Magasfeszültség a birtokon


Incitatus # 2007.03.14. 12:43

Abból nem vonnék le túlzott következtetést, hogy fa- vagy betonoszlopról van szó. A vezetékjogi engedély alapján az áramszolgáltató bármikor újjáépítheti a hálózatot, kicserélheti az oszlopokat, csak a nyomvonalra kell vigyáznia.

Butyka # 2007.03.14. 10:28

Kékszilva!

Kiváncsi vagyok! Küld el emailen.

gitron # 2007.03.14. 07:24

Kékszilva!
Ha az a vezeték oszlopostul (bár az, hogy betonoszlop gyanús) a 60-as években létesült, akkor nagyon valószínű, hogy azóta már volt rekonstrukció, vagyis ez nem az eredeti oszlop és vezeték.
Amennyire látom a betonoszlopot az utóbbi tízegynéhány évben alkalmazzák előszeretettel, azelőtt faoszlopok, illetve közép-, vagy nagyfeszültségű vezetéknél acéloszlopok voltak.
Ennek is utána lehetne nézni.

kékszilva # 2007.03.14. 00:11

Butyka!

Köszönöm szépen,hogy próbáltál segíteni.
Sajnos túlmentünk a határidőn,viszont kaptam egy jó tippet,ha érdekel mail-ben megosztom veled!

Butyka # 2007.03.11. 16:00

Szaldjunk neki mégegyszer!

Ha az ingatlant így vetted két éve, hogy rajta volt az oszlop, - ami szerinted szabálytalan - akkor kizárólag az előző tulaj felé tudnál elindulni a jogszavatosság keretein belül amiatt, hogy nem hívta fel a figyelmedet az ingatlanon lévő és bejegyzetlen vezeték szolgalmi jogra.

A volt tulajjal szembeni fellépésnek pedig vizsgállni kell a határidejét.

Te tudhatod, mikor derült ki, hogy a villanyoszlop problémát okoz. Ha egy éven belül, még a volt tulajjal szembe is lehet elindulni, és kérni tőle, hogy az áthlyezés költségeit viselje.

De mindezt csak akkor tudod érvényesíteni, ha a volt tulja nem hívta fel a figyelmedet a szerződés megkötésének időpontjában a illanyoszkopra , és a te tudomászerzésedtől még nem telt el az 1 év.

Ha ezek a fenti feltételek nem állnak meg, marad azáramszolgáltatóval való megegyezés. Próbáld meg elérni, hogy a költségeket megosztva viseljétek.

kékszilva # 2007.03.09. 19:55

Butyka!

Milyen egyezkedés?
Sztem szabálytalanul van ott.
Egy mezei civilnek mikor jut eszébe,hogy a vételárból alkudjon az oszlop áthelyezés ürügyén!? Ez senkinek nem jut eszébe..

Incitatus # 2007.03.09. 19:52

Abban igaza van az áramszolgáltatónak, hogy nem kellett légvezeték esetén a vezetékjogot bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba (mondván, hogy úgyis mindenki látja a drótot). Legfeljebb megkérheted őket, hogy ugyan mutassák már fel az engedélyt, mert negyvenvalahány év után nem biztos, hogy elő tudják ásni.

Butyka # 2007.03.09. 19:30

Kékszilva!

Sajnos ez az áramszolgáltatók gyakorlata. Te két éve annak tudtában vetted az ingatlant, hogy azon egy beton villanyoszlop van elhelyezve. Az adásvételnél kellett volna odafigyelni, és a vételárat a beton oszlop áthelyezési költségének figyelembe vételével kialakítani.

