30% - os beépitettségi lehetőség


lamansa # 2008.03.20. 18:40

Azt mondták azért járulnának hozzá méltányossági alapon, mivel az összes többi tulajdonos bőven tul van a 30%-on. Azért is igazságtalannak tartom a dolgot, mivel a telek amit meg kell vennem, olyan nagyságu, mint akinek a felépítménye háromszorosa az enyémnek. Tulajdonképpen meg kell vennem sok-sok pénzért olyat amit nem is használok, csak ez a rámeső, mivel a szélső vagyok.Egyébként a földhasználati szerződésem ugy szól, hogy amig a felépítmény létezik érvényes. Most hogy a földtulajdonos el akarja adni, megveheti-e a földrészem a társasház valamelyik másik tulajdonosa? Ne haragudj hogy ennyit kérdezek. Köszönöm a segítséged.

gitron # 2008.03.20. 18:09

Építési ügyekben a méltányosságot az építésügyi törvény kizárja. Ha neked ilyet mondtak, akkor az azt jelenti, hogy aki mondta, nem ért eléggé a szakmához.

lamansa # 2008.03.20. 14:58

Köszönöm a válaszod. Az építési osztály is azt mondja, hogy megosztás előtt lehetséges a kérelmet beadni, mert akkor méltányossági alapon hozzájárulnak. A baj az, hogy a társasház tagjai nem akarnak a bővítésemhez hozzájárulni, igy ez sem járható. Az uj társasházi törvény szerint most már van lehetőség a hogy a hozzájárulásukat a biróság pótolja. E szerint akkor számomra az a kedvező, ha osztatlanul vesszük meg a telket? Akkor tudok továbblépni a bővités terén? Köszi a segítséget.

gitron # 2008.03.20. 14:50

A telek beépítettsége kizárólag a telek egészére értelmezhető, így reménytelen, amire gondoltál.

lamansa # 2008.03.19. 20:16

A következő témában szeretnék segítséget kérni: Van egy üzletekből álló társasház,az üzletek saját tulajdonban vannak, a földet pedig földhasználati szerződéssel béreljük. Most a föld tulajdonosa szeretné eladni a telket a tényleges használatnak megfelelően megosztva, tehát mindenkinek külön bejegyzett tulajdona lenne a telek. Kérdésem az lenne, hogy a későbbiekben a saját ingatlanom bővitése történhet-e oly módon, hogy a telekhez viszonyított 30%-os beépíthetési lehetőség nekem is meglegyen. Amikor a társasházhoz tartozó osztatlan telek volt, akkor a társasház tagjai összességében a 30%-os beépithetőséget kimerítették.Most az általam megvásárolt telek beépítettsége kb 13%, jó lenne ha egy pár év mulva én is bővíteni tudnék. Eltérő álláspontok vannak, van aki azt mondja hogy még a megosztás előtt kérjek elvi építési engedélyt méltányossági alapon, mert a későbbiekben már csak a rendezési terv módosításával lehetséges. Köszönöm a segítséget. Lamansa