van lakásom, de mégsincs..


Lhotse # 2007.03.01. 07:26

Kedves Gabózca! Egy kis kiegészítés: természetesen a lakásod "rongálásának" ellenértékét is be kell számítani a visszafizetendő vételárrészletbe, + a használati díjat is. Fontos(!): pert kell indíts, ennek kapcsán kell kérjed az eredeti állapot helyreállítását, a használati díj, illetve a rongálásból eredő kár megtérítését, (ez utóbbiak értelemszerűen az általad visszafizetni vállalt vételárrészletbe beszámítással), valamint a lakás kiürítését! Ez vonatkozik valamennyi ott lakóra, ebben az esetben őket is perbe kell vonni. Ez utóbbi nélkül hiába lesz tiéd a lakás, ha nem lehet kirakni őket onnan... Tehát részletes kereseti kérelem! Ha bizonytalan vagy inkább keress fel egy ügyvédet, szerintem megéri.

Gabócza # 2007.03.01. 07:02

Sziasztok !
Köszönöm az infókat ! A szabályos jogi lehetőségeimet ismerem ! Tudom, hogy majd végelszámolást kell csinálnom a vevővel.

De miatta 3 éve albérletben lakom a létminimum alatt 2 iskoláskorú lányommal, miközben a felesége elmondása szerint rongálja a lakásomat.

Roni ! Köszi ! Azt fogom tenni amit írtál. Egyoldalú szerződésbontással és teljes elszámolással. Mivel úgy tudom, hogy követelhetem a miatta kiadott albérletidíjakat és lakáshasználati díjat is kérhetek a jogtalan lakáshasználatért.

De sajnos a magánakciómra nem kaptam választ!

Azért köszönöm a segítséget Mindkettőtöknek ! :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 22:33

Semmi gond; inkább többször - jobban tudatasul. :)

Roni04 # 2007.02.28. 20:55

Ja!!!! Tényleg írtad!:) Asszem már fáradt vagyok egy kissé....:)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 20:13

Ebben nincs is vitánk. Magam is mondtam korábban.

Roni04 # 2007.02.28. 19:45

Az előbb írtam valamit, de elszállt....:(

Szóval én kezdeményezném a bíróságtól a szerződés felbontását kezdeményezném. Az ítélet alapján törölhető a tulijog fenntartá ténye.
Abban igaza van Bélának, hogy a vételárrészt vissza kell fizetni. Viszont én azon gondolkodtam, hogy miután (ha jól értettem) a lakásban lakott a vevő, esetleg be lehetne tudni azt az összeget a lakáshasználat díjába.....attól függ mekkora volt vételárrész.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 19:08

de ő visszakövetelte az addig kifizetett "vételárat" és annak időarányos kamatait”.
Az bizony jogos. (Az eredeti állapot helyreállítása) Ugye nem gondolod, hogy az ingatlan a tulajdonodban marad, és a vételárrészletet sem kell fizetned?

Gabócza # 2007.02.28. 18:42

Roni !
Köszönöm ! A tulajdoni lapon még én vagyok a tulajdonos! Szerencsére :-)

Gabócza # 2007.02.28. 18:39

Kedves Bála Sándor !
A pert évekkel ezelőtt nem én indítottam. Õ perelt írreálisan magas értéken történő értékesítés miatt, aminek eredménye 3 év után egy jogerős másodfokú ítélet és egy abban megfogalmazott végrehajtás. Azért álltam ki a teljesítés mellett, mert 3 éve az utolsó pillanatban (amikor még nagyon jó áron lehetett a lakásokat eladni) értékesítettem a lakást, ami a szerződés aláírását követően kb 4 hónap múlva a piaci érték 20%-al csökkent. Tudom, hogy szabályosan és természetesen a magyar jogrendszer lassú malmait figyelembe véve a következő lépés a szerződés ellehetetlenülésére és a visszavásárlására kell pert indítanom.
De ehhez tudni kell, hogy a vevőm arab születésű(bár magyar állampolgár). Mindent és mindenkit perel, csak azért, hogy húzza az időt. Már per közben is ajánlottam neki, hogy egyezzünk meg, de ő visszakövetelte az addig kifizetett "vételárat" és annak időarányos kamatait. Ez ismételten időhúzás lett volna, mire talán a másodfokon ítéletet kapok !!! Hihetetlen, hogy a jogrendszer nem a magántulajdont védi, hanem a csalókat !!!

