társasházi felújítások


idioms # 2005.08.31. 14:33

Nagyon köszönöm a gyors segítséget. Esetleg van arra is ötletetek, mi a teendő a következő helyzetben? A társasházi közös tulajdont képező épületrészt szakértővel megvizsgáltattam és ő szakvéleményében megállapította, hogy a lakáson belül jelentkező vizesedés, penész oka az, hogy a régi épület falában nincs vizszintes szigetelés, vagy ha volt esetleg, már tönkrement. A szakvéleményhez egy költségvetési kiírás is készült, 2 vállakozótól kértem be árajánlatot, mindegyik elég húzós árat adott meg, mintegy másfél millió lenne a szakértői javaslatban megadott munkálatok megvalósítása. Ettől persze a többi tulajdonostárs dobott hátast, és mindennemű munkálat elvégzésétől elzárkóztak, mondván a szakértő felesleges kiadás volt, elég, ha a kivitelező mondja meg, mi szükséges, de ők- a tulajdonosok - is értenek ehhez, nincs itt szükség semmire, csak le kell verni a vakolatot és vmi speciális légpórusos vakolatot kell felvinni a szokványos helyett. De mivel ezt lakáson belüli falfelületen kell elvégezni, ahhoz már anyagilag nincs semmi közük. (És ezt kb. 5 évente ismételten el kellene végezni). Szakértővel konzultáltam, ez csak egy ideiglenes megoldás lehetne, a problémát nem orvosolja, csak a tüneteket enyhíti ideig-óráig. Mit tegyek, ha nem a sokszori pacsmagolós megoldást szeretném választani?

  1. Kell egy szakvélemény (beszereztem)
  2. kell egy közgyűlési határozat (amiben nem járulnak hozzá a szigetelés megcsináltatásához)
  3. Tulajdonostársak írásbeli értesítése arról, hogy ennyiért és ennyiért, ekkor és ekkor én mégis szigeteltetek
  4. Műszaki ellenőr, szakértői művezetés, számlák benyújtása, fizetési felszólítás?
  5. Vélhető elutasítás - per? Tulajdonosok ellen egyenként vagy társasház ellenében?

Elég kacifántos forgatókönyv. Ha nem így, marad a penész?

Más: a lex generalis csak egy általánosságban megfogalmazott iránymutatás? Konkrét esetben a legújabb társasházi törvény ill. az Alapító Okiratunk idevágó passzusait is figyelembe kell venni?
Ha pl. utóbbi azt írja, csak egyszerű többségi határozat birtokában lehet állagot megóvni, karbantartani, akkor marad ténylegesen a penész?

TomSecret! # 2005.08.31. 13:49

Kedves idioms, gondolom társasházi ügyben van szükséged a jogszabályhelyre, ha így van, ügyelj arra, hogy a Ptk. csak lex generalis.


jogvédö

KBeatrix # 2005.08.31. 13:29

Küldöm:
142.§
Az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni; az ilyen kiadások ráeső részét mindegyik tulajdonostárs viselni köteles. Ilyen kiadások előtt azonban a tulajdonostársakat a lehetőség szerint értesíteni kell.

marcsika # 2005.08.31. 13:28

Íme:
142. § Az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni; az ilyen kiadások ráeső részét mindegyik tulajdonostárs viselni köteles. Ilyen kiadások előtt azonban a tulajdonostársakat a lehetőség szerint értesíteni kell.

idioms # 2005.08.31. 12:18

Üdv mindenkinek! Segítségre lenne szükségem. El tudná valaki küldeni a Ptk 142 § szövegét?

Előre is köszönöm.