Így viszont marad az egyezkedés az áramszolgáltatóval.

kékszilva # 2007.03.08. 21:53

2 éve vásárolt ingatlanunkon található egy beton villanyoszlop,ami a telekkönyvi okiratban nem szerepel.
Mivel az oszlop akadályozza a járművel való ki-bejárást és a kapunyitást aminek az irányát is megkellett változtatni,ez azonban akadályozza a járda és közvetlen kapuban található buszmegálló forgalmát.
Irtunk az áramszolgáltató zrt-nek,de ők ezt írták vissza:

"a fenti kisfeszültségű elosztóhálózat nyilvántartásunk szerint 1962-ben létesült az akkor érvényes törvényi és jogszabályi előírás szerint.Ekkor még a hálózat vezetékjogának a bejegyzését a tulajdoni lapra nem írta elő a jogszabály.,ezért nem is szerepel benne.A vezetékjog tulajdoni lapra való bejegyzését az 1994.évi VET határozta meg először,így az csak ezen időpont után létesített hálózatokra érvényes.
A kérdéses betonoszlop,amely a kapu teljes mértékű kitárását akadályozza,az Ön költségén áthelyezhető.Természetesen ez geodéziával,kiviteli tervezéssel áthelyezhető,feszültségmentesítéssel és kivitelezéssel együtt kb 600 ezer Ft + 20 % ÁFA,amely forrást szerződés keretében átveszünk Öntől,és a beruházást megvalósítjuk"

Szeretném megkérdezni,hogy mik a lehetőségeink?
Mert nem vagyunk hajlandóak 720 ezer Ft-ot fizetni azért,hogy az áramszolgálató tulajdonát képező oszlopot a saját földterületünkről elvigyék.

_Lala_ # 2007.02.13. 15:21

Az én véleményem, hogy a belterületi ingatlanra legyenek szívesek a vele határos közterület (utca) felől bevinni a villanyáramot, végig közterületen vezetve. Oldják meg. Akkor is, ha arra hosszabb.

Ha pedig nem közelíthető meg közterületen keresztül az ingatlan, akkor meg hogy lehet az ott építési telek, és hogy kaphatott építési engedélyt?

bbit # 2007.02.11. 20:28

A kedves ismerősöm a kérdés pontosítására a következőket írta: "A házam mellett megy közvetlenül egy út, vagyis szélső ház vagyok a faluban. Ezen az úton kell lemenni egy most épülő öregek napköziotthonához. Õk kérték a középfeszültség bevezetését a területükre, a nyár végére elkészülő létesítményhez. Lehetne egy olyan megoldás, hogy ellenkező irányból viszik be az áramot, rövidebb is lenne, már lemértem, de nem út mellett mennének az oszlopok, hanem szántóföldön keresztül, igy hallani sem akarnak a tervezők az ötletemről. (pedig keresztben lévő utak mellé lehetne tenni az oszlopokat). Ezzel szemben egy mezei út mellett akarják behozni az oszlopokat, majd a házam melletti út utáni területen (ami szintén az én területem) végigvinni. Ez a terület hivatalosan gyep kezelési módként szerepel a földhivatalnál, helyi természetvédelmi területnek van minősitve, mivel cirka 250 éves tölgyfák vannak a területen. Mondjuk ezek nem akadályoznák az elvezetést, mert arrébb vannak. Az én elméletem szerint a villanyvezeték - még a középfeszültség is - káros az egészségre, nem beszélve arról, hogy falusi turizmust csinálok a házban, hát ha azok a ronda vezetékek itt fognak elmenni, egy városi lakos sem fogja jól érezni magát, legalábbis akik ilyen felfogásban vannak mint én, márpedig akik falura jönnek pihenni azok a madárcsicsergésért jönnek, nem pedig a nagy ronda oszlopokért."

Szóval szerintetek mik a lehetőségek?

szszm # 2007.02.11. 11:12

Kedves "bbit"!
Ha lehetne, egy kicsit pontosítani kellene a kérdést: Milyen feszültségű távvezetékről van szó, kik azok az "ők", oszlopállításról van szó, milyen besorolású területről van szó, mi indokolja a létasítést, mik az ellenérvek, stb.
Üdv: szszm

bbit # 2007.02.11. 10:23

Üdv!

Egy kedves ismerősöm kérdése miatt regisztráltam most, kérem aki tud érdemben szóljon hozzá, segítsen. Köszönöm szépen!

"Magasfeszültség, középfeszültség elvezetésénél amennyiben a területemen akarják keresztülvezetni kijelenthetem-e, hogy nem engedem, vagy nincs lehetőségem nagyon tiltakozni, mert ők nagyhatalom? "