Társasház - albetétek nélkül


Mart # 2007.03.01. 20:01

A törvény kizárja olyan társasház alapítását, amiben nincs (vagy nem is lesz) legalább 2 db külön tulajdonba tartozó önálló albetét.
Esetetetkben felépítendő épületre feljegyzett alapításról lehet szó, ahol az építési engedélyt záradékkal látták el, a telek tulajdoni lapjára feljegyezték az épülő társasház alapításáróa vonatkozó szándékot. A jogerős és végrehajtható használatbavételi engedély + az alapító okirat alapján kérhető a társasház bejegytése. Ha a használatbavételi engedély eltér az építési engedélytől, a bejegyzés feltétele, hogy a változás szerint az alapító okiratot is módosítani kellett.
Ezeket az iratokat feltehetően az építtetőtől lehet beszerezni, csatolni hozzá a végleges állapotnak megfelelő alapító okiratot, és befejezni az ingatlan-nyilvántartási bejegyeztetést.
Senkinek sem jó ez az állapot.

Victoriust # 2007.03.01. 07:52

Ismét köszönöm a válaszod. Oké, közös tulajdon. Gyakorlatban mit jelent? Nem festhetem ki a lakásom, mert közös tulajdon? Vagy ha elhalálozok, akkor nem örökölheti tőlem a lakást senki? Vagy az alapító okiratban nem fog szerepelni a nevem, mint tulajdonos?

Elnézést az értetlenkedésért, de hót hülye vagyok a témához.
V.

ObudaFan # 2007.02.28. 22:24

Azért nem ütközik nehézségbe, mert te hajlandó vagy megvenni.
Annak ellenére, hogy a ház társasház, a közös tulajdon szabályait kell alkalmazni, mert ha nincs albetétesítve, akkor nincsenek külön tulajdonban álló részek.

Victoriust # 2007.02.28. 16:24

Szia!

Köszönöm a választ! Félreértettél: társasházi alapító okirat van! Azaz a ház társasház! Csak a lakások nincsenek benne albetétesítve.

Ha el akarom adni...Most is eladja valaki, és nem ütközik nehézségekbe. Vélhetően nekem is ennyi nehézségem lesz, mint most neki. Azaz semmi. Vagy én értelmezek rosszul valamit?

Köszönet
Victorius

ObudaFan # 2007.02.28. 14:50

Lehet. Annyi mindenképpen, hogy ha később el szeretnéd adni az ingatlant, akkor nagy nehézségekbe fogsz ütközni. Emellett most is a közös tulajdon szabályait kell alkalmazni erre az ingatlanra. Nem feltétlenül kellenek a régi tulajdonosok. Ha a mostani tulajdonosok a th. mellett döntenek, akkor csinálnak egy alapító okiratot, és megcsinálják a th-t. Ha van oylan tulajdonostárs, amelyik ellenzi, akkor perben lehet th-t alakítani.

Victoriust # 2007.02.28. 12:12

Sziasztok,
Készülök megvenni egy ingatlant, aminek van társasházi alapító okirata, azonban a lakások nincsenek albetétesítve. 1997-ben épült társasház, s vélhetően sosem lesz, mert ha jól tudom ehhez az eredeti tulajdonosok hozzájárulása kell, azok pedig már ki tudja merre járnak..

A kérdésem, hogy van e bármi jogi buktatója az ingatlan megvásárlásanak, érhet-e bármi hátrány a későbbiekben.

Köszönet:
Victorius