát kell ismernie , hanem képzett pszihológusnak is kell lennie. Naponta becsenget x számú - úgy legalább 40 lakásba, ott elvileg ügyködnie kell. Közben a kémény ellenőrzést elviselő állampolgár jogos - jogtalan megjegyzéseit hallgatnia kell. Felháborodnia csak akkor van joga, ha a megjegyzés direkte a személye ellen irányul, amúgy az általános megjegyzéseket elvileg tűrni köteles - hiszen az ember egy nem jól működő rendszert bírálhat, főleg az saját lakásában.
Aztán az is elbizonytalaníthatja ha rávilágítanak, hogy éhbérért dolgozik - közben a főnökei meg degeszre keresik magukat. Naponta csak 2 x hallja ezt előbb utóbb elbizonytalanodik.
Egyébként is nyilván egy ilyen kéményvizsgálatnak van protokolja, azt elvileg a szolgáltatást tűrőnek is jogában van ismerni ? Nem de ?
Természetesn védekeznek az ilyen szitúációk ellen a házaló kéményseprők is. Ki hogy tud. egyik fülemen bé a másikon ki. Vagy úgyhogy naponta pár lakást kihagy. stb stb.

matthiasi # 2014.12.24. 20:28

Kit vagyok köteles beengedni az otthonomba
első közelítésben a hatóságokat, azok képviselőjét. De a törvény előírja azt is hogy szükséges a hatósági tanú is.

matthiasi # 2014.12.24. 20:03

Természetesen köteles vagy beengedni. De hívhatsz tanúkat , hogy nehogy elemeljen valamit, megkövetelheted a cipőjére a védő felhúzását és a többi.

Hanem teszi elköveti rongálás tényét, amiért panasszal fordulhat sz a megfelelő helyre. és 'jóbarátmódra' nem kell leírni, hogy konkrétan mit tett, csak annyit hogy rongálást követett el. Majd ha az állampolgárok legalább 10 % -a így tesz visszább veszik a mostani nagy agaraikat.
én plé vagy 5 éve panaszt tettem a jegyzőnél az iroda kifogásolható viselkedése miatt és képzeljétek majd más félnapig foglalkoztak az üggyel majd továbították a seprők központja felé és ezzel a kör bezárult.
van egy magyar közmondás . "amilyen a mosdó olyan a törölköző "
Egyébként annál lustábbak a seprők . hogyha nem kérsz tisztítást akkor aláírás fejében már ott sincsenek. Azt viszont nekik igazolni kell ,hogy az akciót megkisérelték.
Szakmámból kifolyólag, ( kőműves) nem hiszem hogy többet tudna a kéményekről a kéményseprő.
hát ezt nem Te döntöd el, de pl. beengeded aztán panaszt teszel, pl. szakszerűtlen munkáért.
Na most a kérdés az ,hogy jogában áll e valakinek egy szolgáltatásról azt állítani, hogy az szakszerű e vagy sem - hiszen fizetünk érte akkor csak van valami jogunk a véleményre is.
Hogy miért nem szeretem a seprőket ? Ezer oka van. pl. vagy 25 éve bejött seperni . Hát nem azzal kezdte, hogy a kormos mancsával össze kente a fehér falat, máskor palatető törte össze. stb stb.
Írjam tovább ??

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.23. 10:40

:)) Igen, köteles. Nemcsak azt ellenőrzi, hogy a kémény rendesen ki van-e tisztítva, hanem azt is, hogy nincsenek-e szabálytalan bekötések.

2012. évi XC. törvény

a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról 9. §. (2) a/

és a

347/2012. (XII. 11.) Korm. rendelet

a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvény végrehajtásáról

zsolt66 # 2014.12.22. 23:08

Érdekelne a jog hogyan rendelkezik, azzal kapcsolatban, hogy kit vagyok köteles beengedni az othonomba? És mej jogszabály rendelkezik ezzel kapcsolatban?
Előzmény, A kémény seprő vállalat jelezte a katasztrófa védelem felé hogy nem tudtak bejutni az othonomba, mivel nem voltam othon! Erre ők jogi eljárást helyeztek kilátásba ebből kifolyólag.
Mellesleg ha ithon vagyok sem engedném be őket! Mivel magam tisztitom a kéményt, és nem évi egy alkalommal mint ők tennék. Gáz nincs bekötve! Vegyes tüzelésű kájhával fűtök. Szakmámból kifolyólag, ( kőműves) nem hiszem hogy többet tudna a kéményekről a kéményseprő. Érdekelne hogy köteles vagyok e be engedni?