De a kérdésem arra vonatkozott, hogy érdemes e az ismerőseim által javasolt peren kívüli ajánlatot megtennem, vagy maradjak a további hosszú éveket igénylő magyar pereskedésnél ?Természetesen, ha bírom lelkileg, anyagilag és egészséggel. :-(

Roni04 # 2007.02.28. 18:30

Na ezt a fontos tényt szerintem nem írtad..:)

Sebaj. Az ingatlan-nyilvántartásba be van még jegyezve? Mert ugye két esélyes a dolog. Ha van bejegyzési engedély a tulajdonjog bejegyzésére is, a vevő tulajdonába kerül az ingatlan. Ha nincs, akkor az még mindig a III. részen van feltüntetve. Tehát, ha a szerződés felbontását kezdeményeznéd a bíróságon, (mert gondolom nem megy bele a vevőd közös felbontásba) akkor a bíróság ítélete alapján a földhivatal az eredeti állapotot helyre állítja. Vagyis a tulijog fenntartást törli.
Ugyanis az elállás, vagy felbontás hiába egyoldalú, sajnos a másik félnek is ott kell lennie, ami polgárjogilag hülyeség, de a bírói gyakorlat így alakította ki.

Gabócza # 2007.02.28. 18:24

Roni !
Félreértettél ! A lakást tulajdonjog fenntartással adtam el. Vagyis akkor került volna a vevőm tulajdonába, ha az utolsó fillérig kifizette.

Roni04 # 2007.02.28. 17:13

Én csak azt nem értem, hogyan nincs vagyona, ha a te tulajdonodban lévő lakás az adós tulajdonába került?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 17:01

Szerintem téves volt a kereseti kérelmed. Nem a teljesítésre kellett volna perelni, hanem elállni a szerződéstől, és a lakás visszadására köteleztetni. Ami azt illeti, szerintem most sem késő a szerződés lehetetlenülésére hivatkozni.
Természetesen fel lehet neki ajánlani, hogy közös akarattal bontsátok fel a szerződést - de én ebben az esetben is a használati díjjal csökkentve fizetném neki vissza a vételárrészletet, és azt is csak akkor, ha már kiköltözött.

Gabócza # 2007.02.28. 16:33

Szervusztok !
Tanácsot szeretnék kérni sürgősen az ügyemben !
3 éve eladtam a lakásomat. A vevőm kijátszott és nem fizette ki a teljes vételárat miközben beköltözött és beperelt írreálisan magas értékesítés miatt. ( ezt tudom , hogy nagyon elszúrtam, iszom a levét rendesen sokaktól megkapha, hogy mekkora marha voltam) Az eltelt évek alatt másodfokon is megnyertem a pert és kaptam egy végrehajtói levelet, miszerint a vevőmnek nincs vagyona, sem tulajdona amin végrehajthatnának. A másodfokú ítéletben megítélték a fennmaradó összeg mellett annak 3 éves kamataival és kártérítési összegével. Mivel a végrehajtás nem kivitelezhető így újabb pert kéne indítanom ítélet módosításra és kiegészítésre. De ismerve a vevőmet újabb éveket jelentene , mivel állandóan fellebbez, vagy más kifogásokkal húzza a pereket. Eközben ő elvált a feleségétől aki titokban költözött el a lakásból kiskorú gyermekével (gyermekével kapcsolatban kiskorú veszélyeztetése -zaklatás stb miatt eljárás folyt ellene) Tudomásomra jutott a szomszédoktól, hogy nélkülem árulja a lakásomat (miközben a tulajdonjog még az enyém!)

Azt a tippet kaptam, hogy kihasználva a jelenlegi kilátástalan helyzetét peren kívüli magánlevélben tegyek ajánlatot neki . Közölve, hogy eltekintek a végrehajtástól és a további perek általi költségektől, ha azonnal elhagyja a lakásomat. Természetesen ha ezt megteszi, akkor ügyvéd előtti írásos megegyezésben teljesen lefedem magam a továbbiakra.

Mit tanácsoltok ? Megtegyem ezt a lépést ? Ha nem akkor mitévő legyek, hogy minél előbb visszakapjam a lakásomat?!

Köszönöm !
Gabó