Mihez kezdjek??!!


HE0222 # 2005.08.11. 18:18

Először is tényleg, miért csak most vitatjátok? Hogyan zajlott le a per, ha nem is volt felperes? "Képviselte" őt valaki? Ki adta be a keresetlevelet, ha nem volt felperes? Ha volt, mikor szünt meg, per közben?

A perbeli jogképesség hiányának az a jogkövetkezménye, hogy

  1. Pp. 130§ alapján a bíróságnak a keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül el kell utasítania, vagyis perre sor sem kerülhet-de, ugyebár nem ez történt.
  2. A per folyamán ha fény derül a perbeli jogképesség hiányára, Pp. 157§ alapján a bíróságnak a pert meg kell szüntetnie.
  3. A Pp. kimondja, hogy a bíróságnak a per folyamán, az eljárás bármely szakában hivatalból vizsgálnia kell a felek perképességet, ha kétség merül fel ez iránt. (Pp. 50.§)
fari # 2005.08.11. 16:28

Segítsetek Nekem légyszi!!!!!!!!!!!! Van egy folyamatan lévő per, melyben az I. fokú tárgyalás lezajlott, mi (alperesek vagyunk) természetesen fellebbeztünk. Én a fellebbezést megirattam egy illetővel, aki természetesen azt is kinyomozta, hogy a felperes nem perképes, mert évekkel ezelőtt jogutód nélkül megszünt. Természetesen ezt beleírtuk a fellebbezésbe, meg még nagyon sok mindent. Most megkaptuk a II. fokra az idézést és kéri a bíróság, hogy 30 napon belül nyilatkozzunk, hogy miért csak az I. fokú ítélet után vitatjuk a felperes perképességét? Mit tegyek? Segítsetek!! Köszi J.

gittus # 2005.07.29. 15:07

Kittus: A bérleti szerződést fel kell mondani, nem sms-ben és nem telefonon, hanem írásban. Rendes felmondás esetén van felmondási idő, ez mind két fél érdekét szolgálja (bérlő ne kerüljön az utcára egyik pillanatról a másikra, bérbe adó pedig legyen ideje másik bérlőt keresni,) ha se Te se a tulaj nem mondta fel a szerződést, az még él.
Rendkívüli felmondás lehet: bérlőtárs nincs egyedül nem vetted volna ki a lakást. ezt irásban. ha mégis egyedül is kiveszed a lakást azonnal új szerződést kell írni. Olyan nincs hogy a tulaj nem írt újat ezért te kiszámolod hogy meddig jár neki, majd elköltözöl.
Ha a leírtakból jól értem a szerződés nincs felmondva így a bérleti szerződés érvényben van így a bérleti díj jár a tulajnak. A kaució pedig a bérlet olyan biztosítéka amivel a bérlet végén el kell számolni. Hátralék, károkozásra van fenntartva, ha ez nincs vissza kell adni.
Semmi: A fórumon nem csak olyan válaszokat tudunk, tudnak adni ami a kérdést feltevőnek tetszik. Van olyan helyzet hogy nem lehet kedvező választ adni, vagy ebben segíteni.Sajnos. De még mindíg úgy gondolom hogy azok akik nem osztják a te véleményedet még mindíg többen vannak. szerencsére.

semmi # 2005.07.29. 14:56

Szerintem nem tud mit kezdeni veled a főbérlő (bár a kulcsokat leadhattad volna).Igaz nem vagyok jogász vagy ügyvéd.Nézz utána a kaukcióról szóló rendelkezéseknek, szerintem lehet, hogy még Te követelheted azt vissza.
Egyébként én nagyot csalódtam ezen a jogifórumon, örültem, hogy rátaláltam, de még egyszer sem kaptam olyan választ amit hasznosíthattam volna.

kittus # 2005.07.25. 15:06

Sziasztok!

A problémám a következő:
Albérletem volt 2 hónapig. Az első hónapban volt egy albérlőtársam, és a szerződés kettőnk nevére szólt. A szerződésben határozatlan ídő volt megírva, 1 havi kaukciót kért el a főbérlőm.Az első hónap végén kiraktam albérlőtársamat, majd jeleztem a főbérlőmnek, ezáltal az előző szerződést megsemmisítettük. Azt mondta, ír másikat a nevemre, ami nem történt meg. Kifizettem a következő hónapra is az albérletet, feladtam a csekkeket,18.-áig vettem igénybe a lakást. A kulcsokat még nem volt ídőm leadni, mivel messzire kerültem. Tegnap kaptam Tőle egy sms-t, hogy a kulcsokat a szomszédba adjam be, mert Õ nem ér rá, és hozzá 24100ft-ot. Válaszoltam, hogy nem tudom miért tartozom, hiszen a számlák rendben, és nála van a kaukcióm is. Melyre annyit válaszolt, hogy bíróságra viszi az ügyet. Nem áll szándékomban fizetni Neki, sőt, követelném a kaukciót. Mennyi esélyem van?