üzlet bérleti jog


Iza73 # 2011.08.16. 11:52

Sziasztok!

Szeretnék kérni egy kis jogi segítséget. Bérelt a cégünk egy üzlethelyiséget, melynek bérleti szerződése minimum 1 évre szól, 3 havi felmondási idővel. Sajnos az üzleti tevékenységünk még most kezd beindulni, és 5-ig nem tudtunk fizetni. Ezért a tulaj 15-én bezárta az üzletet minden felszólítás nélkül. Ezért most mi munka nélkül maradtunk, cégünk telephely nélkül. Személyes dolgaink és árukészletünk még az üzletben, mivel nem engedte elhozni azokat. Egy céget így kirakhat egy tulajdonos? Amit eddig felépítettünk, vendégkör, sok pénz amit beleöltünk kárba veszett. Volt ehhez joga? Szerződésben nincs kikötve, hogy mi van díjnemfizetés esetén. Egyébként az üzletet április 11-én vettük át, ezért a bérleti díj augusztus 11-ig ki volt fizetve, mert az első havi bérleti díj is teljes volt. Nem kellett volna írásban felszólítania és több időt hagynia a fizetésre? Tudok ezzel kezdeni akár jogi úton is valamit? Mindenünk elveszett. Ennyi késésért már akasztanak? Köszönöm a választ!

monalisa1 # 2007.09.13. 19:25

Elnézést, de szerintem egy érvényben lévő szerződést egyoldalúan megváltoztatni nem lehet, márpedig a kért többször bérleti díj az eddigi megállapodást felrúgja.

Lehet hogy még bírósághoz is fordulhat a bérlő az őt ért sérelem orvoslása miatt. (Pl. ha a többszörös bért nem tudja és/vagy nem akarja megfizetni, és emiatt elveszti az eddigi árusitási helyét - és a törzsvevőit -, abből neki külön is kára keletkezik.)

Csak mint egy laikus hozzászóló.
(Tudom, Bélának ez nemigen tetsző...)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.13. 19:02

:)

ObudaFan # 2007.09.13. 18:39

Ezt vitatnám. Egy bérleti szerződéstől elállni nem lehet, legfeljebb felmondani.

monalisa1 # 2007.09.12. 20:18

Ha kiugróan megváltozott a kért bérleti díj, végül is el lehet állni a szerződéstől...

ObudaFan # 2007.09.12. 20:01

Az általános szabály az, hogy ha a felek a lakbérben vagy a lakbér módosításában nem tudnak megegyezni, annak megállapítását a bíróságtól kérhetik. A bíróság jogerős határozatáig a lakásért a korábban fizetett, ennek hiányában a bérbeadó által közölt lakbért kell fizetni.

De a konkrét szerződést tényleg látni kellene, mert eltérhet ettől.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.12. 16:25

A szerződés ismerete nélkül ezt nem fogjuk tudni megmondani.

Bimberger # 2007.09.12. 12:12

Egy ismerősöm problémáját szeretném nagy vonalakban megosztani, az illető nagyon tanácstalan.
Több éve bérel egy piacon helyet, ahol annak idején csak egy bódé volt, mostanra viszont saját költségén felhúzott rá egy kisebb ”pavilont”. Akitől bérli a területet, az nem a tulajdonos, hanem ő is bérli a tulajdonostól. Nagyjából korrekt áron is bérelte az ismerős, viszont nem olyan régen brutális mértékben, többszörösére emelte a bérleti díjat a bérbeadó. Havonta kb. annyit kell most fizetnie, mint amennyit a legdrágább plázában (West End) kérnek el egy négyzetméterért.
A kérdésem az, hogy az ismerősöm milyen jogcímen támadhatná meg ezt a módosítást? Mennyi eséllyel? Érdemes erre energiát pazarolni?

monalisa1 # 2007.09.11. 19:01

fi.fi,
ha tényleg ügyvédet keresel, akkor lehet a 09.11. 20:50.-kor hozzászóló jogászban akár már meg is találtad...

ObudaFan # 2007.09.11. 18:50

Ehhez természetesen látni kellene a szerződést, és azt is el kellene döntened, hogy pontosan mit szeretnél: minél kisebb felmondási idővel felmondani a szerződést, vagy valahogy a bérleti jogot mégis megtartani. Mivel a kérdés nem pontos, inkább csak általánosságban válaszolok.

A bérlő a határozatlan időre kötött szerződést bármikor írásban felmondhatja.
A felmondás a hónap utolsó napjára szólhat, de a felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál.

A bérlő a helyiség bérleti jogát a bérbeadó hozzájárulásával másra átruházhatja vagy elcserélheti. Az erre vonatkozó szerződést írásba kell foglalni.
Önkormányzati helyiség esetén a hozzájárulás feltételeit önkormányzati rendeletben kell meghatározni. A hozzájárulás nem tagadható meg, ha a cserélő fél az önkormányzat rendeletében meghatározott feltételeket vállalja.

monalisa1 # 2007.09.11. 12:26

A fi.fi. mellett balra fent találod az "ügyfél keres ügyvédet" szolgáltatást, javaslom röviden írd le ugyanezt oda.

fi.fi # 2007.09.11. 10:01

Jó napot kivánok!
Üzlet bérleti jog + bérlésben jártas ügyvéd segitségét kérném.probléma a köv:Cégem megkötött egy számunkra rossz szerzödést és ki is fizetett kb 3 éve 2 üzlet 5 éves bérleti jogáért 15M forintot.De az üzlet nem vált be és nem tudjuk fizetni a magass bérleti dijat.Az üzletsoron már többen is visszaadták az üzletet de az a gond akkor elvesztem a befizetett bérleti jogot.
Lehetne valamit kezdeni jogilag?
Köszönöm a választ